Gougeres – franske osteboller
Det franske benspænd nærmer sig afslutningen, og en af de sidste retter bliver disse franske osteboller – gougeres. De findes i en del varianter, men laves oftest på gruyère, comté eller emmenthaler. Størrelserne kan også variere en del. Jeg har valgt at lave den mindste udgave, men du kan selvfølgelig lave dem større – så skal de blot bages lidt længere.
Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Kitchn. Jeg udelod dog sennepspulver og rettede målene til, så de passede bedre til danske mål.
Gougeres
12 stk
1 dl vand
60 g smør
1 dl hvedemel
en kvart tsk salt
2 æg
2 dl friskrevet gruyère eller comté
Tænd ovnen og sæt den på 230 grader.
Mens den varmer op, hælder du vand og smør i en kasserolle og varmer det op ved mediumvarme. Når smørret er smeltet, rører du melet i. Fortsæt med at røre i kasserollen med jævne mellemrum i ca. fem minutter. Hæld dejen over i en skål og lad dejen køle af (del den gerne lidt op, så det går hurtigere), indtil den er håndvarm. Pisk eller rør æggene i enkeltvis, indtil de er optaget i dejen og slut af med at røre osten i.
Fordel dejen i tolv lige store klatter på en bagepapirbeklædt bageplade. Sæt den i ovnen i fem minutter. Skru derefter temperaturen ned til 190 grader og bag dem yderligere i 18-20 minutter, indtil de er gyldne.
Lad dine gougeres køle lidt af, inden du serverer dem – gerne med et glas kold hvidvin til. Bliver de ikke spist samme dag, kan de holde sig flere dage i en lufttæt boks eller evt. fryses ned.
Note: Gougeres er en dejlig lille ostehapser, som du sagtens kan bruge som appetizer sammen med velkomstdrinken, når du får gæster. Den fungerer også fint på et ostebord eller som en hurtig eftermiddagssnack.