Flamberet kalvehjerte
Jeg var egentlig i gang med at researche til en anden benspændsret, da jeg tidligere på ugen stødte på Rammstein-nummeret ‘Mein Herz Brennt’ og straks fik lyst til at eksperimentere med flamberet kalvehjerte! Det var dog lettere sagt end gjort – mange supermarkeder og slagtere har det ikke som en fast del af sortimentet, men så er det jo rart, at der er flere halalslagtere i byen, som har et bredt udvalg af indmad. Og jeg har sagt det før – kalvehjerte er ekstremt billigt og ekstremt godt – især til prisen! Jeg gav 65-70 kr for et kalvehjerte, der rækker til 8 personer, og vi taler om kød, der er lige så lækkert og delikat som meget af det oksekød, der snildt koster flere hundrede kroner kiloet.
Det der med flamberet mad er ikke noget, jeg har gjort mig så meget i før – først og fremmest fordi jeg længe manglede en ordentlig pande til formålet. Men på et tidspunkt købte jeg en støbejernspande, som kan tåle lidt af hvert, så det var den, jeg brugte til mit flamberingseksperiment.
Flamberet kalvehjerte
2 personer
4 skiver kalvehjerte, ca. 1½ cm tykke
en god klat smør
salt og peber
½ dl cognac
Svampesauce:
200 g champignons, rensede og skåret i skiver
en god klat smør
1 dl fløde
salt og peber
Derudover:
Kartoffelmos og evt. lidt friske krydderurter (her ramsløg)
Start med at koge kartoflerne til kartoffelmosen i usaltet vand. Når kogningen er næsten færdig, begynder du på stegningen af svampene. Når svampene er stegt bløde, tilsætter du fløden og lader det simre ved svag varme.
Smelt smør på en pande. Krydr kødet med salt og peber og steg det et par minutter på hver side. Dernæst hælder du cognac på panden. Det begynder med det samme at dampe, og her sætter du straks ild til dampene. DU SKAL IKKE FLAMBERE UNDER EN TÆNDT EMHÆTTE! Der kommer pænt høje flammer, så sørg for, at der ikke er noget brandbart over panden. Flammerne dør hurtigt ud igen, og når det er sket, hælder du den resterende væde over i svampesaucen.
Mos kartoflerne, put smør og mælk/fløde i og pisk det hurtigt til en mos, som du smager til med salt og peber. Flamberet kalvehjerte anrettes med kartoffelmos, svampesauce og evt. lidt friske krydderurter (sådan mest for syns skyld).
Note: Flamberet kalvehjerte er endnu en perle i rækken af skønne kalvehjerte-retter. Kødet får en smule sødme fra cognacen og går godt sammen med den fyldige svampesauce. Vi drak en skøn rødvin til – Rocca Rubia 2012 fra Cantina di Santadi – og den kraftige, fyldige vin passede godt til retten.
Soundtrack:
‘Mein Herz Brennt’ af Rammstein.
1 thought on “Flamberet kalvehjerte”