Hjemmelavet kvark

Hjemmelavet kvark

Da jeg var barn, brugte min mor ind imellem kvark i madlavningen. I dag er det næsten umuligt at finde kvark i supermarkederne, så da jeg faldt over en opskrift på hjemmelavet kvark på Beyond Borscht, fik jeg lyst til at prøve det. Kvark bruges nemlig i det russiske køkken, og da det som bekendt er månedens benspænd, var det jo oplagt at lave selv.

Hjemmelavet kvark

6 dl letmælk
2 dl kærnemælk

Tag tre sylteglas, der har samme højde, og skold dem indvendig med kogende vand. Fyld derefter trefjerdedele af hvert glas med mælk. Fyld derefter den sidste fjerdedel med kærnemælk. Sørg for, at mælken ikke når helt op til kanten – der skal helst være minimum 1-2 cm.

Sæt et lille stykke husholdningsfilm over toppen af hvert glas og lad dem stå på dit køkkenbord i 1-2 døgn. Hvis du laver kvark på en varm sommerdag, så skal glassene kun stå et døgns tid, men hvis du gør som jeg og eksperimenterer med hjemmelavet kvark en kølig efterårsdag, så skal du lave glassene stå i 1½-2 døgn.

Nu skulle mælken gerne skille, så der opstår en semi-kompakt masse i toppen af glassene, mens der er en mere vandig væske i bundene af glassene – se eksempel her:

hjemmelavet kvark, mælk, kærnemælk, kvark

Stil nu glassene i en stor gryde. Jeg brugte en gryde, hvor der er en form for si i, så det er let at løfte glassene op bagefter. Det behøver du dog ikke at gøre. Hæld vand i gryden, indtil det når næsten op til kanten af glassene. Tænd for komfuret og varm gryden op. Vandet må IKKE koge – så snart det er tæt på det, tager du gryden af varmen. Lad nu glassene stå i det varme vand en halv times tid, så kvarken kan udvikle sig. Derefter skal du blot samle din kvark. Det gør du ved at hælde glassenes indhold gennem et osteklæde – eller i mit tilfælde gennem min saftsi. Det vigtigste er, at du forsigtigt får presset væden ud af massen, så du til sidst har en stor kugle lækker frisk kvark, som du kan bruge i madlavningen.

Stil den på køl, hvis du ikke skal bruge den med det samme.

Note: Hjemmelavet kvark er så let at lave, at det bestemt ikke er sidste gang, jeg gør det! Det skyldes selvfølgelig blandt andet, at jeg skal bruge det til flere russiske retter, så den portion, jeg lavede, er slet ikke nok, men det er altså også virkelig let.



11 thoughts on “Hjemmelavet kvark”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *