Måned: juli 2022

Bognæs Vingaard

Bognæs Vingaard

I min lille serie over danske vingårde er jeg nu nået til en af de yngste – nemlig Bognæs Vingaard, der ligger på Tuse Næs nord for Holbæk. Vingården blev etableret i 2018, hvor de første 2000 vinstokke blev plantet – alle Solaris, der er 

Ribscrumble

Ribscrumble

Selvom månedens benspænd er bær i det salte køkken, så skal jeg også lave lidt til det søde køkken, så her er en ribscrumble! Den minder lidt om ribssnitter men er dog ikke ‘åben’ på midten eller har hvid glasur. Jeg fik ideen fra Spis 

Kyllingesalat med jordbær

Kyllingesalat med jordbær

Jeg serverede denne kyllingesalat med jordbær som en lille forret i sidste uge. Jeg tænkte nemlig, at kombinationen af kylling og jordbær kunne fungere, da kyllingekødet har en ret mild smag. Salaten kan dog også serveres som frokostsalat, hvor du kombinerer den med lidt brød.

Kyllingesalaten minder lidt om en klassisk hønsesalat men med en langt mere simpel creme. De jordbær, jeg fik fat på, var ret søde, og det fungerede fint til en forretstørrelse. Jeg vil dog personligt foretrække mere syrlige jordbær, hvis retten skal serveres til frokost.

Kyllingesalat med jordbær

forret til 4-6 personer

ca. 2 dl kogt eller stegt kyllingekød, revet i små stykker
2-3 dl sprød salat, skåret i tynde strimler
1-1½ dl creme fraiche
lidt citronsaft
salt og peber
1 dl friske jordbær, skåret i små tern
evt. lidt frisk koriander

Find små brede glas eller glasskåle frem. Fordel salaten i dem. Rør creme fraiche sammen med lidt citronsaft samt salt og peber. Vend kyllingekødet i cremen og fordel derefter kyllingekødet i glassene. Top dem med friske jordbær og eventuelt lidt frisk koriander, hvis dine gæster også er til det.

Note: Frisk og sommerlig forret. Denne kyllingesalat med jordbær har en ret mild smag (der var børn blandt de spisende), men du kan vælge at tilføje lidt krydderi. Sørg dog for at krydre det mildt, så det ikke overdøver kyllingesmagen eller kommer til at smage spøjst sammen med jordbærrene.

Og apropos jordbær – tjek også denne jordbærsalat, som jeg lavede for nogle år siden.

Laks med blåbær

Laks med blåbær

Efter en lille pause fra månedens bær-benspænd er jeg nu tilbage med laks med blåbær! Yes, du læste rigtigt. Flere bær fungerer nemlig fortrinligt sammen med den fede fisk, så det skulle jeg naturligvis prøve. Jeg lavede denne ret i sidste uge, da vi holdt 

Pizza rolls

Pizza rolls

Disse pizza rolls havde jeg egentlig tænkt mig at lave i forbindelse med mit pizza-benspænd i juni måned. Men tiden løb fra mig, så det nåede jeg ikke. Det skulle dog ikke stoppe mig, så de blev lavet flere gange i sidste uge, da vi 

Fattoush brødsalat

Fattoush brødsalat

Jeg har kigget lidt i mit linkarkiv, og her faldt jeg over en gammel opskrift på fattoush, der er en israelsk brødsalat. Der er godt med sommergrøntsager i, så det var meget passende at prøve den nu.

Denne udgave er løseligt baseret på en opskrift, jeg har set hos Deborah. Jeg endte blandt andet med at bruge pitabrød i stedet for naanbrød, da det er lettere at få fat på herhjemme. Jeg undlod løg, da jeg serverede den for et par gæster, da de ikke bryder sig om friske løg. Jeg har dog inkluderet det i nedenstående opskrift.

Fattoush

4-5 personer

150 g græsk yoghurt
150 g letmælk eller sødmælk
2 tykke pitabrød – gerne tørre (ca. 200 g)
350 g tomater, skåret i mindre stykker
1 agurk, skåret i små tern
100 g radiser, skåret i tynde skiver
1 løg, skåret i tynde skiver eller både
1½ spsk friskhakket mynte
1½ spsk friskhakket bredbladet persille
2 fed hvidløg, pressede
2 spsk citronsaft
2 spsk æble- eller hvidvinseddike
ca. ½ dl olivenolie
1 tsk sumak
salt og peber

Rør mælk og yoghurt sammen i en skål mindst to-tre timer inden, at du skal lave brødsalaten. Stil skålen koldt.

Riv brødet i små stykker og put dem i en skål. Vend yoghurtblandingen i brødstykkerne og tilsæt de øvrige ingredienser undtagen salt og peber. Rør brødsalaten grundigt sammen og smag så til med salt og peber.

Servér din fattoush med det samme.

Note: Rigtig saftig og dejlig brødsalat! Jeg serverede denne fattoush til grillet kylling, men den vil også fungere fint sammen med mange andre retter.

Knækbrød med sommergrønt

Knækbrød med sommergrønt

Her får du et tip til en lækker appetizer eller forret til sommerfesten – nemlig knækbrød med sommergrønt. Jeg har lavet adskillelige versioner den seneste måneds tid, for du kan variere dem lige så meget, du lyster. Få fat i noget ultratyndt knækbrød (eller bag 

Drink – Københavnerstang

Drink – Københavnerstang

Nu er det på tide med en drink, så hvad siger du til en Københavnerstang i flydende form? Jeg så oprindeligt ideen på den dejlige blog, Sjønnes Barskab, men jeg justerede en smule på blandingsforholdene, så det passede bedre til min smag. Drinken er tænkt 

Jordbærtærte

Jordbærtærte

Hvis du kan undgå at spise jordbærrene med det samme, du har plukket eller købt dem, så gem en bakke til at bage denne jordbærtærte!

Danske jordbær er helt fantastiske, så dem spiser jeg en del af for tiden – bare som de er. Men nu havde jeg et par kolleger på besøg, og dem ville jeg gerne forkæle med en jordbærtærte. Den mest udbredte version af jordbærtærte er med mørdejsbund, marcipanfyld, mørk chokolade samt en kagecreme vendt med flødeskum (og så naturligvis jordbær på toppen – ind imellem også med et tyndt lag ribsgelé over). Jeg har dog lavet en lidt mere simpel version, hvor kagecremen er udskiftet med flødeskum pisket med flormelis og vanilje.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Alletiders Kogebog og justerede en række ingredienser undervejs.

Jordbærtærte

5-6 personer

Mørdej:
3 dl hvedemel
½ dl rørsukker
80 g koldt smør
1 æg

Fyld:
100 g marcipan
1 dl rørsukker
100 g blødt smør
100 g mørk chokolade, hakket

Vaniljeflødeskum:
1½-2 dl fløde
½ dl flormelis
lidt vanilje

Derudover:
ca. 400 g danske jordbær
glimmerflager

Rør mel og sukker sammen og gnid smørret ud i det. Rør ægget i og saml dejen. Rul den ud på et meldrysset bord og beklæd et ca. 24 cm smørsmurt springform (gerne et, hvor man kan tage bunden ud) med dejen. Du har muligvis lidt dej tilovers – brug den til at bage en minitærte. Stil springformen i køleskabet en times tid.

Pisk marcipan, rørsukker og blødt smør sammen. Tag springformen ud af køleskabet og fordel fyldet ud over bunden. Bag den ved 200 grader i ca. 20 minutter. Tag formen ud af ovnen og lad den køle lidt af, inden du drysser mørk chokolade ud over fyldet. Lad det stå et øjeblik, indtil chokoladen smelter, og smør den så ud i et jævnt lag. Lad bunden afkøle helt.

Pisk fløden til skum og tilsæt så flormelis og vanilje. Pisk det grundigt igennem og spred dernæst flødeskummet ud over kagebunden. Top den med halverede jordbær og gerne et drys glimmer.

Servér jordbærkagen for de glade gæster (eller dig selv, man kan godt trænge til selvforkælelse).

Note:

Har du lyst til at eksperimentere med flere jordbærdesserter, så tjek også opskrifterne på jordbærkage, jordbærmoussekage samt jordbær-cheesecake.

Lammelarb med friske krydderurter

Lammelarb med friske krydderurter

Lammelarb er en ret fra Sydøstasien, og jeg opdagede retten i et gammelt Spis Bedre-blad, som jeg havde liggende. Jeg kunne ikke stå for, at man skulle servere lammeretten i salatblade, for det syntes jeg var en ret fiks detalje. Jeg ændrede dog lidt i