Har du prøvet and på grill – altså and stegt på grill? Jeg ved, at flere sværger til at tilberede juleanden på grillen, men det er aldrig noget, jeg har prøvet. Ikke desto mindre har gemalen talt meget om at prøve det, så vi besluttede os for at lave en ‘generalprøve’, da han havde fødselsdag i sidste uge.
Jeg havde fået fingre i to dejlige økologiske ænder fra Gothenborg. Den ene skulle på grillen, mens den anden skulle langtidssteges – sådan som jeg altid plejer at tilberede juleanden.
En and skal have 45-60 minutter per kilo, når den steges på grillen. Jeg sørgede for at gnide anden godt med salt – både indvendig og udvendig – og smed et par hakkede blodappelsiner ind i anden, inden den blev lagt på webergrillen. 3 håndfulde gennemblødte røgflis røg på grillkullene, og derefter kom grilllåget på. Gemalen vendte anden én gang i timen, og anden fik et sted mellem 2½ og 3 timer, inden den blev taget af.
Synet var fantastisk! Anden virkede nærmest glaseret, som om vi havde smurt den med honning eller sukkervand, men det var åbenbart røgen, der gav andekødet den smukke farve.
Smagen var god – en and på grill får et fint snert af røg, uden at det dog kom til at overdøve andekødet. Anden virkede også lidt mindre fed (måske på grund af røgen), men til gengæld virkede den ikke lige så mør som den and, der blev langtidsstegt.
… og sådan så den langtidsstegte and ud. Jeg må indrømme, at det stadig er min yndlings, for den var smør-mør og saftig.
Ande-eksperimentet var sjovt, men den grillede and slog nu ikke den klassiske tilberedningsmetode. Det afholder mig dog ikke fra at eksperimentere videre med grillet and på et andet tidspunkt. Hvis du har prøvet at tilberede and på grill, så fortæl gerne om, hvordan du foretrækker at tilberede den.
De to ænder blev serveret sammen med tre forskellige kålsalater – og selvfølgelig en sauce lavet på fonden af anden.
Græskar-blomkålssalat
1 concerto græskar
en stor klat smør
½ blomkål, revet på rivejern
1-2 tsk frisk timian
et skvæt rapsolie
salt og peber
honning
citronsaft
Vask græskarret og skær det i mindre tern. Steg dem møre på en pande i en stor klat smør. Smag dem til med salt og lad dem afkøle. Hæld den revne blomkål i en skål og kram det let med lidt rapsolie. Vend græskarternene i det sammen med timian og smag det derefter til med honning, salt og peber – og evt. lidt citronsaft.
Note: Concerto græskarret kan erstattes med et hokkaido-græskar. I så fald er det ikke sikkert, at du behøver at bruge honning, når du skal smage salaten til.
Rosenkålssalat med blodappelsiner
ca. 350 g rosenkål, revet på et rivejern
lidt rapsolie
2-3 spsk kirsebæreddike (alternativt solbæreddike)
2-3 blodappelsiner
1 håndfuld mandler, hakkede
salt
Hæld rosenkålen i en skål eller et dybt fad. Fjern skrællen på appelsinerne med en skarp kniv og skær derefter appelsinbådene i mindre stykker. Klem appelsinskallerne over rosenkålen, så du udnytter den sidste saft og vend derefter rosenkålen med lidt rapsolie samt kirsebæreddike. Smag til med salt og drys derefter mandlerne over salaten.
Denne blomkåls-coleslaw er en variant af den blomkåls-gulerodssalat, jeg lavede i januar måned. Jeg undlod hvidvinseddiken, men tilsatte i stedet lidt græsk yoghurt.