Måned: oktober 2015

Grøn kage med flødeostecreme

Grøn kage med flødeostecreme

Det er Halloween, og det skal selvfølgelig fejres med en funky grøn kage! En rigtig giftiggrøn sag, som dog er mild og saftig. Jeg tog udgangspunkt i opskriften på red velvet cake men lod mig også inspirere af de hindbær-chokolade brownies, jeg bagte tidligere på 

Jordbærdrink med peber

Jordbærdrink med peber

Jeg synes ikke, jeg kan have et benspænd med salt og peber uden at lave mindst én drink i denne måned! Det er i første omgang blevet til denne jordbærdrink med peber. Inspirationen til min jordbærdrink fik jeg, da gemalen og jeg spiste på Taller 

Hindbær-chokolade brownies

Hindbær-chokolade brownies

Jeg holder efterårsferie resten af ugen, så i går medbragte jeg virkelig syndige hindbær-chokolade brownies! Det er en kage med masser af smag, men som også mætter uforskammet meget, så vær opmærksom på at skære små stykker! Af samme grund strækker nedenstående opskrift sig også til mange – nærmere bestemt til 40-45 personer!

Du kan selvfølgelig lave en mindre portion af disse hindbær-chokolade brownies, men du kan evt. også starte med at lave brownie-laget lidt tyndere end i min version (i så fald skal du blot følge denne opskrift på brownies). Den gode nyhed er dog, at får du lavet for meget kage (… haha, som om det findes!), så egner hindbær-chokolade brownies sig fortrinligt til at komme i fryseren, så du blot skal tage den ud nogle timer før, at den skal serveres.

Udover førnævnte brownie-opskrift så har jeg også baseret mine hindbær-chokolade brownies på en red velvet cake, hvor jeg dog har undladt kakaopulver og bagepulver (for at gøre kagen mere kompakt og klistret) og i stedet tilført hindbær for at give kagen noget mere smag. Du er velkommen til at putte bagepulver i, hvis du gerne vil have hindbærkage-laget lidt højere og mere luftigt.

Hindbærkage – aka red velvet cake med hindbær

350 g hvedemel
225 g rørsukker
(evt. 1 tsk bagepulver)
½ tsk salt
3 dl rapsolie
1½ dl kærnemælk
2 æg
300 g hindbær
rød pastafarve (kan købes hos kagebutikker)
1 tsk hvidvinseddike
3 tsk vaniljeekstrakt

Bland hvedemel, sukker, salt og vanilje grundigt i en skål. I en anden skål pisker du kærnemælk, rapsolie, æg, hvidvinseddike og rød farve (tilsæt farven lidt af gangen, så du selv kan justere farveintensiteten) sammen med en elpisker. Derefter tilsætter du stille og roligt lidt af melblandingen under fortsat piskning, indtil al melet er tilsat. Vend hindbærrene i den røde dej.

Hæld dejen ud i et bagepapirbeklædt fad på ca. 22 x 32 cm. Bag hindbærkagen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Stik i midten af kagen med en lille træpind for at teste, om den er gennembagt. Lad hindbærkagen køle af. I dette tilfælde kunne jeg ikke lade den køle helt af, da jeg skulle bruge samme fad til at bage brownies i, så jeg tog forsigtigt hindbærkagen ud af formen ved at løfte den op med bagepapiret.

Chokolade-brownie

500 g hakket mørk chokolade af god kvalitet
200 g smør
6 æg
150 g mørk farin
375 g lys rørsukker
1 tsk salt
2 spsk raw liquorice pulver fra Johan Bülow
4 dl hvedemel

Smelt smør og 400 g chokolade i en lille kasserolle ved middelvarme, rør godt rundt og tag kasserollen af komfuret, så snart det er blevet en ensartet masse. Rør æg, farin og sukker til en let og cremet masse. Tilsæt derefter mel, salt og lakridspulver og rør godt rundt, inden du tilsætter den smeltede chokolade. Vend resten af den hakkede chokolade i kagedejen og hæld dejen i det ildfaste fad, du brugte til hindbærkagen – HUSK at beklæde fadet med et nyt lag bagepapir og smør det evt. med smeltet smør, inden du hælder dejen i. Bag din chokolade-brownie ved 180 grader i 30-40 minutter – tjek om kagen er gennembagt ved at stikke i den med en tynd træpind. Hænger der ikke dej ved, når du tager pinden op, er kagen færdig.

Lad chokoladekagen afkøle helt – gerne så den er køleskabskold – inden du tager den op af fadet. Det kunne jeg desværre ikke vente med, da jeg skulle bruge fadet til noget andet, så jeg puttede fadet + kage i køleskabet, indtil kagen var håndvarm, og så lirkede jeg forsigtigt kagen ud af fadet ved hjælp af bagepapiret. Jeg kunne desværre ikke helt undgå, at kagen gik lidt i stykker, men den var heldigvis let at reparere, da jeg skulle lægge kagen sammen.

Nu skal du lave ‘limen’ til kagen – aka en tyk chokoladecreme, som skal smøres imellem lagene og oven på dine hindbær-chokolade brownies.

Chokoladecreme:
300 g hakket mørk chokolade af god kvalitet
2½ dl fløde

Hæld chokoladen i en ildfast skål. Varm fløden op, til den når kogepunktet. Hæld den straks over chokoladen og lad den stå i fire-fem minutter, inden du rører fløde og chokolade sammen til en chokoladecreme.

Nu er det tid til at samle dine hindbær-chokolade brownies. Læg hindbærkagen på et fad og smør en tredjedel af chokoladecremen på. Læg forsigtigt brownieskagen oven på. Panik ikke, hvis chokoladekagen knækker – du kan trykke den sammen oven på hindbærkagen og derefter reparere den med den resterende chokoladecreme, som du skal fordele oven på brownies-laget. Pynt evt. dine hindbær-chokolade brownies med krymmel og stil derefter kagen i køleskabet i minimum tre timer – og gerne mere – så den kan samle sig.

Skær derefter kagen ud i lige så mange hindbær-chokolade brownies, som du har lyst til – jeg anbefaler dog meget små stykker, da kagen mætter ret meget.

Note: Mine hindbær-chokolade brownies blev godt modtaget, og kombinationen hindbær-chokolade er da også en kombination, man sjældent går fejl af. Som sagt kan brownielaget godt være lidt tyndere, men til gengæld overvejer jeg fremover konsekvent at lave red velvet cake med hindbær i – det er en klar forbedring af den kage!

Lammehals med øl og gulerødder

Lammehals med øl og gulerødder

Som du måske har bemærket, at jeg lavet en del retter med lammekød på det sidste. Det skyldes, at jeg er ved at rydde ud i vores fryser, og her er jeg faldet over flere ‘skæve’ udskæringer såsom lammeryg, lammehjerte og nu også lammehals. Nåja 

Efterårsudgave af svensk pølseret

Efterårsudgave af svensk pølseret

Nu begynder kulden for alvor at bide – især om morgenen – og derfor er det en god idé at lave stærk mad, der får blodet til at rulle lidt hurtigere i årerne! I går lavede jeg denne efterårsudgave af svensk pølseret, og det blev 

Saltbagte kastanjer

Saltbagte kastanjer

Hvad er et efterår uden kastanjer? Nu er det mest almindelige ikke-spiselige hestekastanjer, jeg støder på, men tidligere på ugen var jeg på jagt efter spise-kastanjer og fandt en håndfuld i Irma. Dem skulle jeg nemlig bruge i forbindelse med denne måneds benspænd, da jeg ville lave saltbagte kastanjer – yay!

Saltbagte kastanjer er yderst lette at lave. Du skal bruge spise-kastanjer og groft salt. Derudover skal du bruge lidt smør og salt til selve serveringen. Som sagt – superlet.

Saltbagte kastanjer

2 personer

ca. 200 g spisekastanjer
2 dl groft salt

Tør kastanjerne af med køkkenpapir. Hæld saltet op i et lille ildfast fad eller skål. Skær et kryds i toppen af hver kastanje – gerne lidt større end dem, jeg skar, for det gør det lettere at skrælle de saltbagte kastanjer bagefter. Tryk kastanjerne ned i saltet og bag dem i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.

Tag de bagte kastanjer ud af ovnen og lad dem hvile i 5-10 minutter. Skræl dem og spis dem sammen med lidt blødt smør og salt.

Note: Mmm! Kastanjerne smager som en mellemting mellem et sødt bagt brød og varme nødder. En rigtig efterårs-lækkerbisken, som varmt kan anbefales.

ristede kastanjer, saltbagte kastanjer, kastanjer, snack, salt
Kinesisk peberret

Kinesisk peberret

Det er blevet køligere udenfor, og så er det altid en god idé at lave mad, der varmer! Det gjorde jeg tidligere på ugen, da jeg lavede denne kinesiske peberret. Jeg har set denne peberret i mange forskellige udgaver, og den laves ofte med grøn 

Provencalsk lammeryg

Provencalsk lammeryg

Jeg laver en del retter med lam i disse uger, for jeg er i gang med at rydde ud i fryseren og er stødt på de sidste udskæringer af det lam, vi købte i foråret. Det betød, at jeg sidste weekend fandt to små stykker 

Restaurant Taller

Restaurant Taller

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseI starten af oktober havde gemalen og jeg bryllupsdag, og det skulle naturligvis fejres. Vi var ikke i tvivl om, hvor vi ville hen, for siden den venezuelanske gourmetrestaurant, Taller, åbnede i marts, så har den stået øverst på ønskelisten over restauranter, vi gerne ville prøve.

Taller ligger tæt på Kongens Nytorv i nogle forholdsvis små lokaler. Jeg kunne se på restaurantens hjemmeside, at de ikke har a la carte men kun nogle faste menuer – en teatermenu samt en 4-, 7- eller 9-retters menu. De havde også en helaftensmenu for de særligt dedikerede, men vi ‘nøjedes’ med 9 retter. Vi fik desværre ikke udleveret et menukort inden, så vi kunne se, hvad de enkelte menuer indeholdt – kun en mundtlig briefing om størrelsen på de forskellige menuer. Jeg spurgte derfor tjeneren, om det var muligt at få en kopi af menuen, vi spiste, og han svarede, at den kunne han sende til mig per e-mail. Nu har jeg efterfølgende kontaktet Taller to gange i løbet af de følgende uger, men har desværre ikke modtaget en oversigt over menuen, vi spiste 🙁

Følgende beskrivelse af aftenen er derfor ikke en nær så detaljeret anmeldelse, som jeg gerne ville give, da jeg ikke tog noter undervejs (det var selvfølgelig vigtigere at kigge sin allerkæreste i øjnene hele aftenen), og mange af ingredienserne kendte vi ikke i forvejen. Taller importerer nemlig mange af deres ingredienser – først og fremmest frugt og grønt – direkte fra Venezuela, da man ikke kan få råvarerne her i Europa.

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseTaller lagde ud med at servere en lille kæk appetizer i form af tynde skiver tomatillos. Den er også kendt som mexicansk tomat, og stødte derfor på navnet flere gange, da jeg havde mexicansk benspænd. Tomatillos er dog nærmere en frugt – men ikke en speciel sød en – mere letsyrlig og frisk i dette tilfælde. Vi fik at vide, at i Venezuela starter et måltid ofte med lidt frugt for lige at sætte maven i gang!

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseOg der kom søreme også en appetizer mere i form af østers, der havde fået lidt krydret topping. Jeg vil gerne bilde mig selv ind, at det blandt andet var tomat og hvidløg, men jeg kan desværre ikke huske det. Godt smagte de dog – milde og lækre med et lillebitte strejf af hav.

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDen næste ret var disse små nuttede hapsere, som mest af alt lignede mini-tacos. De var let-sprøde, saftige, fedtede og fyldt med alskens lækkerier – blandt andet bløde, lækre majskorn. De forsvandt temmelig hurtigt…

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseNæste ret kunne jeg virkelig godt bruge navnet på, for den indeholdt nemlig flere ingredienser, jeg ikke kendte i forvejen. Det gør det derfor også ret svært at beskrive retten. Jeg kan dog fortælle, at under det bløde, hvidgule låg var en cremet, mild masse (konsistensen mindede mest om en mousse med finthakket fyld i – på den gode måde), og at retten var toppet med finthakkede limeblade. Det var en lidt underspillet ret, som dog smagte fint.

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDen næste ret var – ingrediensmæssigt – ret simpel, da den primært bestod af løg og tomat! De var dog tilberedt på forskellige måder og anrettet ganske nydeligt. Her kunne man for alvor se, at kokkene bestemt havde teknikkerne i orden, og det var dejligt at opleve, at mad kan være både velsmagende og meget præsentabel, selvom man ‘kun’ bruger helt basale ingredienser.

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseNu blev det pludselig lidt mere vovet. Vi skulle nemlig spise med fingrene! Vi fik en skål med krydrede muslinger, der lå på en bund af en kraftig bouillon. Ovenpå muslingerne lå der et par kålblade, der havde fået et gavmildt lag paprika samt en skummende sauce. Ikke ligefrem den mest handy ret at spise med fingrene, men den smagte ganske godt – især de krydrede muslinger.

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDenne ret kan jeg desværre ikke beskrive særlig godt. Jeg mener, at den lysegule tynde grød i forgrunden var en form for majsgrød, og bagerst kan du se en stegt kyllingevinge. Resten af ingredienserne er jeg mere usikker på. Det var en fin ret, men ikke en der udmærkede sig på nogen måde.

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDen næste ret fik os til gengæld til at plirre en gang med øjnene. Den bestod nemlig af et stykke skrællet varm agurk (!), der blev serveret sammen kartofler, der først var fermenteret, inden de var kogt og derefter røget! Saucens ingredienser kan jeg desværre ikke huske. Jeg var spændt på, hvordan varm agurk smagte, men den overraskede faktisk positivt. Kartoflerne var også glimrende, men skal jeg være helt ærlig, så syntes jeg, at det var overkill både at fermentere, koge og røge dem. Det virkede ikke helt, som om det var besværet værd.

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseAftenens første – og eneste – ret med et stærkt element var ovenstående servering. Det var sjovt nok ikke den kulsorte sauce men den lille orange klat ude i højre side, der udgjorde det (chil-)stærke indslag i retten. Vi var lidt overraskede over, at venezuelansk mad åbenbart ikke er særlig stærk, men det skyldes nok, at vi troede, det lå tættere på det mexicanske køkken. Så vidt jeg husker bestod retten af et stykke svinekød – godt gemt under den sorte sauce – samt en grillet porre og den semistærke (chili-)creme. En dejlig krydret ret – og så var jeg lidt betaget af den sorte sauce.

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseNu skulle vi i gang med desserterne – men først fik vi denne lille spøjse dessert-appetizer, der bestod af en creme på fermenterede jordbær og sort peber! En ret speciel kombination, der smagte fremragende! En dyb næsten lidt brændt smag med en fin sødme.

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseFørste dessert var denne smukke anretning, som bestod af hindbær på flere måder (både frysetørret, som creme, som pulver og som en sjov lille kugle), oppisket mælk og en grå ‘sten’, som viste sig at indeholde noget, som vi mener var sesam-is. Smuk og sjov servering.

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseAftenens absolutte højdepunkt var dog denne dessert, og her er det tragikomisk, at vi ikke har menuen for denne aften, for den indeholdt en lang række elementer, som vi desværre ikke kan huske. Jeg mener, at den grønne creme var avokadocreme, men resten er jeg i tvivl om. Det var dog en utrolig velkomponeret ret, som var udsøgt lækker og som fik os begge til at spinde!

Taller, Restaurant Taller, restaurant, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelseOg så er vi kommet til aftenens sidste ret, der bestod af en mørk tørret vandmelon (kan svagt anes under blomsterne), der nærmest havde karamelkonsistens, der var toppet med vandmelonsaft, der var lavet til sne. Igen en sjov og anderledes ret, men det var næsten synd, at den kom efter den lækre hvide dessert.

Alt i alt en ret spændende og velsmagende oplevelse. Af samme grund ærgrer jeg mig ekstra over, at vi aldrig fik menuen tilsendt, for der var flere aha-oplevelser undervejs.

Ser vi bort fra menukorts-misæren så var betjeningen god, sjov og nærværende på Taller, hvilket især skyldtes den irske tjener, som vi pjattede med flere gange. Der var en ret uformel stemning, selvom Taller er en gourmetrestaurant, og det kunne vi også se på indretningen, der var mildest talt… underspillet. Ok, lad mig være ærlig – jeg kunne ikke lide lokalet, for bortset fra en smuk bordplade var der ikke gjort noget ud af at indrette stedet pænt. Det kan gå an på Relæ, der ligger på Nørrebro, og hvor det er en del af restaurantens image, at det gå må være lidt råt og skødesløst, men jeg syntes ikke, det passede til Taller.

Skal jeg bedømme oplevelsen alene ud fra maden samt de søde tjenere, så vil jeg ende på fem stjerner. Den manglende menu og de forgæves e-mails de efterfølgende uger trækker dog ned, for det ærgrer mig ret meget, så jeg ender på fire stjerner til Taller. En lidt skuffende afslutning på en ellers dejlig aften.

Fyldte portobellosvampe med ricotta og citron

Fyldte portobellosvampe med ricotta og citron

Forleden faldt jeg over danske portobellosvampe i supermarkedet, så jeg skyndte mig straks at købe en pakke. Det er desværre ikke så tit, jeg støder på dem, så det er bare om at udnytte det, når jeg endelig ser dem. Jeg indså, at det efterhånden