Måned: april 2021

Tudsekager med lakridsskum

Tudsekager med lakridsskum

Når nu der findes kajkager – burde der så ikke også være tudsekager? Det synes jeg i hvert fald er oplagt, og da jeg allerede var godt i gang med at lege med de klassiske frøkager sidste weekend, så måtte jeg naturligvis også lave en 

Friterede osteruller

Friterede osteruller

I sidste uge havde jeg besøg, og da jeg ved, at min gæst elsker ost og friterede retter, så serverede jeg friterede osteruller som forret. Ideen fik jeg fra fra Youtubekanalen Recipes of the world, men jeg justerede dog lidt på opskriften. Jeg lavede dem 

Hjemmelavede kajkager

Hjemmelavede kajkager

Jeg kan simpelthen ikke have et tema om grøn mad uden også at blogge om hjemmelavede kajkager! Folk, der kender mig, har nok undret sig over, hvorfor jeg ikke før har blogget om den skønne kage. Jeg kan nemlig godt lide frøer, og den lille kajkage har jeg altid været fascineret af. Jeg synes dog, at der kan være ret stor forskel på dem, du kan købe hos bagerne. Jeg er ikke så vild med smørcreme-udgaven, da den tit er klæg og har en alt for fed og sukret smag. Der er jeg mere til hindbærskum-udgaven. Og når man bager selv, så bestemmer man heldigvis også hvilket fyld, der skal bruges.

Inden jeg kommer til opskriften, så bliver jeg nødt til at fremhæve det virkelig pudsige sammentræf (og det er virkelig pudsigt, for jeg vidste det ikke), at netop i dag, hvor jeg vil skrive om weekendens kajkage-bagning, så fylder frøen Kaj faktisk 50 år! What are the odds!? Jeg undrede mig så efterfølgende over, at DR ikke skrev en lignende artikel, da papegøjen Andrea fyldte 50 år for en måned siden. Hun er åbenbart kun noget, når hun er i selskab med sin maskuline makker… :O

Jeg skelede til to forskellige opskrifter, da jeg kastede mig over de hjemmelavede kajkager. Bundene var inspireret af en opskrift fra Alt for Damerne, mens hindbærskummet og marcipanovertrækket var inspireret af Anne Au Chocolat.

Hjemmelavede kajkager

9 stk.

Bund:
50 g blødt smør
½ dl rørsukker
1 æg
1½ dl hvedemel
½ tsk bagepulver
50 g fintmalede mandler (mandelmel)

Hindbærskum:
200 g hindbærmarmelade
3 blade husblas
3 dl fløde
3 spsk flormelis

Marcipanovertræk:
400 g marcipan
3 spsk glucosesirup
3 dl flormelis
grøn frugtfarve

Derudover:
9 tsk hindbærmarmelade
evt. lidt rød marcipan eller fondant

Pynt:
10 g hvid chokolade
100-120 g mørk chokolade

Start med at piske æg og sukker sammen til bundene, indtil massen er luftig. Pisk ægget i og tilsæt dernæst smør, bagepulver og hvedemel. Pisk det grundigt sammen, inden du til sidst tilsætter mandelmelet. Smør dejen ud på en bagepapirbeklædt bageplade i et 1 cm tykt lag. Bag det i ovnen ved 180 grader i 12-15 minutter, indtil den er letgylden. Tag pladen ud og lad kagen afkøle i et par minutter, inden du udstikker bunde med en diameter på ca. 6 cm.

Lad dem køle helt af.

Put husblassen i et koldt vand i ti minutter. Varm hindbærmarmeladen forsigtigt op. Hæld vandet fra husblassen og smelt den i den varme hindbærmarmelade. Lad det køle af, indtil det er koldere end spidsen af din lillefinger. Pisk fløden til let skum og tilsæt så flormelissen. Pisk det til stift flødeskum og vend så hindbærmarmeladen i det. Hæld hindbærskummet i en sprøjtepose og læg den i køleskab i en halv times tid.

kajkagebund

Smør 1 tsk hindbærmarmelade på hver af bundene. Tag hindbærskummet ud af køleskabet og sprøjt det på hver bund.

Ælt marcipanen med farve, glucosesirup og halvdelen af flormelissen. Tilsæt mere flormelis – og evt. farve – i takt med, at du ælter marcipanen til en ensartet og glat masse. Rul det ud i et tyndt lag på en flormelis-drysset overflade og stik cirkler ud med en diameter på ca. 12 cm. Fold disse om hver kage og pres kanten af cirklen ind mod bunden af hver kajkage.

Smelt den mørke chokolade over vandbad eller langsomt i en mikroovn. Dyp bunden af hver kajkage i den smeltede chokolade – brug gerne en lille ske eller lignende til at smøre/vippe lidt chokolade op langs kanten af bunden, så marcipanovertrækket ‘limes’ sammen med bunden. Lad dem størkne på et stykke bagepapir.

Brug sukkerøjne til at pynte de hjemmelavede kajkager eller lav dem selv med smeltet hvid chokolade og smeltet mørk chokolade. Skær en mund til frøkagen – tilføj eventuelt en lille tunge.

Note: Uhm! Hjemmelavede kajkager slår altså bagerens! Jeg er så meget fan af hindbærskum som fyld, og det sørger også for, at kagerne ikke er så bastante.

Ærtemos og bøffer

Ærtemos og bøffer

Vil du pifte aftensmaden op, så prøv at servere ærtemos som tilbehør. Her blender du kogte ærter og rører det sammen med kartoffelmosen, så den får en smuk grøn farve. Og selvfølgelig en dejlig smag af ærter. Den passer også fortrinlig til mit grøn mad-benspænd 

Neongrøn drink med melonlikør

Neongrøn drink med melonlikør

I anledning af månedens benspænd sørger jeg naturligvis også for at lave en grøn drink – eller rettere neongrøn drink i dette tilfælde. Jeg kunne ikke stå for Midori Sour Cocktail, da jeg faldt over den hos Liqour. Jeg valgte dog at skrue en lille 

Kanin i spinat

Kanin i spinat

Kanin i spinat er en mild ret, der egner sig godt som forårsmad. Og det skyldes ikke kun, at jeg fandt kaninkødet frem fra fryseren som en del af ‘forårsrengøringen’ af fryseren. Vi har fået brugt en del sommer- og efterårsbær her på det seneste, men kød købt i løbet af vinteren skal selvfølgelig også bruges.

Kaninkød kan købes hos slagteren, og jeg har også set det hos Irma. Du skal være opmærksom på, at kaninkød mætter meget, så selvom stykkerne ikke ser store ud, så rækker de langt.

Kanin i spinat

3 personer

½ kanin, delt i 3-4 stykker
olie til stegning
½ spsk timian
½ spsk basilikum
½ løg, hakket
300-400 g frossen spinat, tøet op
½ l vand eller grøntsagsbouillon
salt og peber

Hæld olie i en gryde og brun kaninstykkerne i det. Tilsæt timian, basilikum og løg og rør godt rundt. Lad det simre i et par minutter – husk at røre et par gange undervejs – og tilsæt så vand/bouillon. Læg låg på og lad det simre i 50 minutter. Tilsæt spinaten, rør rundt og lad det simre i yderligere 10 minutter, inden du tilsætter lidt salt og peber.

Kanin i spinat er oplagt at servere sammen med kogte ris eller evt. kogt pasta.

Note: Rigtig dejlig ret, hvor spinaten klæder kaninkødet rigtig godt. Nyd gerne et glas hvidvin til maden og lad som om, at du er på ferie 🙂

Har du mod på flere retter med kaninkød, så kan jeg blandt andet anbefale kanin i hvidvin og kanin i tomatsauce.

Avokado med krabbesalat

Avokado med krabbesalat

Denne ret med avokado og krabbesalat er måske lidt mere lilla end grøn, men jeg kunne ikke beherske mig, da jeg skulle pynte forretten! Men ja, den hører selvfølgelig til mit grøn mad-benspænd. Hornvioler hører til blandt de spiselige blomster, og jeg elsker at bruge 

Grillede bønner med dressing

Grillede bønner med dressing

Disse grillede bønner kommer direkte fra grillen her til aften! Yes, det skønne solskinvejr fik mig til at hive grillen frem for at grille grønne bønner samt lave et par flammestegte steaks. Du skal bruge en grillpande eller lignende, der kan tåle at komme på 

Bagte porrer med ost

Bagte porrer med ost

Bagte porrer med ost er en enkel og lækker ret, som du kan bruge som forret – evt. pyntet med lidt ekstra grønt – eller som tilbehør til anden ret. Jeg havde set den enkle fremgangsmåde hos Spend with Pennies, hvor der dog ikke var skrevet mængdeangivelser, så det eksperimenterede jeg mig frem til.

Det er måske en lidt bleg ret i forhold til mit grøn mad-benspænd, meeen jeg har besluttet mig for, at den hører til alligevel.

Bagte porrer med ost

2 personer (hvis forret)

2 porrer
lidt vand
ca. 1 spsk koldt smør
salt og peber
ca. 2 spsk fintreven hård ost – gerne parmesan eller Vesterhavsost

Skær top og bund af porrerne og halvér dem. Skyl dem godt og sørg for at tjekke, at der ikke gemmer sig jord mellem bladene. Læg dem i et ildfast fad og hæld lidt vand i bunden. Du kan også bruge bouillon eller hvidvin, hvis du har lyst. Drys salt og peber over porrerne og skær smørret i meget tynde skiver, som du lægger oven på porrerne. Stil fadet i ovnen ved 200 grader i 25 minutter. Drys så osten over og giv dem yderligere 5-10 minutter, indtil osten er gylden.

Servér de bagte porrer med det samme – evt. med lidt ekstra grønt og ristet brød til.

Note: Saftige og let sødmefulde porrer. Det er en mild ret – med mindre du bruger en kraftig ost – og den vil smage skønt sammen med letristet hvedebrød.

Chaffler med spinat

Chaffler med spinat

Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt så chaffler hos Madbanditten og blev ret fascineret af konceptet. Det er vafler – men uden hvedemel og til gengæld en del ost. Du kan lave dem i mange forskellige udgaver, og jeg lavede dem naturligvis i