Måned: oktober 2013

Langtidssimret oksemellembryst med rødvin og rodfrugter

Langtidssimret oksemellembryst med rødvin og rodfrugter

Når nu månedens tema er rødvin, er det meget oplagt at bruge det i simremad, for efteråret kalder i den grad på simreretter! Sidste weekend fandt jeg römertopfen frem sammen med en forholdsvis kraftig italiensk madvin fra lageret. De to fik lov til at lege 

Hjemmelavet gløgg

Hjemmelavet gløgg

I weekenden gik jeg og blev lidt småforarget over alt det julegejl, som supermarkederne allerede har fundet frem. Hallo – vi er ikke en gang i november endnu! I ren protest gik jeg hjem og lavede en omgang hjemmelavet gløgg…! Gløgg er nemlig en af 

Rødbedesalat med grønkål og gedeost

Rødbedesalat med grønkål og gedeost

Da jeg havde gæster i weekenden, blev de blandt andet udsat for squash-gulerodstærten samt ovenstående rødbedesalat. Ja, det er bare om at få skruet godt op for farverne i madlavningen den kommende tid. Efteråret og vinteren byder på mange dejlige simreretter, men kønne er de ikke. Det bliver meget hurtigt brunt-i-brunt, så husk at bruge de farverige kål- og rodfrugtstyper til at pifte maden op med 🙂

Jeg så på et tidspunkt en lignende rødbedesalat i Politiken, men jeg lavede en mere simpel udgave med færre ingredienser og andre blandingsforhold.

Rødbedesalat med grønkål og gedeost

ca. 4 personer

3 små rødbeder (200-250 g)
4 grønkålsblade
ca. 100 g blød gedeost
1 dl rød quinoa
en håndfuld valnødder, hakkede
1-1½ spsk hyldebærsirup (kan erstattes af blommesirup)
lidt salt

Vask rødbederne, skær det yderste af enderne af og kog dem møre i letsaltet vand. Skyl quinoaen i koldt vand og kog den i 15-20 minutter. Skyl imens grønkålsbladene og finthak dem derefter. Put grønkålen i en skål og overhæld den med kogende vand. Lad det trække i 5-10 minutter og hæld så vandet fra.

Pil skindet af rødbederne (vær forsigtig – de kan godt være ret sprælske efter kogningen) og skær rødbederne i mindre stykker, som du vender i grønkålen sammen med quinoaen og valnødderne. Skær gedeosten i mindre stykker og vend dem forsigtigt i din rødbedesalat sammen med lidt salt. Hæld hyldebærsiruppen over til sidst og servér med det samme.

Note: Smuk og dejlig rødbedesalat, som rigtig lyser op på frokostbordet. Er du ikke til quinoa, kan du udelukke dette eller evt. udskifte det med lidt kogt spelt.

Squash-gulerodstærte

Squash-gulerodstærte

Jeg har længe ønsket at lave sådan en squash-gulerodstærte, for jeg synes, det er en meget smuk måde at dekorere en tærte på. Jeg stødte på den for flere år siden på en amerikansk hjemmeside og elskede med det samme ideen. Jeg brugte en grov 

Rødvinssyltede figner

Rødvinssyltede figner

De selvsamme gæster, der blev udsat for blomkålssalaten med bacon, blev også testpersoner, da jeg skulle afprøve disse rødvinssyltede figner. Nu hvor jeg har rødvinstema, tænkte jeg, at det var oplagt også at bruge rødvin i syltningen, så jeg fandt lidt inspiration hos Himmelske Kager. 

Blomkålssalat med grønkål, bacon og fløde

Blomkålssalat med grønkål, bacon og fløde

Denne blomkålssalat med grønkål kom på bordet for nylig, da vi havde gæster. Jeg fik ideen, da jeg fandt rødvinen frem, som min vinhandler anbefalede mig sidste gang, jeg besøgte butikken. Da jeg spurgte, hvad vinen ville passe til, svarede han “kål”. Det tyggede (!) jeg lidt på, inden jeg fandt på denne blomkålssalat, som jeg serverede for gæsterne. Det er en rigtig efterårsret, som tilmed er LCHF-venlig. Nu skal du ikke snyde og erstatte fløden (læs: piskefløden) med en madlavningsfløde – denne blomkålssalat er altså bedst med lidt god flødekærlighed, og så mætter den endnu mere.

… og så bør jeg vel lige nævne, at rødvinen, der blev serveret til, var en Côtes du Rhône La Dame Rousse 2011 fra Domaine de la Mordorée. En mild, behagelig og letdrikkelig vin, der også egner sig fint til kalvekød og svinekød.

Blomkålssalat med grønkål, bacon og fløde

forret til fire personer

et lille blomkål
2-3 grønkålsblade
1-1½ dl fløde
8 baconstrimler
½ tsk tørret estragon
salt og peber

Steg baconstrimlerne sprøde og læg dem på et stykke køkkenrulle. Pil bladene af blomkålen, skyl den og riv den i små stykker på et rivejern. Hak grønkålen fint og hæld den op i en skål sammen med blomkålen. Hæld kogende vand over og lad det trække i fem minutter. Hæld vandet fra.

Vend fløden og estragonen i kålen og smag til med salt og peber. Fordel din blomkålssalat i fire skåle og drys bacon over. Servér med det samme.

Note: God og anderledes måde at få kål på. Du kan sagtens bruge denne blomkålssalat som tilbehør til en hovedret, men som forret fungerer den også ganske fint.

Græskarkage med kanel, valnødder og kakaoglasur

Græskarkage med kanel, valnødder og kakaoglasur

Mens jeg var i Jylland i weekenden, havde gemalen gæster på besøg. Jeg havde tilbudt at lave en græskarkage til dem, for jeg havde en butternut squash på lager, så var det meget fristende at bruge denne i bagningen. Græskar er en af de efterårs-råvarer, 

Halloweenkager og Halloweenguf

Halloweenkager og Halloweenguf

Halloween nærmer sig med hastige skridt, og hvis du som jeg synes, at det er en herlig undskyldning for at lave sjove, skøre og skrækkelige madretter, desserter og Halloweenkager, så er her lidt inspiration til, hvad du kan lave til gæsterne de kommende uger. Du 

Æbleis serveret med syltede æbler og nøddecrumble

Æbleis serveret med syltede æbler og nøddecrumble

Som afslutningen på frokosten i lørdags, hvor vi fik fransk løgsuppe og rådyrkølle med rösti og solbærsauce, fik vi denne æbledessert. Den bestod af en æbleis – opfundet til lejligheden – samt syltede pigeonæbler og en nøddecrumble. En fin lille efterårsdessert.

Æbleis

nok til ca. 8 desserter i denne størrelsesorden

6 store danske æbler
2 dl vand
hjemmelavet sirup bestående af 1½ dl vand og 1½ dl rørsukker
2 dl fløde
1 tsk vaniljesukker

Start med at koge en sirup af 1½ dl vand og 1½ dl rørsukker. Når sukkeret er smeltet, lader du siruppen simre et par minutter, inden du sætter den på køl. Fortsæt med tilberedningen af æbleisen, når siruppen er kølet helt af.

Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i små stykker, som du hælder i en lille gryde sammen med vandet. Lad det simre, indtil æblerne bliver bløde og mosede. Tag gryden af komfuret og lad æblerne køle lidt af, inden du blender dem med en stavblender. Sæt mosen i køleskabet og lad den køle helt af.

Rør æblemos, sirup og vaniljesukker sammen med fløden til en jævn masse. Kør din æbleis på en ismaskine.

Kombinér gerne denne æbleis med syltede pigeonæbler og en nøddecrumble bestående af en del hasselnødder og en del mandler, der grofthakkes og tørristes på en pande.

Note: Denne æbleis smager SÅ meget af gammeldags æblekage! På den ene side overraskede det mig, men det burde det jo ikke – når man kombinerer fløde med æblemos, smager det selvfølgelig af en æblekage lavet på æblemos og flødeskum 🙂

Rådyrkølle med rösti og solbærsauce

Rådyrkølle med rösti og solbærsauce

Efter den fyldige franske løgsuppe var det tid til hovedretten. Efterår er lig med vildtkød, og jeg fandt derfor en rådyrkølle frem fra fryseren. Vildtkød kan være svært at tilberede, så det er en god idé at stege det ved lav varme i længere tid