Porchetta på kuglegrill

Porchetta på kuglegrill

Svinekød er en af de mest taknemmelige råvarer at smide på grillen, da kødet langt bedre tåler de høje grilltemperaturer i forhold til andre typer kød. De senere år er danskerne blevet mere kreative, når det drejer sig om at grille, så nu bliver kullene brugt på andet end pølser og bøffer.

En af de retter, som flere og flere kaster sig ud i at lave selv, er porchetta. Det er en italiensk ret, og ligesom ved pulled pork er det en ret, der tager tid at lave, for kødet skal steges langsomt på grillen.

Skal porchetta tilberedes helt korrekt, så bør kødet sættes på et langt spyd og hænge et stykke over grillen, mens spyddet drejer langsomt rundt under stegningen. Jeg har dog ikke sådan en smart anordning, så her er i stedet en guide til, hvordan du laver porchetta på kuglegrill. Det tager lidt kortere tid, men det smager stadig aldeles fremragende.

Tag først et svineslag og læg det med skindsiden ned mod spækbrættet (vores stykke havde dog ikke synderlig meget skind, men det fungerede fint alligevel). Svineslaget kan du bestille hos din slagter eller lokale supermarked (hvis denne har en slagter, der modtager bestillinger). Kig slaget efter i sømmene og fjern eventuelle større fedtdepoter. Der skal stadig være fedt på kødet – men ikke i store klumper.

Gnid derefter kødet grundigt med salt og peber.

Lav en krydderiblanding – gerne af friske krydderier. Det er kun fantasien, der sætter grænserne.

Jeg brugte et par rosmarinkviste, et solidt bundt timiankviste samt et lille bundt oreganokviste. Bladene blev trukket af kvistene og smidt i en plastbeholder, inden jeg tilsatte 1 dl god olivenolie og seks fed hvidløg. Blend det til en jævn masse. Gnub kødet grundigt ind i krydderiblandingen – kun på indersiden af svineslaget! Rul svineslaget sammen og snør det godt og grundigt sammen med bomuldssnor. Vær især opmærksom på enderne af kødstykket, så krydderiblandingen ikke trænger ud under stegningen.

Derefter skal porchettaen stege på kuglegrillen. Sørg for at den ligger lige over en foliebakke. Porchettaen skal helst ikke have direkte varme, og foliebakken opsamler al det fedt, som kødet når at svede under stegningen.

Svinekød skal – afhængig af udskæring – typisk have en gennemsnitstemperatur på 70-75 grader, men jeg har dog også set en række porchetta-opskrifter, hvor man nøjes med 65 grader og derefter lader kødet hvile i 15-20 minutter. Personligt foretrækker jeg at give temperaturen et lille nøk opad og vil derfor anbefale, at du går efter 70-72 grader og derefter lader kødet hvile et kvarters tid, inden du skærer det ud. Det tager ca. to timer på kuglegrill, hvor kødet vendes hver 15.-20. minut, så den bliver jævnt stegt. Du kan eventuelt pensle den med lidt olie undervejs, men det gjorde jeg dog ikke.

OBS – er uheldet ude, og kernetemperaturen bliver højere, så panik ikke. Har du sørget for at give indersiden af svineslaget rigelig med olie og krydderier, tørrer kødet ikke ud og vil fortsat være saftigt, selvom kødet har fået ekstra varme.

porchetta, italiensk rullesteg, svineslag, svinekød, grill, grillet

… og sådan ser den ud, når den bliver skåret. Mmm… svineroulade… 😉

Vi spiste en spidskålssalat til, der bestod af fintsnittet spidskål, der blev krammet godt med fingrene, inden en estragonpesto (lavet på frisk estragon, god olivenolie, saltede peanuts og friskrevet parmesan) blev masseret ind i kålen. Herefter vendte jeg friske sprøde æblebåde og små fennikeltern i salaten, inden den blev serveret sammen med porchettaen.



21 thoughts on “Porchetta på kuglegrill”

  • Oh my, jeg savler helt over din fantastiske grillmad (og tænker naturligvis straks også på en særligt lækker kylling for et par år siden). Porchetta er gudespise, og på grill kan det kun blive fantastisk.
    Kram til dig
    Nadia

    • Tusind tak! Ja, det var hyggeligt – det må vi gentage ved lejlighed 🙂
      Vi har søreme også fået grillet meget de seneste uger. Jeg kan faktisk ikke huske en sommer, hvor grillen har været fremme så mange gange. Jeg burde næsten have haft grilltema i juli måned – selvom isen nu også passede godt ind 😀

  • Årh mums! Porchetta – det er bare SÅ godt! Og den estragon pesto – den lyder bestemt som noget jeg må prøve – uhm (-:

    • Det er det nemlig! Det er helt klart noget, vi skal eksperimentere videre med en anden god gang 🙂

  • jeg må indrømme det ser lækker ud, selv om jeg har besluttet at jeg ikke mere spiser svin og okse! Men tror ikke den beslutning er helt langtidsholdbar!

  • Jeg lavede også porchetta i fredags, stort det samme fremgangsmåde. Jeg havde bestilt et stykke mager kogeflæsk hos min slagter i Superbest, og de havde skåret det sådan, at der var svær hele vejen rundt om stegen når den var rullet. Dog må jeg lige anbefale at man har et rotisserie til denne opgave 😉
    Ellers kommer man til at stå og vende og dreje stegen mange gange under tilberedningen som hos mig foregik i ovnen….

    • Kan du ikke lægge det på en rist i ovnen? Jeg går ud fra, at så skal den ikke vendes nær så mange gange?

  • Da Price-brødrene lave porchetta, rullede de svær ind i selve rouladen. Kogt svær smager ikke godt; jeg ville selv lave en “prøverulle” og fjerne den del, der ville blive gemt inde i rullen, så der kun var svær rundt om hele stegen på ydersiden. Det ser ud til, at du havde fjernet sværen på slaget – eller lod du bare en lille del blive på, for det ser ud som om, din færdige steg hviler på flæskesvær-siden. Rullesteg er jo en meget gammel ret, som ofte laves med svesker – og altid helt uden “blævre-svær” inde i rullen.

    • Som jeg skrev i indlægget, så havde slaget ikke synderlig meget svær (desværre), men det skal jeg helt sikkert være obs på, næste gang vi får mulighed for at købe et svineslag.

  • Det ser godt ud – jeg kan næsten dufte stegen, når jeg ser billederne. Vores halve gris havde ikke svær på slaget – men til gengæld var der flere stykker svær/spæk, man kan rulle omkring yderst, før man snører. Det er jo også en løsning.
    Jeg går og tæller på knapperne, om slaget skal blive til porchetta eller til rullepølse til jul 🙂
    vh/Karen

  • Hej,
    Du skriver at man skal vende stegen undervejs. Det er altså overhovedet ikke nødvendigt i en kuglegrill, der fungerer som en slags varmluftovn.
    Jeg vender aldrig stegen undervejs, men holder låget på hele tiden – og det giver en helt fantastisk porchetta, der er stegt ensartet og med sprød svær.

    • Jeg havde en ikke særlig god kuglegrill dengang, jeg lavede porchetta første gang, så der vendte jeg den for en sikkerheds skyld. Det behøver jeg dog ikke nu, hvor vi har en god (lukket) grill 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *