Måned: februar 2021

Krydret skinkestang

Krydret skinkestang

Jeg troede faktisk, at skinkestang stammede fra Karolines Køkken-hæfterne og derfor ville passe godt ind i månedens benspænd. Men jeg har ikke kunnet finde den der – og det viser sig, at den nok nærmere er fra en af de små Brugsen-kogebøger, der var populære 

Fyldt hvidkål

Fyldt hvidkål

Fyldt hvidkål er en rigtig vinterret, og så passer den også til månedens Karoline-benspænd, da retten var med i et af de første Karolines Køkken-hæfter. Man forbinder ikke normalt tunge kålretter med gæstemad, men jeg synes faktisk, at denne ret kan være festlig at servere, 

Mørbrad a l’orange

Mørbrad a l’orange

Jeg har atter fundet en klassiker frem i forbindelse med Karoline-benspændet – nemlig mørbrad a l’orange. Har også set den gå under det lidt mere mundrette (men forvirrende) navn mørbrad orange flere steder.

Som navnet antyder så består retten af svinemørbrad tilberedt i appelsinsaft. Jeg har valgt at justere lidt på opskriften, fordi den i den oprindelige form smager overraskende lidt af appelsin, så jeg vil blandt andet foreslå, at du også bruger den revne skal fra frugten.

Mørbrad a l’orange

2-3 personer

1 svinemørbrad
smør til stegning
200 g svampe, rensede og skåret i skiver
revet skal og saft fra 1 øko-appelsin
1 dl fløde
½ dl vand
salt og peber

Afpuds mørbraden for fedt og sener. Smelt en klat smør i en bredbundet gryde og brun mørbraden på alle sider. Husk at krydre den med salt og peber undervejs. Tag den op og svits nu svampene, til de er bløde. Hæld vand, fløde, appelsinsaft + skal i, rør godt rundt og læg så mørbraden ned i gryden igen. Læg låg på gryden og lad det simre i 25 minutter. Vend gerne kødet, når retten har simret i 12-13 minutter.

Tag gryden af varmen og skær mørbraden i skiver.

Anret din mørbrad a l’orange med sauce og kogte ris. Og lidt pyntegrønt så der kommer lidt farve på tallerkenen.

Note: Mørbrad a l’orange har en mild smag – måske lige lovlig mild til mig, for jeg elsker masser af smag. Hvis jeg laver retten igen, kunne jeg godt finde på at modernisere den yderligere og pifte den op med lidt chili for at give modspil til kødet og fløden.

Du kan finde Karolines Køkken-hæfterne her.

Dildhachis

Dildhachis

Da jeg gik i gang med at lede efter opskrifter til månedens Karoline-benspænd, faldt jeg over dildhachis i kogebogen ‘Det bedste fra Karolines’. Og der stoppede jeg lige op et øjeblik, for den ret ringede slet ikke en klokke hos mig. Hvad var nu det? 

Gateau St. Honoré – fransk kage

Gateau St. Honoré – fransk kage

Gateau St. Honoré er en fransk kage, som typisk er lavet på wienerbrødsdej og fyldt med kagecreme, flødeskum og karamelovertrukne profiteroles. Det lyder måske en kende besværligt at lave, men det er faktisk ikke så galt. Og slet ikke i denne version, der er lavet 

Kylling i paprikasauce

Kylling i paprikasauce

Jeg læser fortsat gamle Karolines Køkken-hæfter i anledning af månedens benspænd, og denne gang er jeg kommet til kylling i paprikasauce. Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg har fået denne ret som barn, men jeg kunne sagtens forestille mig, at den er blevet serveret dengang.

Opskriften stammer oprindeligt fra Karolines Køkken 1. Jeg justerede på nogle af målene og brugte blandt andet en kylling på 1,4 kg, hvor der oprindeligt bruges 2 kyllinger på 900 g. Jeg tror ikke, man sælger så små kyllinger længere, og jeg ville ærlig talt også hellere købe en økologisk kylling med mere kød på. Derudover tilføjede jeg lidt hvidvin til retten.

Kylling i paprikasauce

6-8 personer

1 kylling på 1,4 kg
2 spsk sød paprika
1½ spsk salt
3 spsk smør
1 løg, finthakket
2 dl bouillon – enten på høns eller grøntsager
1 dl hvidvin
2 dl creme fraiche 18%

Tilbehør:
groftrevne gulerødder og fintsnittet hvidkål – stegt kort tid i smør

Del kyllingen i 8-10 stykker. Rør paprika og salt sammen og gnid kyllingen grundigt i det. Tag en stor dyb sautérpande og smelt smørret i den. Brun kyllingestykkerne i det og tag dem op. Svits løget i smørret og rør derefter bouillon og hvidvin i. Læg kyllingestykkerne tilbage på panden og læg lå på. Lad det simre i ca. 45 minutter. Tag kyllingestykkerne op og læg dem i et stort fad. Rør creme fraiche i stegesaucen og varm det op. Hæld det derefter ud over kyllingestykkerne.

Kylling i paprikasauce serveres med grøntsager samt kogte ris til.

Note: En meget rar og hyggelig kyllingeret. Selvom der bruges en del paprika i retten, så er den ikke stærk. Du kan også sagtens servere pasta eller kogte kartofler til kylling i paprikasauce, men risene var meget gode til at suge lidt af saucen op med.

Taco pizza

Taco pizza

Til gemalens fødselsdag havde jeg – udover sweet potatoes med gorgonzolasauce – også lavet taco pizza! Ja, temaet var amerikansk snaskemad, og da jeg faldt over en taco pizza hos Taste of Home, måtte jeg selvfølgelig inkludere det i menuen. Så kunne jeg nemlig bruge 

Sweet potatoes med gorgonzolasauce

Sweet potatoes med gorgonzolasauce

I sidste uge havde gemalen fødselsdag, og her serverede jeg disse sweet potatoes med gorgonzolasauce som en del af aftensmaden. Han havde nemlig ønsket sig lidt forskellige amerikanske ‘snaskeretter’, og så besluttede jeg, at dette skulle være en af dem. Inspirationen fik jeg fra Taste 

Frossen nødderoulade

Frossen nødderoulade

Jeg er godt i gang med månedens Karoline-benspænd, og da gemalen havde fødselsdag i går, valgte jeg at lave en frossen nødderoulade. Det er en af de desserter, jeg husker fra min barndom, og den smager stjernegodt!

Jeg justerede lidt i forhold til den oprindelige opskrift, hvor jeg blandt andet udskiftede kaffe med Kahlua.

Frossen nødderoulade

14-16 skiver

Dej:
3 æg
125 g rørsukker
50 g smør, smeltet
3 spsk hvedemel
1½ tsk bagepulver
75 g hasselnødder, blendede

Nougatcreme:
½ dl Kahlua
150 g blød nougat
2½ dl fløde
et lille knips salt

Derudover:
Rørsukker til at drysse på bagepapir

Pisk æg og sukker til en luftig masse. Pisk smør i og derefter de øvrige ingredienser til dejen. Smør dejen ud på en bagepapirbeklædt bageplade i en rektangulær form, så dejen er minimum ½ cm tyk. Bag den ved 170 grader i 12-15 minutter. Hold øje med, at den ikke bliver for mørk.

Mens kagedejen bages, smelter du langsomt nougat i en gryde sammen med Kahlua. Rør det godt rundt og tag det af varmen.

Tag den bagte dej ud af ovnen. Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og drys sukker på. Vip den bagte dej over på det, så den bagte side vender ned på sukkeret. Hvis det øverste lag bagepapir (det, der lå på bagepladen) ikke let kan tages af med det samme, så læg et fugtigt viskestykke ovenpå et par minutter. Så er bagepapiret let at fjerne. Lad dejen køle lidt af (men lad den ikke blive helt kold – så er den sværere at arbejde med).

Mens du venter på, at dejen køler lidt af, pisker du fløden til skum og vender den sammen med nougatmassen og lidt salt. Smør nougatflødeskummet ud over den bagte bund og rul den sammen (det er en smule bøvlet med flødeskumsfyldet, så hav tålmodighed).

Put din nødderoulade i fryseren i et døgn. Tag den ud ½-1 time inden, at den skal serveres.

Note: Frossen nødderoulade smager ikke bare fantastisk – det er også en meget praktisk gæstedessert, da du kan lave den flere dage før, at gæsterne ankommer. Du kan servere den, som den er eller eventuelt kombinere den med frisk frugt eller bær.

Ostegratinerede fiskefileter

Ostegratinerede fiskefileter

Jeg er godt i gang med månedens Karoline-benspænd, og første ret er ostegratinerede fiskefileter! Det er ikke en ret, jeg kender fra min barndom i 80’erne og 90’erne (hvor Karolines Køkken ellers i høj grad prægede madlavningen), så min nysgerrighed blev vakt. Ost og fisk