Måned: august 2015

Ouzodrink med limoncello

Ouzodrink med limoncello

Jeg har ikke kun leget med ouzo i småkager – jeg har selvfølgelig også fundet plads til en ouzodrink i anledning af månedens græske benspænd. Denne ouzodrink blev serveret sidste weekend for de samme gæster, der blev udsat for langtidsgrillede revelsben med tomatglaze. Jeg måtte 

Peberfrugtdip

Peberfrugtdip

Da vi havde gæster sidste weekend (dem, der blev udsat for langtidsgrillede revelsben), startede vi med lidt chips og øl på terrassen. Jeg eksperimenterede med at lave en peberfrugtdip til chipsene, og den blev ganske god, så nu får du også opskriften på den. Peberfrugtdip 

Saganaki – græsk rejeret med tomater og feta

Saganaki – græsk rejeret med tomater og feta

Jeg synes ikke, jeg kan have et græsk mad-benspænd uden også at prøve mindst én fiskeret, for grækerne spiser mange fisk og skaldyr. Desværre er en del af de græske retter svære at genskabe, eftersom mange af dem er baserede på fisk, der kan være svære – og ligefrem umulige – at få fat på herhjemme. Min græske ven kunne dog anbefale et par retter, som godt kan laves her i Danmark – blandt andet en græsk rejeret ved navn saganaki.

Da jeg læste en række opskrifter på saganaki, fandt jeg i øvrigt ud af, at betegnelsen bruges på flere retter, der er tilberedt i et lerfad. Den version, som jeg har lavet, er baseret på kæmperejer. Normalt undgår jeg at købe store rejer, da de fleste af de kæmperejer, der sælges herhjemme, kan stamme fra dambrug med et uhensigtsmæssigt forbrug af kemikalier og andet skidt. Jeg var dog så heldig at falde over nogle kæmperejer i Føtex, som var ASC-mærkede. Jeg mener, rejerne blev solgt under supermarkedets eget mærke, Vores, og da jeg undersøgte sagen nærmere, kunne jeg se, at Føtex, Netto og Bilka slet ikke sælger miljøbelastende varmtvandsrejer længere – fedt!

Nå, tilbage til den rejeret, jeg lavede. Jeg hentede inspiration hos Souvlaki for the Soul, men lavede en række ændringer – blandt andet i form af flere rejer, tomater og hvidløg. Saganaki serveres ofte som forret eller appetizer sammen med brød, men jeg øgede mængden og serverede den i stedet som hovedret sammen med en smule kogte ris.

Saganaki – græsk rejeret

2 personer som hovedret, 4-5 personer som forret

300 g kæmperejer – husk at de skal være ASC-mærkede
½ dl olivenolie
1 rødløg, finthakket
3 fed hvidløg, finthakkede
1 frisk rød chili, mediumstærk
½ dl ouzo
3 store tomater, finthakkede
2 spsk bredbladet persille, hakket
salt og peber
100 g feta

Hæl olivenolien på en stor pande og svits løg, hvidløg og chili i olien ved mediumvarme. Pil skallen af rejerne men lad halen blive siddende og husk at fjerne den tynde, sorte tarm i hver reje. Smid rejerne på panden og steg dem et par minutter, så de tager farve på hver side. Hæld ouzoen over din rejeret og tilsæt derefter tomater, persille, salt og peber. Normalt tilsætter jeg først salt og peber til sidst, men i denne ret er det en god idé at tilsætte saltet på dette tidspunkt, så det får tomaterne til at ‘splatte’ mere ud.

Lad retten simre i ti minutters tid under låg. Hæld din rejeret over i et ildfast lerfad (eller glasfad – det skal ikke skille os ad) og smuldr fetaen ud over retten. Stil fadet i ovnen ved 180-200 grader, indtil fetaen smelter.

Servér din græske rejeret sammen med kogte ris eller frisk hvidt brød.

Note: Dette er en dejlig frisk, sødmefuld og tilpas krydret rejeret, der har et lille touch af ouzo og en god sødme fra tomaterne. Chilien giver styrke til retten, mens persillen tilføjer friskhed og fetaen fedme. Alt i alt en herlig græsk rejeret, du trygt kan kaste dig over. Det er i øvrigt en rimelig hurtig ret at lave – den tager omkring 30-40 minutter at lave, så den egner sig fint til en hverdagsaften.

 

saganaki, rejeret, græsk, skaldyr, tomater, rødløg, hvidløg, chili, ouzo, persille, feta, rejer
Moussaka med auberginer

Moussaka med auberginer

I dag får I opskriften på en rigtig græsk klassiker – nemlig moussaka. Ligesom den italienske lasagne kan moussaka laves på mange forskellige måder. Jeg har blandt andet set versioner med kartofler, squash og/eller oksekød, men når nu jeg har græsk tema i denne måned, 

El Viejo Mexico

El Viejo Mexico

For et par uger siden skulle gemalen og jeg i Grønnegårdsteatret. Det har også kun taget mig pinligt mange år ENDELIG at se en forestilling der, men i år lykkedes det endelig. Inden forestillingen skulle vi naturligvis have en hurtig omgang aftensmad, og her faldt 

Langtidsgrillede revelsben med tomatglaze

Langtidsgrillede revelsben med tomatglaze

I lørdags var det atter tid til at grille! Da vi så, at vejret ville være tørt og solrigt hele weekenden, skyndte vi os at invitere et vennepar, for nu skulle der grilles! Denne sommer har budt på alt for få grillaftener, så vi følte, vi skulle tage revanche.

Jeg fandt to pakker revelsben i fryseren. Faktisk blev kødet solgt som spareribs i Irma, men mig bekendt er det altså revelsben. Jeg hentede inspiration i min opskrift på Texas BBQ Ribs fra sidste års texanske benspænd (som du virkelig bør tjekke, hvis du godt kan lide krydrede grillretter) samt min opskrift på grillede revelsben med æble og fennikelfrø.

OBS – du skal starte minimum 10 timer inden, at du skal servere de grillede revelsben. Derudover har du brug for en grill, der kan holde varmen i lang tid – eller også skal du være indstillet på at hælde flere grillkul på undervejs.

Langtidsgrillede revelsben

4 personer

1400-1500 g revelsben (sælges også som spareribs)

Krydderiblanding

2 spsk løgpulver
2 spsk sød paprika
2 spsk røget paprika
2 spsk rørsukker
1 spsk salt
½ spsk stærkt chilipulver
½ spsk peber

Rør krydderiblandingen grundigt sammen, inden du vender dine revelsben i blandingen. Dæk de krydrede revelsben med husholdningsfilm og læg dem i køleskabet i mindst tre timer eller evt. natten over.

Læg samtidig ca. 3 håndfulde røgflis i blød i vand – jeg brugte hickory flis, men du kan også bruge andre typer.

Nu er det tid til at tænde grillen!

Tag kødet ud af køleskabet en halv time inden, at du skal bruge det. Det kan for eksempel være samtidig med, at du tænder op i grillen, men det afhænger selvfølgelig af, hvor hurtig eller langsom din grill er til at varme op.

Grillen skal være 140-150 grader varm.

Når grillen har nået den rette temperatur, hælder du vandet fra røgflisen og smider det våde træ på kullene. Sæt en stor drypbakke ned i grillen. Læg derefter grillristen på og placér dine revelsben, så de får indirekte varme. Læg låget på grillen og tjek, at temperaturen holder sig på 140-150 grader. Lad det derefter passe sig selv i 2½ time.

Mens dine revelsben steger på grillen, kan du meget passende koge den tomatglaze, de senere skal smøres med. Der bliver i øvrigt en rest tilbage af denne glaze, når revelsbenene er smurt – den resterende glaze kan fryses ned og bruges til andre grilleksperimenter.

Tomatglaze

lidt olivenolie
1 medium løg, hakket
2 dl lys øl
1 æble
1 dåse tomater
1½ dl mørk farin
½ dl æblecidereddike
1 spsk mediumstærk sennep
salt og peber

Hæld olien i en gryde sammen med løg. Svits det, uden at det tager farve, og tilsæt så øllet. Lad det koge ind, indtil mængden er halveret. Imens fjerner du kernehuset fra æblet og skærer æblet i tern. Du behøver ikke at skrælle det. Put æbleternene i gryden sammen med farin, æbleeddike, sennep og dåsetomater. Lad det koge op og derefter simre i fred, indtil det er kogt ind til en tyktflydende masse. Blend det med en stavblender.

Stil din tomatglaze køligt, indtil den skal bruges.

Mens glazen koger, kan du meget passende lave en coleslaw som tilbehør til de grillede revelsben. Jeg tog udgangspunkt af en af mine tidligere opskrifter på coleslaw og lavede et par få ændringer.

Coleslaw

ca. 4 personer

1 lille eller ½ stort spidskål, fintsnittet – hvidkål kan også bruges
4 gulerødder, groftrevne

Dressing:
1 dl græsk yoghurt
½ dl god mayonnaise, gerne Hellmann’s
2 spsk mediumstærk sennep
½ dl rørsukker
3 spsk olivenolie
ca. 1 dl æblecidereddike
salt og peber

Pisk yoghurt, mayonnaise, sukker, salt, olie og sennep røres sammen. Smag til med æblecidereddike, salt og peber. Bland gulerødder og spidskål og kram det godt, så kålen bliver blød. Vend dressingen grundigt i kålblandingen og kram den let med fingrene. Lad din coleslaw trække mindst en time inden servering.

revelsben, spareribs, svinekød, grill, bbq, rub, løgpulver, salt, rørsukker, paprika, chili

Når de 2½ time er gået, tager du dine revelsben af grillen og pakker dem ind i stanniol. Put det indpakkede kød tilbage på grillen og sørg for, at temperaturen stadig er 140-150 grader. Lad dem grille videre i fred i 1½-2 timer.

Derefter er kødet lige ved at være færdigt. Læg de grillede revelsben tilbage på grillen. Vær lidt forsigtig – kødet er efterhånden ret mørt – og smør tomatglaze på begge sider af kødstykkerne. Læg låget på grillen og hold atter temperaturen på 120-140 grader. Kødet skal ligge der i 20 minutter, inden du smører stykkerne en gang mere med tomatglaze og giver dem yderligere 15-20 minutter.

Og så er det tid til at smovse revelsben! Tag dem forsigtigt af grillen og servér dem sammen med coleslaw og evt. en semistærk dressing. Jeg havde fundet en australsk tomatketchup i Fakta, og den var tilpas spicy.

Friteret feta

Friteret feta

Jeg lavede en lille syndig forret den anden dag, jeg syntes, at gemalen og jeg skulle prøve en græsk forret i anledning af det græske benspænd. Og hvad er mere græsk end feta og olivenolie? Og kunne det ikke være sjovt at lave friteret feta? 

Tomatfrikadeller – tomatokeftedes

Tomatfrikadeller – tomatokeftedes

Det græske benspænd griber om sig – den anden dag var det nemlig gemalen, der stod for madlavningen, og han lavede disse tomatfrikadeller – eller tomatokeftedes, som det hedder på græsk – til aftensmaden. Nu er jeg generelt fan af vegetarfrikadeller, men jeg mindes ikke 

Brøndums Hotel

Brøndums Hotel

Inspireret af det dejlige sommervejr, vi har haft den sidste uges tid, hopper jeg lige tilbage til min sommerferie, hvor gemalen og jeg var nogle dage i Jylland. Den første dag var vi i Aarhus, hvor vi spiste frokost på Klassisk Fisk og aftensmad på Köd, og den næste dag susede vi til Skagen, hvor vi overnattede hos nogle venner. Det meste af tiden diskede de op med den ene lækre anretning efter den anden, men på andendagen spiste vi frokost på en af de mest klassiske spisesteder i Skagen, nemlig Brøndums Hotel.

Brøndums Hotel serverer klassiske danske frokostretter, og jeg var spændt på, om restauranten kunne leve op til sit ry. Vejret var – som du kan se på billedet herover – aldeles pragtfuldt, så vi valgte at sidde ude i restaurantens gårdhave.

Jeg bestilte to stykker smørrebrød, og mens vi ventede på maden, kom vores drikkevarer. Jeg ville gerne prøve øl fra det lokale bryghus, Skagen Bryghus, men jeg var lidt udfordret af, at jeg synes, at lyse øl og især pilsnere ofte er ret kedelige. Omvendt kunne jeg heller ikke få mig selv til at bestille en mørk øl, når den første ret var med sild, så jeg endte med at udfordre mig selv og valgte en hvedeøl. Den var tilpas neutral til at fungere ok i varmen og til silden, men det er ikke en øl, jeg ellers ville købe for at nyde en varm sommerdag.

Og så kom første servering. Jeg havde valgt en gammeldags modnet marineret sild, der var toppet med løgringe, radiser og kapers og serveret sammen med karrysalat (som kan ses i en skål i baggrunden). En dejlig saftig og velsmagende sild sammen med en god, fed karrysalat, der havde tilpas meget karrysmag. Det føltes virkelig som god, klassisk dansk frokost, der var kræset for. Mmm!

Den anden servering var for mit vedkommende et stykke højt belagt smørrebrød med skiver af sprængt kalvetunge smurt med stærk sennep og derefter toppet med confiteret kyllingesalat med trøffel, selleri, sprødt kyllingeskind, syltede agurker samt grønt. Jeg valgte dette stykke af to årsager – dels at jeg elsker kalvetunge, som jeg får alt for sjældent, og dels fordi jeg var ret nysgerrig mht. kombinationen af kalvetunge og kyllingesalat. Den er jeg nemlig ikke stødt på før. Men den fungerede overraskende godt, og jeg nød denne syndige sag med de mange gode smagsnuancer, hvor det eneste fejltrin var det sprøde kyllingeskind, som bestemt ikke var frisklavet. Det var tværtimod koldt og kedeligt.

Brøndums Hotel levede fint op til forventningerne – og mere til. Maden var vellavet og havde heldigvis et par twists som gjorde, at selvom retterne var klassiske, så var der også tænkt over tilbehør og sammensætning.

Stemningen i gårdhaven var god, og det bidrog helt sikkert til den positive oplevelse. Lokalerne hos Brøndums Hotel er dog også smukke – vi nåede lige at se dem, da vi gik igennem restauranten for at komme om i gårdhaven – men på en solskinsdag som denne ville man helst sidde udenfor.

Min eneste anke ved oplevelsen var servicen, som desværre ikke var særlig god. Jeg er ellers vant til, at servicen på restauranter generelt er bedre i Jylland (sammenlignet med Sjælland og især København), men på Brøndums Hotel var tjenerne desværre ikke særlig opmærksomme denne dag. De havde også en del at lave, men vi måtte vente en del, og de glemte blandt andet vores bestilling af vand, som vi måtte rykke for.

Brøndums Hotel har fortjent sit gode ry og er helt sikkert et besøg værd, hvis du kommer til Skagen. Fem stjerner herfra.

Stikkelsbærkage

Stikkelsbærkage

De seneste uger har jeg høstet adskillelige portioner stikkelsbær – både røde og grønne – da vores små stikkelsbærbuske er gået amok i år. Jeg har blandt andet nået at lave stikkelsbærsaft og stikkelsbærdessert, men i weekenden blev det også til denne stikkelsbærkage, som jeg