Måned: juli 2009

Citronolieboller og chokoladekrans

Citronolieboller og chokoladekrans

Mine kolleger ved det ikke, men de er faktisk en del af mit forsøgslaboratorium. Så snart jeg har en undskyldning for det, bliver de udsat for bagværk, og det klager de heldigvis ikke over. I dag var det min tur til at medbringe morgenmad, og 

Syndig solbærlagkage

Syndig solbærlagkage

En af mine kolleger bestak mig til at lave en kage til hans fødselsdag, og da jeg havde ret frie hænder (han foreslog noget med chokolade og røde bær), vidste jeg straks, hvad jeg ville lave – nemlig denne solbærlagkage. Jeg forelskede mig for lang 

Krydrede farsspyd, friturestegte løgringe og tomatsalsa

Krydrede farsspyd, friturestegte løgringe og tomatsalsa

Vi har jo haft travlt med alt muligt andet, så vi har ikke fået spillet så meget brætspil på det seneste, men der fik vi taget revanche i dag! Vi havde to venner på besøg allerede fra tidlig eftermiddag, og så har vi ellers hygget os hele dagen – herligt!

Når vi har brætspilsdage, plejer jeg at lave noget rimelig simpelt til aftensmad, da jeg helst vil sidde med ved bordet så meget som muligt og derfor ikke har tid til at stå i køkkenet. Maden blev derfor også ret enkel i dag. Opskriften på friturestegte løgringe har jeg fra denne blog, og resten eksperimenterede jeg mig frem til.

oksekødsspyd, farsspyd, hakket oksekød, chilisauceKrydrede farsspyd
5-6 personer

800 g hakket oksekød
5 spsk sød chilisauce
2 tsk timian
1 tsk oregano
salt

Ingredienserne blandes sammen og formes som aflange, buttede pølser. Lidt salt drysses over, og de sættes i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Når de er færdigstegte, tages de ud af ovnen, og et træspyd stikkes forsigtigt i hver af ‘pølserne’.

Note: Vi havde købt en pakke med 800 g oksekød, og der var ingen plads i fryseren, så jeg valgte at lave en større portion – så kan vi nemlig få rester i morgen.

friturestegte løgringe, løg, kærnemælk, cayennepeber, fritureolie, fritureFriturestegte løgringe
3-4 personer

2 store løg
4½ dl kærnemælk
4½ dl hvedemel
4 spsk cayennepeber
1 håndfuld salt
10-15 vrid frisk peber
olie til friture

Skær løgene tyndt ud i ringe. Jo tyndere desto bedre. Fordel dem i en skål og dæk dem med kærnemælk i mindst en time. bland de tørre ingredienser.

Varm olien til omkring 180 grader. Tag en håndfuld af løgringene og vend dem i melet. Ryst det overskydende mel af og kom i frituren. Fjern dem, så snart de bliver gyldenbrune.

Servér de friturestegte løgringe med mayonnaise, ketchup eller andet dip.

Note: Jeg lavede en lidt større portion friturestegte løgringe, da vi var fire personer (dvs. jeg lavede, så portionen passede til tre løg), og der var riiigeligt! Selvom vi spiste en del af dem, så var der mere end nok – jeg vil tro, at ovenstående opskrift godt kan dække fire personer. Jeg havde ikke så meget cayennepeber, så en tredjedel blev skiftet ud med paprika. Løgringene smagte rigtig godt, men vi er ikke vant til fastfood, så de slog også hårdt – vores maver var lidt groggy bagefter 🙂

Italiensk aften med martini, rejer, entrecote og tiramusu

Italiensk aften med martini, rejer, entrecote og tiramusu

I går havde vi et vennepar på besøg, som netop har været i Italien. Jeg vidste derfor, at jeg måske spillede lidt højt spil ved at servere italienske og italiensk-inspirerede retter, men det var nu lige netop det, jeg havde lyst til at lave, og 

Hjemmerørt æggesalat

Hjemmerørt æggesalat

Aaah… det er nu meget hyggeligt med regn- og tordenvejr på sådan en feriemorgen. Havde jeg ikke fået masser af sol både under vores rejse og i ugen op til, ville jeg sikkert have en anden holdning nu, men jeg syntes nu, at det var 

Torsk i stærk chilisnask, curry med grønne bønner, poori og raita med agurk

Torsk i stærk chilisnask, curry med grønne bønner, poori og raita med agurk

I går havde vi besøg af yndlingsnevøen + forældre. Jeg havde tænkt mig at kaste mig over lidt mere besværlige opskrifter, nu hvor jeg havde god tid til at lave det, men de var nu rimelig lette at gå til. Dog snød poori-brødene lidt tidsmæssigt, da jeg dårligt kunne følge med, når der både skulle rulles dej ud og steges brød. Alle retterne er inspireret af retter fra kogebogen ‘Vores indiske køkken’.

Poori

20 stk.

350 g hvedemel
150 g grahamsmel
250 ml vand
2 tsk salt
1 spsk olivenolie
olie (gerne rapsolie) til stegning

Bland mel, salt, vand og olie i en skål. Ælt dejen, til den er jævn.

Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hvile i en halv time.

Ælt derefter dejen igennem igen. Lav 20 små kugler og rul dem flade, til de er ca. 15 cm i diameter og 1-2 mm tykke.

Varm olie i en wok, til det er rigtig varmt (det må ikke ryge). Læg forsigtigt en poori i den varme olie og hold den under overfladen i fem sekunder, indtil du kan se, at den bevæger sig mod overfladen. Når den begynder at boble op, vendes den forsigtigt med en hulske og holdes igen under olien i fem sekunder. Gør det en gang mere på hver side. Tag poorien op og lad den dryppe af på en tallerken med køkkenrulle.

Note: Jeg brugte lidt mere vand – ca 300 ml – men fulgte ellers opskriften, og brødene var rigtig lækre som tilbehør. I sig selv smager de ikke af så meget, men de var gode til at søbbe sauce op med.

Torsk i stærk chilisnask

4 personer

500 g torsk, skåret i mundrette tern
3 mellemstore løg
4 fed hvidløg
1 tsk spidskommen
3 chilier uden kerner, finthakkede
2 tsk. garam masala
2 tsk stødt chili
1 tsk stødt gurkemeje
1 chili med kerner, finthakkede (kun hvis du ønsker en stærk version)
1½ tsk salt
4 store tomater, finthakkede
1 dl friske korianderblade
4 dl vand
½ citron
salt og peber

Snit løgene og steg dem i en tykbundet gryde i otte minutter ved middelvarme. Kom derefter hvidløg og spidskommen i løgene og rør rundt i yderligere tre minutter. Tilsæt de friske chilier, garam masala, chilipulver, gurkemeje og salt og rør konstant rundt i ca. to minutter stadig ved middelvarme.

Kom derefter de finthakkede tomater og korianderblade i blandingen og lad det simre i tre-fire minutter. Tilsæt fire dl vand og rør rundt i yderligere tre minutter. Tag blandingen af varmen, kom den i en blender og blend saucen til en lind masse. Hæld den tilbage i gryden og smag den til med salt og peber, inden torsken tilsættes, og lad det simre i 7-10 minutter. Hæld citronsaft over blandingen og drys med korianderblade.

Note: Jeg brugte kun halvt så meget chili, da jeg var lidt bekymret for, om den virkelig blev så hidsig, og så puttede jeg lidt ekstra stødt chili i til sidst, da jeg havde konstateret, at den slet ikke var så ond. Desuden var jeg løbet tør for garam masala, så det måtte jeg undvære i retten. Jeg er ikke så meget til torsk (noget med barndomstraumer over kedelig kogt torsk), men tilberedt på denne måde er det jo en fantastisk spise!

Raita med agurk

4 personer

3 dl yoghurt naturel
en kvart agurk skåret i små tern
½ tsk stødt chili
en knivspids garam masala
salt og peber

Bland alle ingredienserne.

Curry med grønne bønner

4 personer

2 spsk olivenolie
½ tsk sennepsfrø
1 tsk channa dal
1 tsk urad dal
½ tsk stødt gurkemeje
½ tsk spidskommen
1½ tsk tørret chili
400 g grønne bønner skåret i 2 cm lange stykker
1 dl vand
1½ tsk salt
2 cm ingefær, skåret meget fint
2 spsk kokosmel

Varm olien og svits sennepsfrøene i 30 sekunder. Tilsæt derefter channa dal, urad dal, gurkemeje, spidskommen og tørret chili og rør rundt ca. et minut. Tilsæt så bønner, salt og ingefær og rør godt rundt, så krydderierne får fat i bønnerne. Tilsæt vand, læg låg på og lad retten simre over svag varme, til bønnerne er kogt – 10-15 minutter eller mindre, hvis bønnerne er frosne. Når retten er færdigkogt, så rør kokosmel i gryden.

Note: Retten blev uden de to typer dal-krydderi, da jeg endnu ikke er stødt på dem i butikkerne. Måske jeg snart skulle tage mig sammen og opsøge en af de etniske grønthandlere for at se, om ikke de har det… Bemærk i øvrigt, at denne ret er forholdsvis stærk.

Retterne blev serveret sammen med mango chutney og basmatiris, og det var en rigtig god kombination af stærkt, mildt og sødt på samme tid. Min varmeste anbefaling 🙂

Pesto-flødekartofler, blandet salat og karamelliserede pistacienødder

Pesto-flødekartofler, blandet salat og karamelliserede pistacienødder

Lørdag var næstsidste dag i Frankrig, så det blev til lidt let mad i form af pesto-flødekartofler med blandet salat og kylling til. Dagen før var det første par taget af sted, og lørdag morgen rejste to par mere, så lørdag eftermiddag skulle vi kun 

Saint Paul

Saint Paul

Fredag eftermiddag lavede vi en udflugt til det, der muligvis er min yndlingsby i Nice-området – nemlig Saint Paul. Det er en mindre by, hvor kunstnerne i sin flokkedes, og byen har i dag mange små gallerier og udstillinger. Den er desværre rimelig turistramt, så 

Antibes

Antibes

Antibes

Onsdag var folk lidt trætte, så der lavede vi en mindre ekspedition til Antibes. Der var kvælende varmt, da vi kom, men kort tid efter blev der overskyet, og så faldt temperaturen til et acceptabelt niveau.

Vi gik en tur nede ved havnen og den strand, der lå i en lille bugt ved byen, inden vi fortsatte op i selve byen. Vi kom forbi et Picasso-museum som lå i et galleri, han havde i sin tid, og vi besøgte kort en katolsk kirke, som lå tæt på museet.

grøntsagsmarkedI Antibes er der et dejligt, overdækket marked, som vi også nåede forbi. Jeg fik desværre ikke tid til at købe noget der, men det blev til et par billeder.

Det er et marked primært for fødevarer, hvor du kan få pølser, ost, grøntsager, frugt, krydderier og diverse tapenader og sennepper.

Varerne er ikke superbillige, men de ser gode ud. Vi bemærkede, at bær tilsyneladende er ret dyre i Frankrig, så her er endelig noget, der er billigere i Danmark! 🙂

Der var et par steder, hvor man kunne få smagsprøver – blandt andet hos slagteren og hos bageren, men det fik vi ikke benyttet os af.

Lige efter markedet tog vi hjem igen. Der var ikke så megen energi, og solen var brudt igennem igen og truede med at grille os til popcorn! Desuden havde vi noget meget vigtigt, der ventede derhjemme… vi skulle nemlig holde poolparty! Der blev indkøbt drikkevarer, frugt og chips, og efter aftensmaden blev lyset i poolen tændt, og der blev sat stearinlys frem.

stearinlys

Små franske landsbyer

Små franske landsbyer

Om tirsdagen havde vi planlagt en lille tur rundt i det franske landskab. I Nice-området ligger der mange små skønne byer, som hver især har deres specialiteter og kendetegn, og gemalen havde derfor lavet en lille rute, som ville føre hele selskabet hen til flere