Hvor mange retter kan du lave ud af én kylling?

Hvor mange retter kan du lave ud af én kylling?

Hvor mange retter kan du lave ud af én kylling? Den udfordring vil jeg gennemgå her!

Økologisk kød og kød fra frilandsdyr er ofte noget dyrere end kød fra konventionelle dyr. Samtidig er supermarkedernes udvalg af øko- og frilandskød temmelig ringe, så det kan godt være lidt af en udfordring, hvis du gerne vil købe kød fra dyr, der har haft ordentlige leveforhold – og samtidig spise billigt.

Jeg har derfor besluttet mig for at vise, hvor mange retter du rent faktisk kan få ud af én kylling. Ovenstående billeder viser en fersk frilandskylling, som du kan købe i Netto til 89,95 kr (Løgismose) eller i Føtex til 99,95 kr (deres eget Princip-mærke). Den er opvokset i Frankrig, har fået Dyrenes Beskyttelses velsignelse og vejer som regel mellem 1350 og 1600 g. Jeg fandt en på ca. 1500 g.

Du skal bruge en lille skarp kniv, en fjerkræsaks, et par frostposer og nogle plastbokse.

Læg først kyllingen på ryggen på et spækbræt og fjern evt. fedtlommer ved åbningen. Brug derefter kniven til at løsne skindet forsigtigt ved kanten af åbningen. Skindet er som regel lidt løst, så lad fingrene glide ind under skindet og begynd stille og roligt at krænge det væk fra brystkødet. Skær kyllingeskindet fri helt inde ved indersiden af låret og langs kanten af brystet på hver sin side af kyllingen, så du kan få ét stort stykke skind fri. Hvis det går galt, og du kommer til at skære skindet i mindre stykker, gør det ikke så meget – men forsøg så vidt muligt at pille det af i ét stykke.

Nu er kyllingebrysterne helt blottede. Find midten af brystet og skær langs siden af brystbenet – sørg for at komme så tæt på knoglen som muligt, så du får al kødet med. Brug fingrene – og derefter kniven – til at løsne kødet fra kyllingen og skær siderne af kyllingebrysterne fri. Sørg igen for at være omhyggelig, så du får så meget som muligt af kødet med.

De to kyllingebryster kan du enten gemme i køleskabet for at bruge dem til madlavningen samme dag eller evt. putte dem i en af fryseposerne og lægge dem i fryseren.

Vend kyllingen ‘på maven’ og træk i et af lårene. Vrid det inderste led (det helt inde ved kyllingekroppen) opad, så knoglen brækker løs. Nu er det let at klippe kyllingelåret fri. Gør det ved begge lår.

Vupti – to stk. kyllingelår – klar til madlavningen eller fryseren.

Fjern skindet fra kyllingens ryg på samme måde, som du gjorde ved kyllingebrystet. Jeg har ofte oplevet, at kyllingeskindet sidder lidt bedre fast her, men med lidt tålmodighed og en skarp kniv går det nok.

En god håndfuld kyllingeskind. Kan bruges til flere spændende ting (jeg skal nok komme med eksempler). Sørg for at fryse det ned med det samme, hvis du ikke skal bruge det samme dag.

Du kan evt. også skære vingerne af og bruge dem til en ret, men jeg valgte at lade dem sidde på, da jeg kogte hønsebouillon på skroget. Jeg hakkede et løg og svitsede i olie i en dyb gryde, inden jeg brunede kyllingeskroget i gryden. To porrer og tre gulerødder blev skåret i skiver og hældt i gryden sammen med et par laurbærblade og så meget vand, at det dækkede kyllingen. Derefter fik det lov til at koge en times tid under låg.

Kyllingeskroget blev fisket op af gryden og afkølet lidt, inden al kødet blev pillet af. Det gav mig denne portion kød, som kom i køleskabet, da det skal indgå i aftensmaden i dag og i morgen.

Grøntsagerne blev pillet op af gryden (dem kan du blende og bruge i en lun creme til maden) og bouillonen blev hældt i to plastbokse. Den ene blev sat i køleskabet, mens den anden røg i fryseren.

Jeg kan røbe, at jeg har planer om at lave 8-10 måltider ud af ovenstående den kommende uges tid, så der er mad til gemalen og jeg 4-5 dage i træk.

Jeg endte med at lave disse retter:
Kyllingenuggets med chilimayo
Friske forårsruller med kylling, æbler og fennikel
Kyllingelår med pastasalat vendt i porrecreme og revne gulerødder
Kyllingesuppe med nudler, fennikel og grøn karry
Jordskokkesuppe med kyllingebacon

Hvad ville du lave, hvis du skulle bruge en hel kylling?37 thoughts on “Hvor mange retter kan du lave ud af én kylling?”

 • Mnnn… Jeg kan godt lide at lave stuvning, tærte og risotto eller rode-sammen retter med kogt boghvede og grøntsager, når jeg har afpillet kyllingekød 🙂

  • Jeg får aldrig tarteletter i december (og i det hele taget alt for sjældent, men DET er en fejl!), så det lyder som en god idé 🙂

 • Uh.. Jeg venter med spænding på hvad du finder på.

  Læste for et par år siden i woman, hvor de i en artikel om økonomi skrev lidt om hvor meget man kan få ud af en kylling.
  Tænkte at det ville jeg prøve og det er endnu ikke sket, dog har jeg her på det seneste kigget i køledisken mere end en gang efter sådan en hel kylling, dog har jeg slæbt en and og en næsten-hel-and hjem fra nettos tilbudsfrysedisk.

  Så jeg venter med spænding på hvad du finder på med kyllingen.

 • Ej hvor er det en herlig idé! jeg er spændt på at se alle de lækre ting denne kylling skal bruges til – den ypperste måde at respektere sådan en hønes slagtning på 🙂

  • Jeps, man kan få en hel del ud af sådan en kylling – og så behøver man ikke at handle så meget ind de efterfølgende dage 😉

 • Ej hvor spændende! 🙂 Det vil jeg glæde mig til at følge med i!
  Jeg plejer normalt at få 3 retter ud af en hel kylling som differentierer mellem: stegte kyllingelår første dage, brystet laves enten til en af disse retter: kyllingesalat/kyllingeburger/wok/tærte/pizza med kylling/pitabrød med stærk kylling, og tredje dag bliver det enten til; suppe, risotto, paella eller lignende 🙂

  • Jeg satser på at kunne strække kyllingen så meget, at det giver ca. 10 portioner mad, så der er nærmest mad til en hel uge for gemalen og jeg 🙂

 • Jeg vil også tage vingerne fra til hotvings, og tage de 2 inderfilet fra, før jeg koger skroget som du også gør.

  Mon ikke man kan benytte skindet til biksemad eller lignende, kunne bytte ud med bacon.

  Lidt forslag fra mig. Og tak fordi du delte dine.

  • Jeg bor alene, er opdraget til at være sparsom på kødfronten, så jeg fik hurtigt den ide med at jonglere rundt med en hel kylling. Så er madspild en begrænset faktor her.
   Min yngste og jeg spiser næsten alt fra en kylling, brusk, kan finde på at knække benene og suge marven ud ;-). så det er kun ben der smutter i skrældespanden, og det efter afkog til suppe, bouillon.

   • Jeg har før brugt skindet til en appetizer og til smørrebrød. Denne gang får det dog lov til at indgå i en helt tredje ret 🙂

 • Jeg er studerende så her er mit bud på hvad jeg normalt laver, når je har købt hele kyllinger.
  Man kan lave en “kyllinge-sylte” med resterne af kyllingeskroget. Med lidt fond over og måske et enkelt blad husblas og de urter man synes, kan man glæde sig helt vildt til frokost dagen efter 🙂
  Ellers kan man lave en dejlig asiatisk suppe, hvor selve fonden ikke behøver at være så kraftig når man kan tilsætte så mange smagsgivere selv.

  • Det kom jeg også til at tænke på, da jeg pillede skroget i går, og det kunne næsten få mig til at spise sylte (en ret, jeg ellers har aversioner imod… men hey… kyllingekød, mmm :-))

 • To sjæle én tanke – jeg stod hele lørdag og kogte kyllingeskrog 🙂
  Og aftensmaden lørdag blev til en suppe af fonden med kødrester fra et par lår, og det jeg kunne pille fra skrogene, gulerødder, løg, timian og nudler. Der skulle også have været ærter og sukkerærter i – men det glemte jeg 🙂

  • Hehe, pudsigt! Jeg synes, det er sjovt at eksperimentere med, hvor meget man faktisk kan få ud af en kylling. Ofte får jeg 4-5 portioner samt to bøtter hønsebouillon, men denne gang sørger jeg for at strække kødet endnu længere.

 • I sidste uge købte jeg en kylling, som rakte til tre dage: 1. Grydestegt kylling med mormorsalat, kartofler og god sovs. 2. Ceasar salat og 3. Tarteletter. Desuden lavede jeg ekstra sovs, hvor noget kom i fryseren. Det kan gøre et kyllingebryst lidt sjovere på en travl dag. Er spændt på hvad du vil lave! 🙂

  • Kylling i salater er også en god idé. Jeg overvejede også at lave en kyllingesalat (altså pålægssalat), men kyllingesmåkødet endte dog i friske forårsruller og en suppe i stedet 🙂

 • Det er så sejt at udnytte de gode råvarer fuldt ud. Ingen madspild eller dårlig samvittighed pga. overforbrug. Vi fik selv en HEL kylling i går. Resterne er gået til en hønsesalat til madpakkerne, en god hønsekødsfond og lidt småpluk af det mindste kød til fryseren f.eks. til hønsekødsfyld når vi skal ha tarteletter.

  • Ja, der er ingen grund til at lade ‘mad-guld’ gå til spilde. Fin måde I fik udnyttet kyllingen på 🙂

 • Tak for at dele en af metoderne 🙂 Glæder mig til at se hvad du laver af den.

  Jeg har evig dårlig samvittighed over at være en af dem der aldrig har købt en hel kylling – som de fleste er der nok en angst overfor hvordan den skal skæres, og er bange om om kræfterne slår til samt mængden af ødelagt fjerkræ 😉 (og bryder mig ikke om sådan en hel grydestegt).

  Sjovt nok, for i min barndom fik det det indtil på et tidspunkt da de begyndte med billige lår/bryster.
  Til gengæld har jeg plukket mange fjerkræ, da vi i nogle år havde kyllinger, høns, ænder og gæs på ‘gården’ så :$

 • Jeg har sat links til alle retterne nederst i indlægget, så du kan evt. kigge på dem, så du kan se, hvad jeg lavede ud af kyllingen 🙂

 • Hejsa!
  Når jeg har modtaget kyllingen i frossen tilstand, skal alt så ikke tilberedes inden det genindfryses?
  Håber på et godt råd 🙂

  Tak for denne guide, lige hvad jeg manglede!
  Hilsner Kristine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *