Magenbrot – glaserede kryddersmåkager
Mit tyske julekage-benspænd lagde ud med de milde Vanillekipferl, men disse Magenbrot er en noget mere krydret julesmåkage. Der er masser af smag i disse små ‘knolde’, og du skal være til kandiseret appelsinskal, hvis du rigtig skal sætte pris på dem.
Magenbrot minder smagsmæssigt en del om peberkage, men indeholder som sagt også kandiseret appelsinskal, og så er den glaseret! Ifølge Wikipedia mente man engang, at den kunne hjælpe med fordøjelsen. Her i huset fejler den ikke noget, så jeg ved ikke, om denne småkage gør en reel forskel, men det er da en meget pudsig detalje.
Jeg har skelet til opskrift fra Die Rezeptschachtel, men justerede lidt på krydderierne, da tyske juleopskrifter ofte indeholder en julekrydderiblanding, man ikke kan købe i danske supermarkeder.
Magenbrot
nok til at fylde en mellemstor kagedåse
Dej:
125 g honning
150 g rørsukker
2 spsk vand
ca. 450 g hvedemel
2 spsk kakao
1½ tsk kanel
½ tsk stødt ingefær
½ tsk stødte nelliker
fintrevet skal fra ½ øko-citron
75 g kandiseret appelsinskal, finthakket
1½ tsk bagepulver
1 dl varm mælk
Glasur:
200 g rørsukker
0,75 dl vand
1 spsk kakao
1 tsk citronsaft
Opvarm langsomt honning, sukker og vand i en gryde. Tag gryden af varmen, så snart sukkeret er opløst. Det må ikke komme i kog. Vend appelsinskallen i det.
Rør hvedemel sammen med kakao og krydderier. Rør bagepulveret ud i den lune mælk og rør det i hvedemelet sammen med den lune honning. Ælt dejen kort og put den så i en frostpose og læg den i køleskabet natten over.
Næste dag tager du dejen ud af køleskabet og ælter den kort på et meldrysset køkkenbord. Rul pølser af dejen, så de er et par cm i diameter. Skær dem i tykke skiver og læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Bag dem ved 190 grader i 20-25 minutter. Magenbrot skal være lidt brune i bunden for at være klar. Lad dem derefter køle af.
Magenbrot skal som sagt glaseres. Det gør du ved at opvarme sukker sammen med vand og citronsaft. Lad det småboble i et par minutter, så siruppen tykner lidt, og pisk så kakaopulver i.
Tag halvdelen af småkagerne og vend dem i gryden med sirup. Lad hver enkelt dryppe af, inden du tager dem op af gryden og sætter på et stykke bagepapir. Lad dem tørre, inden du putter dem i kagedåsen.
Note: Dette er en sprød og ret krydret julesmåkage. Jeg kan godt lide krydringen og den lidt anderledes udformning, men den har også så megen smag, at den ‘mætter’ mere end for eksempel vaniljekranse.
Når jeg læser, hvad der er i dine Magenbrot, lyder det vanvittig lækkert og meget julet. Det er ikke en type julesmåkage, jeg har hørt om før 🙂
Nej, jeg kendte den heller ikke, men jeg kan godt lide, at den er så krydret. Det er muligvis ikke en, man spiser mange af på én gang, fordi den smagsmæssigt mætter så meget, men det gør jo heller ikke noget i den søde tid 😉