Fermenterede blommer
Har du prøvet at lave fermenterede blommer? Nej? Det har jeg heller ikke – men det har gemalen! Og det var et så interessant eksperiment, at jeg naturligvis må fortælle om det her på bloggen.
Ideen til fermenteringen stammer fra den store fermenteringsbog fra Noma – ‘The Noma Guide to Fermentation’. Og processen er virkelig, virkelig let.
De fermenterede blommer kan serveres som tilbehør – lidt ligesom syltede rødbeder – men kan også hakkes i små stykker og røres i dressinger eller andet, som du for eksempel kan bruge i en sandwich. Eller som sauce til en ret.
Fermenterede blommer
½ kg blommer
10 g salt
Tag et steriliseret sylteglas. Du kan for eksempel sørge for at skolde det indvendigt inden brug, så du er sikker på, at du har en ren fermentering.
Skyl blommerne og skær dem i mindre stykker. Stenene skal du ikke bruge. Vend blommerne i salt og læg dem i det steriliserede sylteglas. Læg husholdningsfilm over dem og stil noget oven på, der kan give et let pres for at holde husholdningsfilmen nede.
Lad nu blommerne fermentere. I løbet af få dage vil der danne sig en væske under fermenteringen.
De fermenterede blommer er færdige efter 6-7 dage i et køkken, der er omkring 20-21 grader. Laver du eksperimentet ved en højere temperatur, vil de være klar efter 5 dage.
Blommekødet bliver blødere og får en mere syrlig smag af fermenteringen. Hvis du fortsætter i længere tid, risikerer du dog, at syrligheden kammer over, og du mister blommesmagen fuldstændig.
Dræn de fermenterede blommer (gem saften) og læg dem i en steriliseret beholder, som du sætter i køleskabet.
Som et interessant biprodukt får du også en fermenteret blommesaft, for blommerne taber noget væske undervejs i processen. Den kan du for eksempel bruge til at pensle på grillede grøntsager eller grillet kød. Eller blot kød eller grøntsager, som du har stegt på en pande.
Sidst men ikke mindst valgte gemalen at give nogle af blommestykkerne en tur i dehydratoren, så de tørrede ind. Det gør det lettere at opbevare dem, og de kan hakkes fint og bruges som drys på en salat eller pynt til andre retter, der gerne må få lidt ‘kant’.
Skal låget på glasset lukkes eller stå åbent ?
Det skal stå åbent 🙂