Nu lakker sæsonen for simremad så småt mod enden, men jeg har dog nået at tilberede en omgang oksebov med pastinakker. Det blev i min römertopf den anden dag, og jeg valgte at lave en mildere udgave, end jeg normalt foretrækker ved den type mad. …
I sidste uge ville jeg lave en omgang phad thai, og jeg havde skelet lidt til en opskrift i ‘Lækre originalopskrifter fra Asien II’ inden. Jeg var dog ikke helt i stødet til at følge en opskrift den aften, så jeg tog mig visse friheder …
Trænger du ikke til en saftig og lækker blommekage?
Denne blommekage er inspireret af en kage, jeg så i et Feminablad for nogle år siden. Her valgte jeg dog at bruge mere stjerneanis og flere blommer og så udskiftede jeg noget af rørsukkeret med brun farin, da jeg havde en smule, jeg gerne ville have brugt op. Samtidig var vi udgået for kærnemælk, som indgår i den oprindelige opskrift, så jeg brugte i stedet noget creme fraiche, mere æg, smør samt lidt vand.
Blommekage
6-8 personer
440 g udstenede blommer
2 stjerneanis
40 g brun farin
275 g hvedemel
1 tsk bagepulver
½ tsk natron
2 tsk vaniljesukker
lidt salt
200 g rørsukker
85 g smeltet smør
2 æg
2½ dl creme fraiche
½ dl vand
75 g hakkede mandler
Knus stjerneanis i en morter og bland det med brun farin. Skær blommerne i både og vend dem i sukkerblandingen. Bland de resterende ingredienser – dog minus mandlerne – i en skål og hæld derefter dejen ud i en smurt springform på ca. 25 cm i bredden. Læg blommerne oven på dejen og drys med de hakkede mandler. Bag kagen ved 175 grader i 50-60 minutter – tjek om den er færdig ved at stikke med en lille træpind og se, om der er dej på, når du trækker den ud af kagen. Det er dog en kage, der er ret svampet i konsistensen, så den skal ikke tørbages fuldstændig.
Servér med en klat flødeskum eller creme fraiche.
Note: En dejlig saftig og cremet blommekage, hvor den ekstra stjerneanis og brun farin gør kagen lidt mere tung og fyldig i smagen. Vi spiste den med flødeskum til, men kan du godt lide et syrligt modspil, bør du gå efter creme fraichen, da kagen er ret sød.
For mig er stenbiderrogn et af de første sikre tegn på, at nu er det forår. En af de bedste måder at indtage de små skønne stenbiderrogn på er oven på et stykke mørkt og kraftigt ristet stykke rugbrød og i selskab med creme fraiche …
Jeg er ikke færdig med at fortælle om søndagens femretters-menu, for jeg mangler lige at fortælle om osteretten og desserten. Vi købte for nylig en æbleskivepande – det manglede vi i december, da vi ikke nåede at finde en, der kunne bruges til induktionskomfur – …
I søndags havde vi besøg af min onkel rejsende Mac og hendes kæreste, og da de er blandt de mest madglade i vores vennekreds – det er blandt andet dem, vi ind imellem tager på restaurant med – så var det nærliggende at udsætte dem for nogle sjove kulinariske påfund. Jeg havde sammensat en femretters-menu, og de tre første kommer her, mens de to sidste følger i morgen. Inspirationen til den første ret kommer fra en rejse til Amsterdam for en række år siden, hvor vi fik en bærsorbet sammen med salaten, som vi fik som forret. Det var jeg ret fascineret af og har siden tænkt på at afprøve, og nu fik jeg så endelig gjort det.
Jeg vidste, jeg ville lave en hovedret med vildtkød, men jeg var i tvivl om tilbehøret, så jeg spurgte efter inspiration på Facebookprofilen og fik nogle rigtig gode forslag. Her valgte jeg at kaste mig ud i portvinsrisotto, som Kim havde foreslået, og jeg fandt en opskrift hos Klosterhedens Vildt, som jeg legede videre med.
Salat med andebryst, rucola og solbæris
4 personer
1 andebryst salt, rørsukker og peber rucolasalat lidt hakkede hasselnødder
Solbæris: 170 g solbær 50 g rørsukker ½ dl fløde 1½ dl skovbæryoghurt
Isen laves mindst et halvt døgn inden servering. Tag solbær og sukker og kog det op i en gryde. Lad det simre i 10 minutter og lad det så køle af. Rør det med fløde og yoghurt og stil det i fryseren. Rør i det een til to gange i timen, indtil det er frosset.
Gnid andebryst med en blanding af salt og sukker ca. otte timer inden stegning og lad det hvile i køleskabet. Steg det i lidt smør på en pande – husk at krydre med salt og peber undervejs. Skær det i tynde skiver og læg det på en bund af rucolasalat og drys hakkede hasselnødder over. Læg en kugle af solbærisen ved siden af og servér med det samme.
Note: En fræk kombination af kød, grøntsager og is. Sidstnævnte er ret cremet og kan også gå som dessertis, selvom jeg brugte et ret syrligt bær uden at tilføje særlig meget sukker. Skal du bruge en is til en anden forret, vil jeg anbefale at gøre den mere syrlig, men lige til denne ret syntes jeg, at den mørke bærsmag i den semisøde is gjorde sig godt.
Pastinak- og quinoasalat med æbler
4 personer
pastinak skåret i tynde stængler sort quinoa honning-timian-sennep æble
Pastinakken vaskes grundigt og skæres i tynde stængler. Quinoa skylles og koges som anvist på pakken. Bland quinoa og pastinakstængler i en skål sammen med senneppen. Skær æblet i små firkanter – vi brugte den Alligator chopper, som jeg fik på madbloggertræffet – og drys æbleternene over.
Note: En fin salat, som mætter en hel del. Jeg syntes dog ikke, at smagen var markant nok til, at salaten kan bruges som særskilt ret en anden gang, men den vil være ganske fin som tilbehør.
Vildtgryde med portvinsrisotto og frisk estragon
4 personer
450 g vildt i tern smør 100 g bacon løg 2 dl fløde 10 enebær, knust smages til med ribsgelé, salt og peber
Portvinsrisotto: lidt olivenolie 1 lille løg 2 fed hvidløg, pressede ½ dl hvidvin ½ dl portvin ca. 8 dl hønsebouillon 70 g smør 80 g fast og salt ost 180 g risottoris
pynt med frisk estragon
Brun bacon og løg i smør i en gryde og tilsæt vildtkødet. Lad det få farve, inden du tilsætter fløde og enebær og lader det simre en halv times tid. Imens kan du sætte risottoen over. Når vildtretten er færdig, smager du den til med ribsgelé, salt og peber.
Hak løget fint og hæld det på en pande med olie og svits det i et par minutter. Tilsætderefter hvidløg og ris og skru ned for varmen. Rør i det konstant. Efter et par minutter bliver risene lidt gennemsigtige.Tilsæt hvidvin og portvin under stadig omrøring. Når vinen er kogt ind i risene, tilsætter du en sjat bouillon og rører grundigt. Når det er kogt ind, hælder du endnu en sjat på og lader det koge ind, og sådan fortsætter du, indtil der ikke er mere bouillon. Tjek om risene er blevet tilpas bløde – hvis ikke kan du fortsætte med at tilsætte lidt bouillon. Tag panden af komfuret og tilsæt fintrevet ost samt smør og rør godt rundt. Servér med det samme.
Note: Lad være med at tælle kalorier i denne ret – der var en grund til, at jeg serverede en ret sund ret lige inden, for jeg kunne godt se, hvor det bar hen, da jeg begyndte at sammensætte hovedretten. Med smør, fløde, bacon og ost i en ret kan det jo nærmest ikke gå galt, og retten bliver virkelig, virkelig god.
Jeg har fundet ‘Mere thaikøkken’ frem igen for at lave en omgang oksekød i grøn karry. Det er en del af min test for forlaget Klematis, og så lavede jeg en hovedret og noget tilbehør til. Ved førstnævnte brugte jeg noget mere kød i retten, …
I går havde vi gæster hele dagen, og de blev beværtet med satayspyd med jordnøddesauce til ved frokosttid. Jeg benyttede dog også chancen til at få afprøvet flere thailandske retter, så de fik også en frisk reje- og risnudelsalat samt svigersøn-æg! Salaten og jordnøddesaucen er …
Tidligere på ugen havde vi gæster, og jeg ville fremtrylle noget thaimad, som var hurtigt at lave. Valget faldt på en af de lækre thairetter, som Foodfanatic har blogget om. Jeg undlod mynte og chiliflager (som jeg erstattede med stødt chili), og så brugte jeg også mindre kød. Til retten blandede jeg en mangosalat, som kan laves på mange måder. Jeg valgte en ret enkel måde men var lidt uautoriseret og puttede også bønnespirer i. Vil du have den mere autentisk, undlader du disse.
Larb gai 4 personer
450 g kyllingefilet, kåret i strimler
lidt olie til stegning
8 spsk jasminris
2 rødløg, skåret i tynde skiver
4 forårsløg, skåret i tynde skiver
et bundt frisk koriander, hakket
saften fra to citroner
4 spsk sukker
2 spsk fiskesovs
lidt chilipulver
Hæld de ukogte ris på en pande og rist dem ved middelvarme, indtil de er gyldne. og varm dem langsomt op. Rist dem på panden til de er gyldne og giv dem så en omgang i minihakkeren, blenderen eller hvad du nu har, der kan finthakke dem godt og grundigt.
Steg kyllingestykkerne i en smule olie, til de er gennemstegte, og kom dem i et fad, hvor du vender dem med resten af ingredienserne. Smag til med sukker, fiskesovs, citronsaft og/eller chili. Servér retten med det samme.
Note: Lækker og frisk ret, som er utrolig let at lave. Den største udfordring er faktisk at få fat i koriander, og det måtte jeg få en af gæsterne til, for jeg havde ikke heldet med mig. De sprøde små riskorn var ret fascinerende og gav et godt ‘knas’ til retten.
Mangosalat 6 personer
1 lille iceberg salat
isterninger
1 mango – moden men fast
½ dl friskpresset appelsinsaft
(uautoriserede bønnespirer)
Iceberg salaten skylles godt. Du bør nok rive bladene i mindre stykker, men jeg valgte at snitte dem til fine strimler. Hæld salaten i en stor skål med masser af koldt vand og hæld godt med isterninger i. Det er et rigtig godt trick til at gøre salaten ekstra sprød og lækker, og du kan samtidig lave salaten tidligere i madlavningen, end du ellers ville gøre. Lad salaten ligge i isvandet i en halv time inden servering – hæld flere isterninger i, hvis de første smelter for hurtigt. Skær mangoen i smalle skiver og bland dem med den afdryppede salat same appelsinjuice.
Note: Enkel, frisk og sprød – rigtig fin som tilbehør til den foregående ret.
Jeg havde egentlig ikke planlagt at lave pizza i denne uge, men så fik jeg ideen til denne grovpizza, da jeg havde noget ost og andre gode ting, jeg skulle have brugt. Det endte med at blive en rigtig god løsning, hvor bunden blev rigtig …
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookies
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.