Måned: august 2020

Restaurant MaMeMi

Restaurant MaMeMi

Er MaMeMi Københavns bedste pizzeria? Det indtryk får man i hvert fald, hvis man ser anmeldelserne på Tripadvisor, og da en af mine kolleger anbefalede stedet for et par uger siden, tænkte jeg, at jeg hellere måtte kigge forbi sammen med nogle venner. MaMeMi serverer 

Flan – den spanske dessert

Flan – den spanske dessert

Jaja, så gik den ikke længere – jeg må selvfølgelig også lave en spansk dessert i forbindelse med mit spanske benspænd, og her er det ret oplagt at lave flan. Det er en dessert, der minder en del om creme caramel, og det er en 

Sprøde croquetas

Sprøde croquetas

Croquetas er en af de spanske retter, jeg har glædet mig mest til at lave i forbindelse med denne måneds benspænd! De sprøde, cremede hapsere stødte jeg første gang på for nogle år siden, da jeg spiste tapas i Torvehallerne i København, og siden har jeg flere gange tænkt på at lave dem selv.

Croquetas kan minde lidt om de portugisiske pastéis de bacalhau i udseende, men indholdet er ret forskelligt. Croquetas er i bund og grund en tyk bechamelsauce med skinke i, der er stivnet, vendt i raps og derefter friteret! Ja, det lyder jo slet ikke så tosset…

Inspirationen hentede jeg hos Spanish Sabores, men justerede lidt på målene, hvor jeg blandt andet skar ned på mængden af skinke.

Sprøde croquetas

snacks til 7-8 personer

25 g smør
3 spsk olivenolie
1 dl hvedemel
et lille løg, finthakket
½ l mælk
en smule muskatnød
140 g serranoskinke eller parmaskinke, skåret i små tern
hvedemel til at rulle croquetas i
1½-2 æg, pisket
2-3 dl rasp
½-1 l rapsolie til fritering

Smelt smørret i en gryde sammen med olien ved mediumvarme. Tilsæt løg og svits det et par minutter, indtil det begynder at tage farve. Tilsæt salt og muskatnød og rør så skinken i. Lad det stege i et kort øjeblik, inden du rører melet i. Når det begynder at tage farve, tilsætter du lidt mælk. Rør det grundigt ud, inden du tilsætter mere mælk. Fortsæt sådan stille og roligt, indtil al mælken er optaget – det vil tage ca. 20 minutter. Tag gryden af varmen og lad dejen køle lidt af, inden du pakker den ind i husholdningsfilm. Jeg kan anbefale at forme det som én lang flad pakke (se herunder), for så er det også let at skære ud, når du skal stege croquetas.

Put dejen i køleskabet i mindst fire timer og gerne natten over, så den kan sætte sig. Tag derefter dejen ud og skær den i mindre stykker – længde og bredde bestemmer du selv. Vend dem i mel, derefter æg og til sidst æg, inden du steger dem i mindre portioner i en lille kasserolle med olie (olien skal være så varm, at det bobler om den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik, inden du putter dem i).

Læg de friterede croquetas på lidt køkkenrulle og drys dem med salt. Servér dem varme.

Note: Ha, de var præcis lige så gode, som jeg huskede dem! Croquetas er syndigt gode, og man skal passe på, at man ikke spiser sig mæt i dem. Altså – hvis man ikke vil indtage for mange kalorier på én gang. Meeen – det skal der jo også være plads til i ny og næ. Jeg har frosset lidt af dejen ned, og så vil jeg prøve at tø den op og stege de sidste på et senere tidspunkt. Det tror jeg nemlig godt, at man kan.

bechamel, hvedemel, løg, skinke, mælk,smør, muskatnød,
Pisto – spansk vegetarret

Pisto – spansk vegetarret

God mad behøver ikke at være kompliceret, og det er den spanske ret pisto et glimrende eksempel på. Pisto er Spaniens svar på den franske ratatouille – forskellige grøntsager stegt ved lav varme i en god sjat olie. Det ser ikke ud af meget, men 

Catalan coca – spansk pizza

Catalan coca – spansk pizza

Jeg vidste ikke, at der fandtes en spansk pizza, før jeg begyndte at kigge på spanske opskrifter i forbindelse med mit spanske benspænd. Men et eller andet sted virker det logisk, for selvfølgelig inspireres madkulturer af hinanden. Jeg tror dog, at mange italienere ikke vil 

Fanø Krogaard

Fanø Krogaard, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

I sommerferien var vi på Fanø, og en af dagene spiste vi frokost på Fanø Krogaard sammen med resten af familien. Vi havde bestilt bord i forvejen, hvilket var godt, for der var rift om pladserne, og tjenerne havde travlt.

Vi skulle naturligvis prøve den lokale øl, og den overraskede positivt. Fanø Bryghus er jeg kun stødt på et par gange før, men det var gode øl (så gode, at vi selvfølgelig købte nogle med hjem, da vi senere på ugen fandt dem i det lokale supermarked).

Fanø Krogaard, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Gemalen og jeg valgte at dele to frokostretter, så vi kunne smage lidt forskelligt. Den ene ret bestod af oksetatar med løvstikke-mayo, karse, kapers og pommes frites. En velrørt tatar med en god konsistens og virkelig gode fritter til. Løvstikke-smagen var heldigvis ikke så kraftig, for det er desværre ikke en af mine favorit-krydderurter, men den klædte kødet ganske godt.

Fanø Krogaard, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Den anden ret var en tyk overskåren stegt sandwich med saltet and, ost, surkål, syltede agurker og masser af sennepsfrø. En god bastant ret, som nok havde været lidt for voldsom til en varm sommerdag, men som egnede sig fortrinligt som delemad.

Servicen var ganske fin på Fanø Krogaard, selvom der var travlt, og kommer jeg på de egne igen, kunne jeg godt finde på at kigge forbi.

Vi sluttede af med en is hos Fanø Is, og de var nu slet ikke så tossede! Det var lidt svært at vælge 😉

Og ellers var Fanø mest afslapning i sommerhus og lange gåture ved vadehavet. Fanø har flere små hyggelige byer, men der var generelt mange mennesker, så bortset fra lidt keramikshopping så brugte vi meget af tiden i huset, i klitterne og på stranden. Det kan nu også noget – især når man kan gå på opdagelse efter smukke konkylier og studere gamle bunkere imens.

Sort paella med rejer

Sort paella med rejer

Sort paella – hvad er det? Det er såmænd en interessant og ikke mindst smuk fortolkning af den klassiske spanske ret, paella. Og paella kan jeg næsten ikke komme udenom, når nu jeg har spansk benspænd, men jeg må indrømme, at den klassiske udgave ikke 

Citrustærte

Citrustærte

En simpel og syrligsød citrustærte er en meget velkommen dessert blandt mange i min omgangskreds – også hos svigerfamilien, hvor den ældste nevø holdt fødselsdag. Jeg medbragte denne citrustærte sammen med den jordbærmoussekage, jeg bloggede om tidligere i denne uge. Jeg skelede til en gammel 

Jordbærmoussekage

Jordbærmoussekage

Denne jordbærmoussekage lavede jeg til den ene af mine yndlingsnevøer, da han havde fødselsdag for nylig. Den unge mand elsker nemlig jordbær og chokolade, så det skulle selvfølgelig i kagen.

Jeg lavede en Oreos-kiksebund ligesom til en granatæble-cheesecake, lavede en chokolade ganache oven på og toppede den derefter med en jordbærmousse, der var inspireret af en brombærmoussekage, jeg så i et madmagasin i ferien. Og som om det ikke skulle være nok, så kom der søreme også et jordbærgelélag på toppen (og guldstjerner – masser af guldstjerner).

Vær opmærksom på, at bunden er lidt hård, når kagen kommer direkte fra køleskabet, så brug en god skarp kniv og hav et fast underlag, når du skærer denne jordbærmoussekage.

Jordbærmoussekage
12-16 personer

Bund:
300 g Oreos, knuste
100 g smeltet smør

Chokolade ganache:
250 g lys chokolade
1½ dl fløde
Et knips salt

Jordbærmousse:
600 g jordbær fra frost
6 blade husblas
1 tsk vaniljepulver
150 g rørsukker
4 dl fløde
200 g græsk yoghurt

Jordbærgelé:
1 dl saft fra jordbær
1 dl rørsukker
2 blad husblas

Kagebunden: Rør de knuste kiks med det smeltede smør. Tag en springform på ca. 28 cm og læg bagepapir i bunden. Fordel kiksemassen ud over bunden i et jævnt lag.

Smelt chokoladen forsigtigt i en tykbundet gryde sammen med fløden. Tag den af komfuret, så snart den er helt smeltet og glat. Fordel chokoladeganashen ud over kiksebunden og stil den i køleskabet.

Jordbærmoussen: Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 minutter. Varm imens jordbærrene langsomt op i en gryde sammen med sukker og vanilje. Lad det derefter småsimre i 5-10 minutter. Hæld ca. 1 dl væde fra (skal bruges til gelélaget) og blend resten af jordbærrene til en ensartet masse. Hæld vandet fra husblassen og rør husblassen ud i den varme bærmasse. Lad det køle af til stuetemperatur. Rør dernæst den græske yoghurt i. Pisk fløden til skum og vend den forsigtigt i bærmassen. Fordel jordbærmoussen ud over bunden og stil den i køleskabet i et par timer.

Gelélaget: Læg husblassen til gelélaget i blød i koldt vand i ti minutter. Varm langsomt jordbærsaft og rørsukker op, indtil sukkeret er smeltet. Hæld vandet fra husblassen og put den i jordbærsaften. Lad den køle af, til den er håndvarm, og fordel den så ud over din jordbærmoussekage. Stil den i køleskabet i 2-3 timer, indtil geléen er stivnet.

Pynt din jordbærmoussekage med friske bær eller – som i dette tilfælde – med små spiselige guldstjerner.

Note: Dette er en dejlig sommerkage. En tydelig frisk smag af jordbær og en solid, sød bund af chokolade. Sådan en jordbærmoussekage er et hit på sommerbordet, men den kan selvfølgelig laves året rundt, så længe du bruger frosne jordbær.

jordbærmoussekage, jordbærkage, moussekage, kage, jordbær, dessert, chokolade, smør, fløde, husblas, vanilje, rørsukker, græsk yoghurt
Marinerede oksespyd

Marinerede oksespyd

Da vi havde venner på besøg til en omgang spansk grill, så fik de – udover de spanske ribs samt padron pebre og romesco-sauce – også disse marinerede oksespyd. De er lette at lave og er ikke voldsomt krydrede (det kan du naturligvis selv ændre