September: Egnsretter
Det er tid til at afsløre benspændet for september måned, og det bliver en madrejse rundt i det ganske land. Jeg har nemlig besluttet, at månedens benspænd skal være danske egnsretter!
Det var en fiks idé, jeg fik i sommerferien, hvor jeg brugte et par af sommeraftenerne på at se Spise med Price-afsnittene med egnsretter. Det var virkelig underholdende (og til tider lidt skræmmende) at se, og jeg fik lyst til at gøre noget lignende.
Pt. er jeg ved at få overblik over, hvad jeg gerne vil nå at eksperimentere med i løbet af måneden. Jeg har allerede fundet flere interessante retter fra Sønderjylland og Fyn, men hvad med Sjælland? Og resten af Jylland? For ikke at tale om alle øerne?
Derfor: Hvilke egnsretter kan du anbefale?
Ej, en god idé! Det glæder jeg mig til at følge med i. Alene ved at fokusere på de forskellige egnes udgaver af grønlangkål kunne du jo få en hel måned til at gå! 🙂 Jeg er opvokset med nordjysk grønlangkål (serveret med kanel og sukker) hver jul – og jeg undrer mig altid, når jeg møder den sønderjyske (selvom den nu også smager dejligt!)
Vh Louise
Jeg tror kun, jeg har prøvet den sønderjyske udgave. Er den nordjyske meget sød?
Hmm, ikke i sig selv – den er ret tør og lidt “smuldret” i konsistensen. Men man spiser den så med kanel og sukker. Jeg må se, om jeg kan finde min mors opskrift en dag…
http://www.visitnordjylland.dk/danmark/gastronomi/nordjyske-specialiteter Særligt det sidste punkt aka Bøf sandwichen vil jeg gerne slå et slag for – i mange år, var det den ret, jeg ønskede på min fødselsdag.
Sennep, syltet, rå løg, hakkedreng, blød bolle og i dyb tallerken med sovs til det sejler <3 😀
– A
Mange tak for linket!
Jeg har overvejet jysk bøfsandwich, men jeg må indrømme, at det er simpelthen ikke mig :-/
Jeg er vokset op i Sønderjylland, og min mor plejer altid at fremhæve vinsuppe som noget særligt for det vestlige Sønderjylland. Kathrineblommekage er også tit blevet fremhævet som noget særligt, ligesom riskage skulle være noget særligt for min hjemegn. Snysk er også godt.
Min far der var fra Sydsjælland bragte pærevælling ind i familien, det kendte min mor ikke fra sin barndom, men jeg ved ikke om det er fordi det er en sjællandsk ret, eller om det blot er manglende viden fra min mors side 🙂
Rigtig gode ideer – mange tak! Jeg kan røbe, at snysk forhåbentlig bliver en af de første retter, jeg laver i denne måned 🙂
Min taler meget om mælkeærter, så det var måske en mulighed?
Den ret kender jeg ikke, men jeg kan virkelig godt lide navnet 🙂
Den må jeg lige kigge nærmere på!
Min farmor lavede altid vridekål til jul, det stammer vist fra Fyn. Ellers er der jo en amagermad, men det er der vist ikke den store udfordring i at lave
Tak for forslaget! Det er jo ved at være efterår, så kålmad vil være meget passende 🙂
Nu tvivler jeg på at du ligger inde med et jern til at lave Gode Råd med, men ellers er det en sønderjysk klassiker på kaffe/kageborde…. som jeg har spist mange af i min jyske barndom 🙂
Nej, det har jeg desværre ikke – ellers havde jeg helt sikkert lavet dem 🙂
Min mor kommer fra Sejerø. Og derfra har jeg lært at spise fuldskager som er en slags fed frikadellefars med dej om. Der derefter kommes i kogende vand. Min bedstemor lavede altid uden timian. Men det er jo en smagssag. Serveres med salt og øl ☺Maj-Brit
Dem har jeg luret lidt på. Det kræver dog, at jeg kommer forbi en slagter på et tidspunkt, så jeg kan få fat i noget svinekød, der er fedt nok (jeg mener, at det skal have en fedtprocent på omkring 25%). Men mon ikke det kan lade sig gøre? 🙂