Måned: februar 2023

Restaurant Oberra

Restaurant Oberra

I sidste uge var jeg forbi Skjolds Plads i København, hvor restauranten Oberra åbnede sidste år. Den blev hurtigt populær, da det rygtedes, at maden var lækker, og du kan få en femretters menu kun koster 250 kr. Og så bliver man (læs: jeg) jo 

Hjemmelavede blommer i madeira

Hjemmelavede blommer i madeira

Har du nogensinde tænkt, om det er muligt at fremstille hjemmelavede blommer i madeira, så er du kommet til det helt rigtige sted! Jeg havde oprindeligt tænkt på at lave dem til december-benspændet, men det blev først nu, jeg fik tid til det. Hjemmelavede blommer 

Romfromage

Romfromage

Jeg skulle naturligvis lave romfromage i forbindelse med mit 60’er-benspænd. Første forsøg gik dog ikke så godt, for den opskrift fra Alletiders Kogebog, som jeg tog udgangspunkt i, gav desværre en lidt for bastant og kedelig konsistens – og en alt for sprittet smag, selvom jeg havde skruet ned for rommen.

Men heldigvis er det langt fra første gang, at jeg har lavet fromage, så jeg prøvede en gang mere. Denne gang tog jeg udgangspunkt i min citronfromage, hvor jeg undlod citron (surprise!) men tilføjede mørk rom (endnu større overraskelse!).

Romfromage

2 personer

1 æggeblomme
½ dl lys rørsukker
1½ blad husblas
1 dl fløde
1 spsk rom
en smule vaniljesukker

Pynt: lidt sukkerpynt eller et syltet kirsebær

Læg husblassen i blød i koldt vand i ti minutter. Pisk imens æggeblommen sammen med sukker og tilsæt så vaniljesukker samt rom, som røres godt ud i cremen. Hæld vandet fra husblassen og smelt det forsigtigt over et vandbad eller i en mikrobølgeovn. Hæld lidt af cremen i det smeltede husblas, rør godt rundt og rør så husblassen i resten af cremen.

Pisk fløden til skum og vend den i cremen. Fordel din romfromage i to dessertglas eller små skåle og lad fromagen trække i mindst tre timer, inden du serverer desserten.

Note: Denne fløjlsbløde romfromage smelter simpelthen på tungen! Jeg var meget tilfreds med resultatet, for den blev lige, som den skulle være. Nu får jeg lyst til at lave flere fromager i nærmeste fremtid.

Rodfrugtslasagne

Rodfrugtslasagne

I lørdags blev vores gæster ‘udsat’ for denne rodfrugtslasagne, da jeg lavede en vegetarisk treretters menu. Forretten var jordskokkeserveringen, som jeg skrev om for et par dage siden. Det var helt klart på tide at lave en rodfrugtslasagne, for selvom jeg har eksperimenteret med vegetarlasagne 

Stegte jordskokker med tahin

Stegte jordskokker med tahin

Disse stegte jordskokker med tahin udgjorde den simple men lækre forret, som jeg serverede for vores gæster i lørdags. Her lavede jeg en treretters vegetarmenu (onde tunger påstod, at det var imponerende at lave en vegetarisk dessert… grrr!). Og af en eller anden grund havde 

Klassisk Cordon Bleu

Klassisk Cordon Bleu

Da jeg annoncerede mit 60’er-benspænd, blev der straks spurgt efter Cordon Bleu. Og det er da også en ret, der passer godt ind i det svinekødsglade årti. Retten kommer fra Schweiz, men er blevet en klassiker i det danske køkken.

Jeg har tidligere lavet Cordon Bleu på kylling, der er en mere moderne udgave, men nu var det tid til den med svinekoteletter. Jeg brugte brie i denne udgave samt tilføjede lidt krydderier til raspen. Du kan dog sagtens bruge en anden slags ost (så længe den er god til at smelte) og undlade cayennepeberen, hvis du vil have en mildere smag.

Cordon Bleu med svinekød

2 personer

2 tykke svinekoteletter
1-2 skiver parmaskinke
2 skiver blød brie
1 æg, pisket
salt og peber
½ tsk cayennepeber eller chilipulver
ca. 1½ dl rasp
smør til stegning

Du skal lave et dybt snit i siden af hver kotelet, og det letteste er at gøre det som det første. Sørg for at lave en dyb lomme i kødet. Læg derefter koteletterne i en frostpose, som du derefter lægger på på et spækbræt. Bank koteletterne flade med en kødhammer (frostposen sørger for, at kødsaften ikke sprøjter i alle retninger). Fold skinke omkring et stykke brie og tryk det ind i lommen i kødet. Du kan evt. lukke det til med en tandstik.

Hæld raspen ud på en stor tallerken og vend krydderierne i. Vend koteletterne først i pisket æg og derefter i rasp. Smelt en stor klat smør på en pande og steg koteletterne ved mediumvarme, indtil de er godt gyldne på begge sider.

Cordon Bleu serveres typisk med kogte kartofler – og evt. flere kogte grøntsager. Jeg valgte dog at servere den sammen med broccoli og ærter samt en simpel sauce lavet på 1 spsk hvedemel, 1 spsk smør, 1 dl mælk, lidt muskatnød, lidt citronsaft samt lidt salt.

Note: Cordon Bleu er et glimrende eksempel på en klassisk dansk ret, hvor man panerer kødet. Jeg synes, at det klæder retten rigtig godt at servere den sammen med kogte grøntsager, så den ikke føles nær så tung, men det er naturligvis helt op til dig.

Sprøde ruller med flødeskum

Sprøde ruller med flødeskum

Disse sprøde ruller med flødeskum er en skøn dessertsnack, men de kræver dog lidt fingerfærdighed. Så – lav dem kun, når du har god tid og tålmodighed. Til gengæld får du en skøn lille servering, som er en perfekt afslutning på måltidet – eller som 

Chicken tikka masala

Chicken tikka masala

Der kom chicken tikka masala på bordet sidste weekend, da vi fejrede gemalens fødselsdag. Det er en ret, jeg gerne bestiller, når vi er på indisk restaurant, men desværre ikke en ret, jeg har lavet før. En af mine venner anbefalede, at jeg kiggede på 

Lam i dild

Lam i dild

Lam i dild er en klassiker fra det danske køkken, og den passer fint ind i månedens 60’er-benspænd. Jeg så en opskrift på retten i kogebogen ‘Husmoderens køkken i 50’erne og 60’erne’, og igen blev jeg lidt overrasket over mængden af kød. Nu er lammekød oven i købet blevet ret dyrt, så hvad gør man så?

Man laver en moderne version, hvor man skærer ned på kødmængden, tilføjer gulerødder – og i øvrigt også skærer lidt i flødemængden. Tro mig – det fungerer aldeles glimrende, og du sparer både penge og kalorier på sidebenene.

Jeg testede naturligvis retten på vores lørdagsgæster, og de var godt tilfredse.

Lam i dild

4 personer

400-600 g lammekød, skåret i mundrette stykker
400 g gulerødder, skrællede og skåret i tykke skiver
1 mellemstort løg, skåret i tynde både
Smør til stegning
2 laurbærblade
Lidt knust peber
2-3 dl vand
½ bundt dild, hakket
Samme mængde bredbladet persille, hakket
1 spsk hvedemel
1½-2 dl fløde
Salt

Smelt en klat smør i en gryde og brun kødet på alle sider. Rør løgene i og lad det simre et minuts tid, inden du tilsætter gulerødder, laurbærblade, peber og vand. Læg låg på og lad det simre en times tid ved lav varme.

Rør hvedemelet ud i en lille skål sammen med lidt af fløden, så det bliver jævnt og flydende. Hæld blandingen i gryden sammen med resten af fløden samt persille og dild. Varm retten godt igennem og smag til med salt, inden du pynter den med lidt dild.

Lam i dild serveres sammen med kartofler og evt. kogte grønne bønner.

Note: Det er en dejlig ret, hvor krydderurterne giver masser af smag, og fløden giver en cremet sauce. Helt sikkert en ret, du kan forkæle dine gæster med. Du kan eventuelt vælge at supplere retten med en fintsnittet kålsalat, hvis du vil have ekstra grøntsager.

Butterbeans med græskar

Butterbeans med græskar

I går kom der butterbeans med græskar på bordet, for jeg havde lyst til vegetarmad, og vi havde både noget persille og et græskar, der skulle bruges! En af fordelene ved denne ret er, at man kan forberede mange af ingredienserne på forhånd, så det