Hjemmelavet rejeost
Da jeg besluttede mig for at have et benspænd med hjemmelavede udgaver af færdigprodukter, så var hjemmelavet rejeost et af de første projekter, jeg tænkte på. Rejeost er i bund og grund et mærkeligt produkt. Jeg kan godt lide det, men helt ærlig – smøreost med rejer i? Jeg tror ikke, man skal tænke for meget over det…
Nå, men til en hjemmelavet rejeost skal jeg bruge hjemmelavet flødeost, for man (læs: jeg) kan jo lige så godt lave så meget som muligt fra bunden, og det er ikke særlig svært at lave flødeost selv.
Jeg surfede på nettet efter tips og tricks og var lidt overrasket over, hvor forskellige temperaturer, folk går efter, når de laver flødeost. Jeg fulgte ikke en bestemt opskrift men brugte lidt forskellige tricks, og resultatet blev ganske godt.
Hjemmelavet flødeost
½ l kærnemælk
1½ dl fløde
lidt salt
Rør fløde og kærnemælk sammen i en kasserolle og varm det langsomt op ved lav varme (vores komfur skalerer op til 9, og jeg satte pladen til 3½). Du må IKKE røre i væsken undervejs. Når væsken når op på omkring 30-32 grader, begynder den at skille. Har du ikke et termometer, kan du tage lidt af væsken forsigtigt op med en spiseske og derefter mærke efter med en lillefinger. Væsken skal være en smule køligere end din fingerspids.
Hæld væsken gennem et osteklæde, en finmasket saftsi eller et tyndt viskestykke over en skål, der kan opfange overskudsvæsken. Det tager nogle timer for væsken at løbe igennem, så sørg for at sætte det i køleskabet.
Når væsken er dryppet af, har du en blød og lækker flødeost, som du kan smage til med lidt salt.
Og nu hvor jeg har lavet en flødeost, kan jeg bruge den til hjemmelavet rejeost.
Hjemmelavet rejeost
ovenstående flødeost
1 dl forkogte grønlandske rejer
lidt citronsaft
salt og peber
evt. lidt løgpulver
Hak rejerne fint – gem evt. et par stykker – og rør de hakkede rejer med flødeost. Smag til med salt, peber og citronsaft. Prøv eventuelt også at tilsætte en smule løgpulver, da det giver en kraftigere smag.
Smør rejeosten på lyst brød – for eksempel hjemmelavet toastbrød.
Note: Hjemmelavet rejeost har en mildere smag end købe-rejeost. Man kan skrue lidt op for smagsintensiteten med løgpulver, men en hjemmelavet rejeost vil typisk være mildere. Til gengæld er den dejlig cremet og frisk.
Kunne lidt tilsætning af rejefond ikke give en mere gennemgående rejesmag?
Muligvis. Det havde jeg ikke, men det ville give mening 🙂
Rejeost og andre skæreoste er normalt ikke lavet på flødeost. Istedet bruger man bl.a. osteskorper og rester fra almindelig ost blandet med smeltesalt. Derfor er din rejeost blevet mildere i smagen end købeversionen. Men den smager garanteret bedre 😀
Aha! Det vidste jeg ikke, så spændende info – tak for det 🙂
@Mikael
Nemlig, den “Buko”, eller andre mærker af rejeost man køber, er ikke lavet på nogen form for “ren” fløde, men på andre ostes affald, smeltet samme via bl.a. smeltesalte, hvorfor produktet ofte er beskrevet som “Smelteost”.
Faktisk er som med andre produkter, også i kødindustrien, at affald bliver forarbejdet til “Delikatesse” produkter og solgt til en super-høj pris i forhold til værdien.