Puffede rødbedechips
Hephep – nu er det tid til lidt flere molekylære eksperimenter i anledning af månedens benspænd! I sommers var gemalen og jeg på et kursus i molekylær gastronomi, og her lærte vi blandt andet at lave smukke, puffede chips. Jeg tænkte, jeg ville lege videre med denne metode og lavede derfor for nylig disse puffede rødbedechips. Jeg brugte næsten samme fremgangsmåde, som vi fik forklaret på kursus, men valgte at bruge grødris i stedet for risottoris, og så brugte jeg revne rødbeder til at give farve og ikke blæksprutteblæk, som var i den originale opskrift.
Læg i øvrigt mærke til, at disse rødbedechips er lette at lave og kræver ikke alle mulige hokuspokus-ingredienser eller specialdimser. Til gengæld bør de laves i god tid i forvejen, for tilberedningstiden kan godt svinge lidt.
Rødbedechips
2 dl grødris
8 dl vand
150 g revne rødbeder
rapsolie
salt
Hæld vand og ris i en kasserolle og kog risene ved lav varme. Risene skal koges helt ud, så de er godt smattede og ja – det er helt med vilje, at der er for meget vand i forhold til, når du normalt koger ris.
Når risene er kogt møre, blender du dem grundigt sammen med de revne rødbeder. Tilsæt eventuelt lidt vand, hvis massen er for kompakt – den skal være så lind, at den er let at smøre ud. Smør to bageplader med et tyndt lag rapsolie og fordel rødbedemassen på de to plader – laget skal være så tyndt som muligt. Sæt pladerne i ovnen og bag dem ved 90 grader i 2-3 timer. Byt gerne om på placeringen af pladerne undervejs. Er rødbedemassen ikke stivnet helt, kan du enten give den lidt længere tid i ovnen eller stille bagepladerne på køkkenet natten over. I løbet af 12-24 timer bør rødbedemassen være tørret helt ind til hårde, sprøde flager.
Rødbedeflagerne kan gemmes i en lufttæt beholder, indtil du skal bruge dem (kan holde sig i mange uger), men du kan også tilberede dem med det samme. Hæld raspolie på en pande, så der et lag på ca. 1 cm og varm det op til mediumvarme. Stik et hjørne af en rødbedeflage i olien for at tjekke, om den er klar (så begynder det at boble omkring rødbedeflagen og den begynder at puffe op). Læg to-tre flager i olien og hav en tang eller lignende parat til at vende dem. De bliver til rødbedechips i løbet af 5-10 sekunder, så du skal være lidt rap på fingrene, når du begynder at tilberede dem. Læg dine rødbedechips på et par stykker køkkenrulle og drys salt på med det samme.
Du kan opbevare de tilberedte rødbedechips i en lufttæt beholder – så kan de holde sig et pænt stykke tid.
Note: Jeg er ret vild med udseendet af disse rødbedechips. Selvom de desværre ikke bliver lilla som rødbeder, så synes jeg, at de puffede rødbedechips er meget smukke og dekorative. De er ret milde i smagen – minder mest om almindelige chips men har dog et lille strejf af noget, der godt kan være rødbede.
OBS – ovenstående portion giver en hel del rødbedechips, så med mindre du skal holde fest eller godt kan lide at snacke chips, så kan du med fordel halvere mængden.
Interessant! Mon ikke man kunne komme lidt revet parmesan i også? 🙂
Det tror jeg godt, man kan – det må prøves ved lejlighed 🙂
Nøj, hvor er de seje. De vil falde i familiens smag.
Kh.
Anne-Marie
Tusind tak! ♥
Yum, det lyder godt – udover som snack tror jeg virkelig de ville være gode på toppen af fx jordskokkesuppe, eller i en sommersalat med feta og vandmelon, som kunne trænge til lidt knas 😀
– Anne
Det har du helt ret i – det vil de også være gode til 🙂