Måned: juni 2010

Marv & Ben

Marv & Ben

Gemalen og jeg var her til aften ude for et overraskende godt restaurantbesøg af den slags, hvor man går derfra med et smil på læben og en mave, der både er mæt på mad og oplevelser. Vi spiste på Marv & Ben – en restaurant 

Kyllingeburger i græskarkernebolle

Kyllingeburger i græskarkernebolle

I dag havde jeg besøg af min tidligere arbejdskollega, og da jeg havde planlagt, at vi kunne ligge på et tæppe i haven og bare snakke løs, så forberedte jeg aftensmaden allerede i går, da jeg stegte kyllingebøffer og bagte græskarkerneboller. Så skulle det blot 

Lagkage med chokolade-kaffecreme og bærmousse

Lagkage med chokolade-kaffecreme og bærmousse

lagkage, kage, dessert, æg, hvedemel, vaniljesukker, vanilje, chokolade-kaffecreme, chokoladecreme, kaffecreme, fløde, mælk, rørsukker, chokolade, mørk chokolade, kaffe, kaffepulver, husblasI går var vi til familiefødselsdag, og traditionen tro havde jeg medbragt kage. Jeg tog udgangspunkt i en lækker opskrift fra Anarkistens blog, men ændrede en smule hist og pist – især med pyntningen, hvor jeg fik en anden idé undervejs. Chokolade-kaffecremen drillede lidt, så der har jeg beskrevet min nødplan.

Lagkage med chokolade-kaffecreme og bærmousse
10 personer

lagkage, kage, dessert, æg, hvedemel, vaniljesukker, vanilje, chokolade-kaffecreme, chokoladecreme, kaffecreme, fløde, mælk, rørsukker, chokolade, mørk chokolade, kaffe, kaffepulver, husblasLagkagebunde:
4 store æg
140 g sukker
125 g mel
2 tsk vaniljesukker

Chokolade-kaffecreme:
5 dl fløde
1,5 dl letmælk
120 gram sukker
150 g mørk chokolade, hakket
10 gram instant kaffe
2 blade husblas

Bærmousse:
350 gram skovbærsymfoni
1½ dl sukker
1 tsk vaniljepulver
1 spsk maizena
2 dl vand
2½ dl fløde

Pynt:
udrullet marcipan
en stor pæon

Pisk æg, sukker og vanilje indtil massen er hvid og tyk som mousse – det tager nogle minutter. Vend forsigtigt melet i og fyld i en smurt 25 cm springform. Bag ved 190 grader i ca. 30 minutter.

Læg husblassen i blød. Hæld chokoladen i en skål sammen med kaffen. Bring fløde, mælk og sukker i kog i en gryde – så snart det koger tager du det af komfuret og smelter husblassen i det. Hæld derefter blandingen over chokolade/kaffe og rør forsigtigt rundt, indtil al chokoladen er smeltet. Sæt det i køl i mindst fire timer.

Tø en pose bærsymfoni op og dræn den for saft – jeg fik omkring 280 g bær ud af det. Hæld bærrene i en gryde sammen med sukker og vaniljepulver og lad det koge et par minutter. Tryk evt. hele bær ud til splat. Tag gryden af varmen. Rør maizena og vand godt sammen, inden du blander det i bærgrøden. Lad det køle helt af, inden du pisker fløden til skum og vender bærgrøden forsigtigt i.

Flæk lagkagen i tre bunde. Pisk chokolade-kaffecremen til en blød og luftig creme. Da jeg skulle det, var crememassen lige lovlig flydende fra start, så jeg måtte til sidst sætte den i fryseren i ca. tyve minutter, før massen var så stiv, at jeg kunne piske den til creme. Fordel cremen i de to lag mellem kagkagebundene. Smør kagen ind i bærmousse og stik et kort sugerør ned i midten af kagen. Læg stykker af marcipan omkring det, så de kan være med til at skærme kagen for blomsten – den er nemlig ikke spiselig. Klip blomsterstilken til, så den kan være i sugerøret og sæt den forsigtigt ned på kagen. Stil kagen køligt, indtil den skal spises.

Note: Det var ret sjovt at dekorere kagen på den måde, og jeg synes, at blomsten passede godt til formålet. Vores pæoner er så store og flotte, at sådan en passede sig fint til at lave en (voldsom) kagedekoration.

Romaperitif, dåsekylling, asparges-rabarbersalat, grillbrød med merian og salat med champignons og perleløg

Romaperitif, dåsekylling, asparges-rabarbersalat, grillbrød med merian og salat med champignons og perleløg

Fredag aften havde vi gæster, og de blev forkælet med romaperitif, dåsekylling og en masse tilbehør. Zette gav mig for nylig en drinkopskrift, jeg har glædet mig til at afprøve, og den blev den så her til aften. Da flere i selskabet foretrækker sødere drinks, 

Jordnøddesuppe

Jordnøddesuppe

Jeg serverde jordnøddesuppe i onsdags, hvor jeg havde vegetarvennen på besøg. Da vi var på Bornholm i weekenden, fik jeg købt en kogebog, ‘De bedste opskrifter fra Sydafrika’, som Kvickly har på tilbud i denne uge. Jeg har meget få opskrifter fra det område, så 

Indisk-inspireret kyllingeret

Indisk-inspireret kyllingeret

I tirsdags fik jeg tryllet lidt hurtig mad på bordet. Retten var lidt en undskyldning for at få spist noget bananchutney, som jeg mente ville passe godt til karryretter, og det fik jeg heldigvis ret i.

Indisk-inspireret kyllingeret

3 personer

400 g kyllingefilet
lidt olie
et par tsk karry
5 store salvieblade
1 squash skåret i tynde skiver og halverede
lidt vand
salt

kokosmel til at drysse på

Svits karry i varm olie. Skær kyllingefileterne i tern og steg dem i karryen. Tilfør lidt vand undervejs. Skyl salviebladene grundigt og skær dem i strimler. Drys dem i retten og lad det hele simre nogle minutter – hæld evt. mere vand i. Put squashen i, hæld lidt mere vand i, så den bliver næsten dækket, og lad det småsimre, indtil squashen er mør. Smag til med salt og evt. lidt mere karry.

Servér retten med kokosmel, kogte vilde ris samt bananchutney.

Note: Jeg elsker karryretter, og den sødlige krydrede chutney passede rigtig godt til. Salvien fik retten til at dufte ret voldsomt under tilberedningen, men den passede fint ind i retten.

Boderne og den uforskammede gode is

Boderne og den uforskammede gode is

Mandag var sidste dag på Bornholm, og om formiddagen tog vi til Boderne for at kigge i den store Butik Pia Stærmose, som har et væld af de kendte, lækre tøjmærker såsom Malene Birger, Sand, Saint Tropez og Staff. Sidstnævnte havde de til mit held 

Sightseeing og solskin i Gudhjem

Sightseeing og solskin i Gudhjem

Det er sjovt, for nu tænker I: “Hun kan vel ikke blive ved med at fable om Bornholm – det var trods alt kun en tur på tre-fire dage”, men jo, det kan jeg godt! Søndag formiddag var vi forbi Ekkodalen og teste, om det 

Årsdale Mølle og røgeriet i Snogebæk

Årsdale Mølle og røgeriet i Snogebæk

På vej hjem fra Svaneke kom vi forbi Årsdale Mølle og kiggede lige ind. Møllen var utrolig smuk, men vi valgte ikke at gå op i den. Til gengæld kiggede vi i den butik, der lå lige ved siden af, men den var ret skuffende – trefjerdedele af den var fyldt med billigt bras og underlige souvenirs – slet ikke værdig til den flotte mølle.

Lørdag aften spiste vi på røgeriet i Snogebæk. Der ligger tre røgerier på Bornholm (en lille kæde), hvor du kan få spis-så-meget-fisk-du-lyster-buffet til 98 kr., og det var jo en oplagt chance til at spise sig godt og grundigt mæt i røgede lækkerier! Der var også en del fiskeretter at vælge imellem, men størstedelen var dog sild. Der var også nogle gode, store rejer, røget makrel og røget laks. Desuden var der lidt forskellige saucer, én type rugbrød, én type hvidt (pap-)brød, kartoffelsalat (?!) og rødbeder og rå løg. Jeg undrede mig over, at der ikke var mere forskelligt slags tilbehør – nogle grøntsager og/eller salater ville have gjort underværker, ligesom noget ordentligt hvidt brød ville have klædt laksen umanerligt godt. Generelt var sildene og de andre typer fisk ganske gode, men det blev en lidt voldsom spise, når de ikke fik modspil af noget grønt.

Alt i alt en udmærket måde at få prøvet de forskellige typer fisk i både røget, krydret og marineret udgave. Jeg tror, stedet ender med at få mellem tre og fire stjerner, og så vil jeg anbefale at spise der til frokost – der kan jeg i hvert fald bedre undvære det grønne indslag.

Resten af aftenen stod den på kortspil, mens fodboldkampen kørte i baggrunden, og flere gange kom der pauser i spillet, når forsvarsspillerne fra begge hold sørgede for, at der var underholdning for alle pengene!

En lørdag i Svaneke

En lørdag i Svaneke

Lørdag formiddag tog vi til Svaneke for at kigge på butikker. Midt på et lille torv lå et marked med små boder, og her fandt jeg en ny sommerkasket til en god pris. Vi snusede rundt og kom blandt andet ind i den lille købmandshandel,