Restaurant Havnær
I sommers fik det nye havneområde i Aarhus en ny restaurant – nemlig Restaurant Havnær. Stedet ligger lige ud til vandet og byder på en både smuk og dramatisk udsigt. Nu var det temmelig blæsende den dag, vi kiggede forbi, så det var rart at kunne sidde indenfor og lade blikket vandre ud over det mørke vand.
Selvom Restaurant Havnær kun har få måneder på bagen, så fik den straks så god omtale, at jeg hurtigt opdagede den, da jeg ledte efter spisesteder til vores weekendtur til Aarhus i september måned. De mange fine beskrivelser af stedet gav mig lyst til at prøve restauranten, og heldigvis var gemalen enig.
Nu havde vi jo lidt uforvarende spist en stor frokost tidligere på dagen (det var altså ikke meningen!), så da vi havde sat os og blev spurgt, om vi var interesseret i en tre-, fem- eller syv retters menu, så forhørte vi os om portionsstørrelserne. Og her fik vi det lidt tørre og underspillede svar “I kommer ikke til at gå sultne herfra!”. Så vi valgte altså tre retters menuen, og jeg snuppede vinmenuen, der passede til 🙂
Vi lagde ud med tre fine små hapsere, inden at der kom…
… kuvertbrød på bordet. Igen den slags, der næsten smager som kage, og som man skal passe på ikke at forspise sig i.
Til forret fik vi rødtunge oven på forskellige tomater med en sauce på ost og med brunet smør. Den kom desværre til at se lidt rustik ud, inden jeg fik taget billede, da tjener-eleven fik hældt saucen ud over pynten på retten i stedet for rundt om fisken. Men det påvirkede heldigvis ikke smagen, så det gjorde ikke så meget.
Det er interessant, at flere restauranter er begyndt at kombinere fisk og ost, men det fungerer som regel ganske godt, og det gjorde det også i dette tilfælde. Den fede ostesmag med den milde fisk og den friske letbitre karse – meget fint match.
I den faste tre retters menu var hovedretten langtidstilberedt kalveklump, men køkkenet gav også mulighed for at vælge en fiskeret, og det kunne vi ikke stå for. Når nu vi var på havnær (pun intended) restaurant, så skal man da have så meget fisk som muligt! Jeg mener, at det var helleflynder, der lå oven på en lækker jordskokkecreme – toppet med masser af stegte kantareller. Det var virkelig en ret med gods i, så vi var glade for, at vi ikke havde valgt en større menu, for hovedretten mættede temmelig meget. Men den smagte også skønt.
Desserten var en rigtig sensommerret. Den bestod af hindbær fra den ene af ejernes mors have (hindbærrene var både i sauce og som is), en tyk kiks lavet på malt samt karamelcreme. Hindbær-elementerne var virkelig dejlige – fulde af smag og livsglæde. Kiksen bøvlede vi til gengæld med, for den var for tyk til, at man kunne knække den med skeen, og til sidst måtte vi opgive og spise den med fingrene.
Servicen var umanerlig god, men nu var vi også så heldige at have den ene af ejerne som den, der primært betjente vores bord. Hun formåede i den grad at skabe en hyggelig og munter stemning.
Vinene passede fint til maden, og jeg var meget tilfreds med både forret og hovedret. Desserten blev desværre skæmmet af den meget faste kiks, og så er jeg ikke så meget til kombinationen af hindbær og karamel.
Vi havde en rigtig dejlig aften hos Restaurant Havnær, og det skyldtes især den meget venlige betjening. Maden smagte godt, og vi ærgrede os over, at vi havde fejlbedømt portionsstørrelserne til frokost. Men måske betyder det så bare, at vi kigger forbi Havnær igen en anden gang for at smage nogle flere retter.
Restaurant Havnær ender på fire stjerner med pil op.