Måned: juni 2015

Rabarber Gin & Tonic

Rabarber Gin & Tonic

Nu vil jeg prøve kræfter med en Rabarber Gin & Tonic. Jeg elsker rabarber, men g&t har indtil nu ikke sagt mig så meget, men det har jeg tænkt mig at ændre på. I første omgang har jeg købt et lille ‘begyndersæt’, som jeg faldt 

Rabarberkompot med ingefær

Rabarberkompot med ingefær

Når jeg brygger rabarbersaft – og det bruger jeg mange af mine rabarber til, for det smager SÅ godt – så har jeg altid en portion udkogt rabarbermos tilbage, når saften er siet fra og hældt på flasker. Det er lidt synd at lade det 

Johan P i Malmø

Johan P i Malmø

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøTidligere på måneden var gemalen og jeg i Malmø sammen med hans kolleger. Som afslutning på udflugten spiste vi på fiskerestauranten Johan P. Da vi var 11 personer, var restauranten blevet bedt om at sammensætte en menu til os, så vi ikke skulle bruge tid på at vælge ud fra menukortet, og det fungerede ganske glimrende.

Jeg brugte mest tid på at socialisere under middagen på Johan P, så følgende beskrivelse er knapt så detaljeret som de sædvanlige anmeldelser.

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøFørste ret var to små madder – eller nordisk tapas om man vil. Der var stenbiderrogn på et lille stykke ristet hvidt brød sammen med hakkede rødløg og en form for creme fraiche. Altid en vinderkombination men lidt usædvanligt at se stenbiderrogn på denne årstid. Den anden mad var røget ål med salatblade på en mørk skive rugbrød dryppet med en mørk sauce. Også en glimrende servering. Kombinationen af de to madder var dog ret pudsig. De smagte glimrende, men jeg undrede mig over, hvorfor restauranten havde valgt at sætte to så forskellige serveringer sammen.

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøDerefter kom der brød på bordet – to slags saftigt lyst brød, der næsten var på kagestadiet – og selvfølgelig også noget knækbrød. Svenskerne er helt vilde med knækbrød og serverer det også som kuvertbrød. Det er lidt skægt.

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøTo af deltagerne drak ikke vin, så tjeneren på Johan P var hurtig til at tilbyde et bredt udvalg af drikkevarer fra Søbogaard – god stil!

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøDen næste anretning var denne smukke ret serveret i en muslingeskal – ceviche lavet på tun, agurk, koriander og vist nok mild rød grapefrugt. En lækker servering, hvor især korianderen var med til at pifte retten op og få mig til at drømme om varmere egne.

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøHovedretten var en rigtig lækkerbisken. En perfekt tilberedt fisk, hvor jeg dog er lidt i tvivl om, hvilken en det var. Det er muligt, at det har været en kulmule-art, men jeg er ikke helt sikker. Den blev serveret medgrillede asparges og lun aspargessauce samt stegte salatblade. Herlig servering med masser af asparges og en meget lækker tilberedt fisk. Mmmm!

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøSom afslutning på måltidet var det muligt at vælge mellem en rabarberdessert eller en ostetallerken. Jeg valgte sidstnævnte, da jeg som bekendt har rabarber- og asparges-benspænd denne måned, så jeg tænkte, jeg nok ville få rigeligt med rabarber i juni. Osteudvalget var udmærket men dog lige lovlig konservativt. Der var en comté, en gedeost og en tallegio sammen med lidt frisk figen, en ret spændende pæremarmelade samt runde grove kiks. Jeg havde nok håbet, at restauranten havde taget min. én anderledes/utraditionel ost med i stedet for at tage tre sikre kort, og det var også lidt underligt, at de helt havde fravalgt skimmeloste.

Alt i alt en dejlig aften på Johan P, hvor servicen var tilpas opmærksom og venlig. Meget fine retter, hvor jeg dog undrede mig lidt over kombinationen i forretten og gerne havde set et lidt modigere valg i osteserveringen, men til gengæld meget fine, spændende og velsmagende fiskeretter

Jeg ender på fire stjerner med pil op til Johan P og er bestemt ikke bleg for at opsøge stedet igen, hvis jeg kommer på de kanter igen.

Aspargessalat med gedeost og honningdressing

Aspargessalat med gedeost og honningdressing

Jeg har som tidligere nævnt hamstret lidt asparges og rabarber, for principielt set sluttede sæsonen omkring sankthansaften, men der kommer altså fortsat opskrifter med asparges og rabarber frem til den 1. juli. I går aftes fik vi denne enkle aspargessalat som forret. En lækker lille 

Alabama Social

Alabama Social

Da jeg første gang hørte, at Madklubben ville åbne en restaurant med fokus på soul food fra sydstaterne, vidste jeg med det samme, at den ville jeg besøge! Lige siden mit texanske benspænd har jeg drømt om at lære mere om sydstatsmad, for det er 

Aspargestærte – miniudgave

Aspargestærte – miniudgave

Sæsonen for danske asparges og rabarber slutter på samme tid – nemlig omkring sankthansaften. Rabarber kan du stadig plukke i løbet af sommeren, men plukker du dem i juli, så er syreindholdet ret højt i rabarberne, så det plejer man traditionelt at undgå. Jeg har dog hørt, at syreindholdet faldet igen til august, så det bør være muligt at plukke igen på det tidspunkt. Men selvom sæsonen slutter nu, så har jeg selvfølgelig hamstret lidt, så der kommer fortsat indlæg om rabarber og asparges frem til den 1. juli.

Her til aften lavede jeg aspargestærte – eller rettere aspargestærter, for i stedet for at lave én stor aspargestærte, så lavede jeg i stedet to små, så der var én til mig og én til gemalen. Jeg har tidligere lavet aspargestærte med gedeost og bacon, men den nye udgave af aspargestærte er meget enkel, så aspargessmagen træder endnu tydeligere frem.

Aspargestærte – miniudgave

2 personer

Tærtedej:
100 g hvedemel
25 g rugmel
35 g koldt smør
1 æg
½ tsk salt

Fyld:
200 g grønne asparges
2 æg
3 spsk creme fraiche 18%
2 tsk dijonsennep
40-50 fintrevet hård ost – f.eks. ravost, Vesterhavsost eller høost
lidt salt og peber

Rør de to meltyper sammen med salt. Skær smørret i små stykker og gnid det ud i melblandingen og ælt derefter ægget i. Saml dejen til en kugle og læg den i en frostpose, som du lægger i køleskabet i 20 minutter. Jeg lavede dog dejen aftenen før, så jeg blot kunne tage den ud af køleskabet, da jeg kom hjem fra arbejde og vente i ti minutter, inden jeg gik i gang med at rulle dejen ud.

Inden du ruller dejen ud, knækker du foden af hver asparges og skærer aspargesene i små, skrå stykker. Læg dem i en skål og hæld kogende vand over. Lad dem trække i det varme vand, mens du laver resten af forberedelserne til din aspargestærte.

Del dejen i to kugler og rul hver kugle ud med en kagerulle. Smør to små tærteforme, der har en diameter på ca. 13 cm, og læg udrullet dej i hver af dem. Prik dejen med en gaffel og bag dem i ovnen ved 175 grader i ca. 10 minutter.

Mens tærten bager, pisker du æg, creme fraiche, sennep og ost sammen og smager til med salt og peber. Tag derefter tærtefadene ud af ovnen og hæld æggeblandingen i. Hæld vandet fra de grønne asparges og fordel aspargestykkerne i de to forme. Sæt tærteformene i ovnen igen og bag dem i 20-25 minutter, indtil hver aspargestærte er fin og fast.

Denne aspargestærte kan spises, som den er, men det er oplagt at servere den sammen med en salat og/eller stegt kød.

Note: Dejlig mild aspargestærte – og superpraktisk med portionsanretningen. Hvis du gerne vil have en lidt kraftigere smag, så kan du for eksempel udskiften osten i denne aspargestærte med gedeost eller rygeost (jeg vil dog fraråde blåskimmeost, da den vil stjæle for meget af smagen af asparges).

OBS – hvis du gerne vil lave denne aspargestærte i stor udgave (dvs. normal tærtestørrelse), så vil jeg vurdere, at du skal gange ovenstående opskrift med 1½, hvis det er et lavt fad og med 2, hvis det er et højt fad.

Bastard Café

Bastard Café

I sidste uge var jeg på Bastard Café sammen med Bedstevennen. Bastard Café er en af de bedste initiativer i København gennem de senere år, for det er nemlig en café, hvor du kan spille brætspil. Og her taler jeg ikke om en slidt udgave 

Hvide asparges med ostesauce

Hvide asparges med ostesauce

Vi får spist en hel del asparges i denne måned på grund af månedens asparges- og rabarber-benspænd, men det er også ved at lakke mod enden for de danske asparges, for der er ikke længe til, at sæsonen slutter. Jeg har i øvrigt haft svært 

Rabarbersuppe med vaniljeis

Rabarbersuppe med vaniljeis

Det er ret fristende at lave en rabarbersuppe som dessert, når nu månedens benspænd er rabarber og asparges – også selvom vejret pt. opfører sig som om, at det allerede er efterår! Denne dessertsuppe vil være fantastisk på en lun sommerdag, men den smager nu også ganske fint i regnvejr 😉

Jeg valgte at lave en forholdsvis syrlig rabarbersuppe, da jeg ville kombinere den med hjemmelavet vaniljeis. Suppen var en mere syrlig udgave af min rabarbersaft (dog uden kardemommekapsler men med limeblade i stedet), og vaniljeisen var baseret på min Ben & Jerry-inspirerede is – dog med ekstra vanilje i og lidt mere sukkersirup.

Rabarbersuppe

2 personer

200 g rabarber
2½ dl vand
75 g rørsukker
5 tørrede limeblade
ca. ½ dl citronsaft

Skær rabarberne i mindre skiver, og kom dem i en gryde sammen med rørsukker, limeblade og vand. Lad det koge i ca. 5 minutter. Tag gryden af fra varmen og hæld rabarbermassen gennem en si. Tilsæt halvdelen af citronsaften og suppen køle helt af, inden du smager den til med resten af citronsaften. Stil rabarbersuppen i køleskabet, indtil du skal servere den.

Anret suppen sammen med en kugle vaniljeis og evt. lidt frisk mynte eller citronmelisse.

Note: Kombinationen af den letsyrlige rabarbersuppe og den søde vaniljeis er virkelig lækker. Foretrækker du en mere sødmefuld rabarbersuppe, tilsætter du blot lidt mere sukker.

Aspargesforret med æggestand

Aspargesforret med æggestand

Jeg legede med asparges og æggestand den anden dag, da jeg ville lave en aspargesforret. Det var dog lige ved at gå galt, da jeg havde hældt æggemassen i et keramikfad og ikke en aluform, som man ellers plejer at anbefale. Ikke at man sagtens