Måned: september 2016

Svupsakker fra Falster

Svupsakker fra Falster

Jeg indrømmer gerne, at jeg faldt fuldstændig for navnet på denne spise – svupsakker. Jamen man bliver jo bare i godt humør af det navn! Det er lidt i stil med snysk og knepkager, som også er en del af denne måneds egnsret-benspænd. Svupsakker stammer 

Sønderjysk rugbrødslagkage

Sønderjysk rugbrødslagkage

Jeg er absolut ikke færdig med Sønderjylland i forbindelse med mit egnsret-benspænd, for jeg kom søreme til at lave denne dejlige rugbrødslagkage tidligere på måneden! En rigtig saftig og dejlig lagkage fyldt med syltetøj og flødeskum. Jeg har set en del forskellige opskrifter på rugbrødslagkage 

Sildebøf med løgsovs

Sildebøf med løgsovs

Månedens egnsret-benspænd fører mig nu til Vendsyssel, hvor man spiser sildebøf med løgsovs. Sildebøf er ikke en bøf lavet på sild men såmænd ‘bare’ stegte sild. Til gengæld serveres de med brun sovs til, og det er lidt usædvanligt… i hvert fald ifølge mig 🙂

Jeg faldt over opskriften på sildebøf i kogebogen ‘Danske egnsretter’ – eller rettere jeg faldt over en ingrediensliste, men der ikke noteret mål ud for de enkelte råvarer, så jeg sjussede mig frem. Jeg var forbi to fiskehandlere, men måtte gå forgæves efter sild, så til sidst måtte jeg ty til frosne sildefileter fra supermarkedet.

Sildebøf med løgsovs

2 personer

300 g sild – jeg brugte sildefileter
2 dl kærnemælk
1½ dl hvedemel
50 g smør
1 spsk frisk timian
1 stort løg, skåret i tynde skiver
1 spsk hvedemel
1½ dl letmælk
lidt kulør
salt og peber

Hvis du bruger hele sild, så skal du starte med at fjerne hoved og finner samt eventuel indmad. Bruger du sildefileter, som jeg var nødt til, kan du nøjes med at fjerne rygfinne. Skyl fiskene grundigt og put dem derefter i en skål/fad med kærnemælk over. Stil skålen i køleskabet til næste dag.

Tag sildene op af kærnemælken og skrab det overskydende mælk af. Vend fiskene i hvedemel. Smelt 2 spsk af smørret på en stor pande sammen med timian og steg løgringene ved mediumvarme, indtil de er møre. De skal ikke tage farve. Tag løgene op og smelt resten af smørret på panden. Steg sildene på panden, indtil de er godt brune på begge sider. Tag sildene af panden og læg dem på et fad. Pisk hvedemelet ud i smørret med et fladt piskeris. Pisk langsomt mælken i og vær obs på, at panden skal stå på lav varme. Tilsæt lidt kulør, pisk det ind i sovsen og smag til sidst sovsen til med salt og peber.

Sildebøf serveres med brun løgsovs og kogte kartofler.

Note: Der er nu noget hyggeligt over retter med brun sovs og kartofler – også selvom det føltes lidt spøjst at spise det til sildebøf. Jeg er i øvrigt i tvivl om, hvorvidt man overhovedet behøver at bruge kærnemælk, hvis man som jeg bruger sildefileter – jeg gætter på, at det primært er relevant, hvis det er store, hele fisk.

Blondie med hindbær – hvid chokoladekage

Blondie med hindbær – hvid chokoladekage

Denne blondie var en del af dessertbordet, da vi havde gæster sidste weekend. Her sluttede måltidet nemlig af med et udvalg af oste, knækbrød, chokolade, mjødsyltede figner, stikkelsbærsyltetøj, portvin og selvfølgelig også denne blondie. En blondie er en hvid udgave af en brownie – dvs. 

Grillet oksespidsbryst med bønnefritter

Grillet oksespidsbryst med bønnefritter

Sidste weekend havde vi besøg af et vennepar (det selvsamme par, der blev udsat for hindbærdrinks og fuldskager), og til hovedret serverede jeg grillet oksespidsbryst med bønnefritter og coleslaw. Oksespidsbryst er ikke den letteste oksekødsudskæring at tilberede, men den kan faktisk bruges i nogle virkelig 

Fuldskager eller fulskager fra Sejerø

Fuldskager eller fulskager fra Sejerø

Kært barn har mange navne, og sådan er det også med fuldskager eller fulskager fra Sejerø. Ok, det er mest de to navne, jeg er stødt på, men jeg har også hørt, at de har kælenavnet ‘fusser’, hvilket jeg morede mig meget over 🙂

Nå, men fuldskager er en egnsret fra Sejerø, og jeg stødte på den, da jeg så Brødrene Prices programmer på DR om egnsretter. Det er også deres opskrift, jeg har skelet til – dog med enkelte justeringer.

Ingredienslisten til fuldskager er ikke særlig lang, men du skal dog være opmærksom på, at man skal bruge hakket svinekød med høj fedtprocent – gerne omkring de 25%. Jeg var forbi den lokale slagter for at få ham til at lave en portion friskhakket svinekød med den rette fedtprocent.

Fuldskager

16-18 stk.

250 g hakket svinekød, 25%
1 lille løg, meget finthakket eller revet
1 tsk salt
½ tsk peber
2 allehånde, knuste
1 tsk timian

Dej:
ca. 1½ dl vand
2 spsk havregryn
250 g hvedemel

Rør svinekødet sammen med løg og krydderier. Rul farsen til små kugler (lidt mindre end en valnød) og sæt dem på et bagepapirbeklædt fad eller tallerken. Sæt dem i fryseren i 4-5 timer, så de er helt faste.

Når du skal lave dejen, blander du først havregryn og vand i en skål. Lad det trække i 5-10 minutter, så havregrynene bliver ret smattede, og ælt derefter melet i. Dejen skal være smidig, så synes du, den enten bliver for tør eller for fugtig, justerer du blot med lidt ekstra mel eller vand. Tag en lille kugle dej – ca. samme størrelse som en af farskuglerne – og tryk dejen ud i håndfladen, så den bliver til en lille tynd pandekage. Fold dejen omkring en farskugle og nip eventuel overskydende dej af. Tril kuglen så den bliver helt rund. Fortsæt sådan indtil du har pakket alle farskuglerne ind i dej.

Bring en stor gryde vand i kog og put dine fuldskager i. Lad dem koge i ca. 20 minutter. Husk at røre forsigtigt i gryden i starten, så dine fuldskager ikke sætter sig fast på bunden af gryden.

Hæld vandet fra gryden og drys dine fuldskager med lidt salt og timian. De serveres normalt bare, som de er, men jeg tillod mig også at smide lidt blommechutney på tallerkenen, for den passede så godt til.

Note: Fuldskager er en sjov lille hapser. Den smager ikke af så meget (selvom jeg skruede op for krydderierne), så personligt foretrækker jeg lidt dyppelse til som for eksempel førnævnte blommechutney.

Vi skulle naturligvis også have øl til. Jeg ledte efter noget lokal øl, der passede til, og helt lokalt blev det ikke, men jeg fandt da både en øl fra Holbæk Bryghus og en fra Hornbeer, der kunne bruges. Begge dejlige øl.

To sommerlige hindbærdrinks

To sommerlige hindbærdrinks

I weekenden havde vi gæster på besøg, og dem udsatte jeg for to forskellige slags hindbærdrinks som velkomstdrinks! Nu er det jo bare om at få brugt alle de nyplukkede hindbær fra egen have, så jeg tænkte, jeg ville bruge dem i et par smukke 

Restaurant Bæst

Restaurant Bæst

Restaurant Bæst har stået på min ‘to-do-liste’ i lang tid. Meget lang tid – faktisk pinligt lang tid! Men tidligere på måneden fik gemalen og jeg endelig gjort noget ved sagen og tog forbi Nørrebro en lun sensommeraften. Bæst fokuserer på økologi, og faktisk er 

Rødgrød med fløde

Rødgrød med fløde

Rødgrød med fløde er ikke kun noget, der er komplet umuligt at udtale for udlændinge – det er også en dejlig frugtgrød, som måske stammer fra Fyn. Når jeg skriver måske, så skyldes det, at det ikke er 100% sikkert, at denne frugtgrød stammer fra øen, men det er i hvert fald, hvad man tror.

Da jeg var barn, var frugtgrød den mest almindelige form for dessert hjemme hos os. Jeg boede på landet, så der var rig mulighed for at få fat i masser af bær i løbet af sommeren. Jeg har også fået rødgrød dengang – dog ikke med fløde – men vi dog oftest jordbærgrød og rabarbergrød. Men så er det jo godt med et benspænd om egnsretter, så jeg kan lege med denne klassiker! Rødgrød er en kombination af flere slags bær, og så vidt jeg har kunnet læse mig frem til, så er kombinationen af ribs, hindbær, jordbær og solbær den mest almindelige version.

Rødgrød med fløde

2 portioner

1 dl ribs
1 dl hindbær
1 dl jordbær
1 dl solbær
1 dl rørsukker
½ dl vand
1 spsk majsstivelse
2-3 dl fløde

Hvis du bruger friske bær, så husk at skylle dem først og fjerne evt. stilke. Hæld bærrene i en kasserolle sammen med vand og rørsukker. Bring det i kog og lad det simre i 4-5 minutter. Hvis du vil tykne din rødgrød, så hæld lidt af bærsaften over i en lille skål og rør majsstivelsen ud i den. Hæld væsken tilbage i kasserollen og rør godt rundt. Lad grøden simre et minut mere og tag den så af varmen.

Rødgrød med fløde kan spises lun eller kold.

Note: Mmmm. Det her er altså en dejlig dessert-klassiker. Superenkel og let at lave og med masser af dejlig frugtsmag. Den fede fløde passer også godt til den kraftige rødgrød og gør smagen rund og cremet.

Hindbærtrifli med lakridspulver

Hindbærtrifli med lakridspulver

Vores hindbærbuske er yderst generøse i år, og selvom vi spiser mange af dem direkte fra planterne, så bliver bærrene også brugt i forskellige retter – for eksempel denne hindbærtrifli. Du kan lave hindbærtrifli på mange måder, og er du ikke til græsk yoghurt, som