Grillet højreb med kold bearnaisesauce
Nu hopper jeg lige et par uger tilbage – helt præcis til juleferien, hvor vi serverede grillet højreb for vores gæster. Jeg fandt nemlig et stykke højreb frem, som var blandt den portion oksekød, som vi købte af en lokal landmand tilbage i november måned.
Jeg har ikke prøvet at lave grillet højreb før, så gemalen og jeg læste lidt forskellige råd igennem på nettet, inden vi kastede os ud i det. Jeg gav kødet en rub og sørgede for de forskellige typer tilbehør, mens gemalen stod for at passe grillen.
Grillet højreb
6-8 personer
1,6 kg højreb
2 spsk groft salt
1½ spsk rosmarin
Fjern evt. fedtklumper eller sener og gnub derefter kødet grundigt i en blanding af salt og rosmarin. Lad kødet trække i minimum fire timer i køleskabet og gerne længere. Tag kødet ud af køleskabet ca. en time inden, at det skal på grillen.
Læg derefter kødet på grillen ved indirekte varme. Vi har en grill, hvor vi kan holde øje med varmen, og her holdt vi den på ca. 110 grader i ca. 1½ time. Husk at sætte et stegetermometer i kødet. Når kernetemperaturen er omkring 56 grader, fyrer du godt op for grillen og giver kødet ca. et kvarter mere (så den får lidt mere farve til sidst). Kan du ikke styre varmen på din grill, lader du blot kødet ligge, til det har fået en kernetemperatur på 58-60 grader, inden du tager det af.
Lad kødet hvile på et spækbræt – med stanniol over – et kvarters tid, inden du skærer det ud. Tadaa – smukt, saftigt rosarødt kød!
Grillet højreb kan klart anbefales – det er saftigt, mørt og lækkert. Du kan evt. give det lidt (ekstra) røgsmag ved at smide lidt fugtigt træflis på grillkullene lige inden, at du skal til at grille kødet.
Vi serverede grillet højreb med stegte bådkartofler vendt i olie og rosmarin, rødvinsstegte rødløg, kogte grønne bønner samt kold bearnaisesauce.