Måned: april 2015

Portvinskaviar

Portvinskaviar

Kan du huske den portvins-spaghetti, jeg bloggede om forleden? Der fik jeg ikke brugt al portvinsmassen, da jeg kun havde tre korte ‘spaghettirør’, men det skulle da ikke gå til spilde, så jeg besluttede mig for at bruge resten af portvinsmassen til at lave portvinskaviar! 

Røget sild med ærte-sfærer

Røget sild med ærte-sfærer

Mit molekylære benspænd har budt på flere udfordringer indtil videre, og den største har helt sikkert været sfærer. Tredje gang er som bekendt lykkens gang, og da vi forsøgte os for tredje gang i forbindelse med, at vi ville lave ærte-sfærer, som vi kunne servere 

Varm waldorfsalat

Varm waldorfsalat

Jeg er ikke særlig kræsen, men der er selvfølgelig enkelte råvarer, jeg ikke kan lide. En af dem er bladselleri. Jeg kan huske, hvor skuffet jeg blev som barn, når der blev serveret waldorfsalat som tilbehør til stegen ved de store familiefester. Det lignede jo dessert, men lige så snart man tog en bid af det, skar bladselleriens skarpe, markante smag igennem. Humbug.

For nogle år siden fandt jeg dog ud af, at bladselleriens specielle og ret fremtrædende smag kan dæmpes, hvis man bager dem i ovnen, og det kom jeg til at tænke på, da jeg til min ærgrelse fandt ud af, at den bestilte grøntsagskasse fra Aarstiderne indeholdt et bund bladselleri. Jeg blev derfor nødt til at være kreativ, og så opstod ideen til denne varme waldorfsalat.

Jeg har selvfølgelig taget mig visse friheder i denne fortolkning af waldorfsalat. Der er hverken flødeskum eller druer i. Du er dog velkommen til at bruge en federe creme fraiche, end jeg har gjort (og så er det nærmest fløde), og har du lyst til at putte druer i, så gør du også bare det. Jeg kan dog godt lide denne enkle, varme udgave af waldorfsalat, som jeg brugte som tilbehør til et stykke kød.

Varm waldorfsalat

2-4 personer afhængig af, om du kombinerer med andet tilbehør

400 g bladselleri
lidt rapsolie
2 dl creme fraiche 18%
salt
1 håndfuld valnødder

Skyl bladsellerien og skær den i mindre stykker – ca. 1 cm i bredden. Hæld dem i en frysepose sammen med rapsolie, luk posen og ryst den godt. Fordel bladsellerien på en bagepapirbeklædt bageplade, drys lidt salt på og bag dem i ovnen ved 150 grader i ca. en time. På det tidspunkt er bladsellerien stadig lidt sprød, men smagen er dæmpet betydeligt. Hæld bladsellerien i en skål og vend creme fraichen i den. Rist valnødderne på en tør pande, indtil de begynder at dufte. Lad dem køle lidt af, inden du knuser dem i hånden og drysser dem over din varme waldorfsalat. Servér din waldorfsalat med det samme.

Note: Se, det er en waldorfsalat, der passer til mig! Bladsellerien beholder lidt sprødhed (hvilket jeg godt kan lide), mens den markante smag mindskes. Den forsvinder ikke helt – så skal du bage bladsellerien, til den er helt blød – men den er så afdæmpet, at jeg sagtens kunne spise den.

Ukrudtssalat med kalvehjerte

Ukrudtssalat med kalvehjerte

Det er forår, og det betyder, at ukrudtet myldrer frem. Nu er jeg ikke det store havemenneske – faktisk hader jeg at luge – men i år har jeg besluttet, at jeg vil gøre en ekstra indsats, og hvorfor ikke udnytte det til fulde og 

Portvins-spaghetti med ostesauce

Portvins-spaghetti med ostesauce

Dagens skøre molekylær-ret blev en kæk osteservering – nemlig portvins-spaghetti med blåskimmelsauce! Jeps. Hvordan laver man så portvins-spaghetti? Ingredienserne er simple nok – det er nemlig portvin og agar agar (kan købes i helsekostforretninger) – men du skal bruge også bruge en sprøjte og tynde 

Kalvehaler med BBQ-touch

Kalvehaler med BBQ-touch

Gemalen og jeg købte en større portion friskhakket oksekød fra en lokal landmand for nogle uger siden, og i den forbindelse snuppede vi også et par pakker kalvehaler med, nu vi alligevel var ved at fylde fryseren. Jeg tog den ene pakke op i lørdags og lavede denne BBQ-fortolkning af kalvehaler sådan for at fejre den sommerstemning, som har indfundet sig i Danmark de seneste dage.

Kalvehaler egner sig fortrinligt som simremad, da den lange tilberedningstid gør kalvehaler så møre, at kødet nærmest smelter på tungen.

Kalvehaler med BBQ-twist

ca. 3 personer

750 g kalvehaler
1 dl hvedemel
en god klat smør
1 stort løg, skåret i både
3 gulerødder, skåret i skiver
1 spsk pasilla chili (kan også erstattes af ancho chili eller en anden mild chili)
1 spsk mediumkraftig chili
1½ spsk røget paprika
1½ dl rødvin
1 dåse tomater
salt, peber og rørsukker

Vend kødet i melet og brun dem i en stor gryde med en god klat smør. Tag kalvehalerne op og svits løg, gulerødder, chili og røget paprika i gryden. Efter et par minutter tilsætter du kalvehalerne samt rødvin og tomater. Læg låg på gryden og lad dine kalvehaler simre ved lav varme i 2 timer. Rør grundigt i gryden og smag derefter til med salt, peber og rørsukker. Smag til med salt og evt. lidt mørk sirup til sidst.

kalvehaler, oksekød, kalvekød, simremad, løg, chili, tomater, rødvin, hvedemel, smør, røget paprika, gulerødder, rørsukker

Kombinér dine kalvehaler med en rodfrugtsmos. Jeg lavede en mos på lige dele kogte kartofler og kogte pastinakker, som jeg mosede med en gaffel og rørte sammen med en klat smør. Derefter skoldede jeg nogle grønkålsblade, hakkede dem og vendte dem i mosen.

Note: Jeg kan godt lide denne anderledes version af kalvehaler. Det er en fyldig, velsmagende ret som har et fint snert af bbq – især hvis du husker at søde saucen lidt til sidst. Du kan sagtens udskifte noget af chilien med en stærkere udgave, hvis du gerne vil have, den bider endnu mere, men denne version bør kunne spises af folk, som kan lide/tåle mediumkraftig mad.

Prøv også kalvehaler i rødvin eller braiserede kalvehaler.

Puffede rødbedechips

Puffede rødbedechips

Hephep – nu er det tid til lidt flere molekylære eksperimenter i anledning af månedens benspænd! I sommers var gemalen og jeg på et kursus i molekylær gastronomi, og her lærte vi blandt andet at lave smukke, puffede chips. Jeg tænkte, jeg ville lege videre 

Kopkage med kaffelikør

Kopkage med kaffelikør

Jeg har forkælet gemalen med en kopkage med kaffelikør, for han fik lov til at agere prøveklud, da jeg ville teste en ny kogebog i samlingen. For et stykke tid siden fik jeg tilsendt bagebogen ‘Kager i kopper’ af Mima Sinclair – en hyggelig lille 

Funky hotdogs

Funky hotdogs

I går lovede jeg jer nogle funky hotdogs, da jeg bragte opskriften på hjemmelavede hotdogbrød, så her er de to slags funky hotdogs, jeg har brugt mine hotdogbrød på indtil videre.

I den øverste flækkede jeg to hotdogbrød og smurte dem med en hjemmelavet karrymayonnaise, inden jeg puttede en økologisk wienerpølse i hver. Derefter fordelte jeg resten af karrymayonnaisen i de to hotdogs og toppede den med tynde skiver råsyltede fennikel (fennikelskiverne trak i hvidvinseddike i en times tid inden da), æbletern samt lidt timian.

Karrymayonnaise

til to hotdogs

2½-3 spsk god mayonnaise – jeg brugte Hellmann’s
1½ tsk af verdens bedste karry
lidt citronsaft
lidt salt

Rør mayonnaise og karry sammen og smag til med citronsaft og salt. Lad karrymayonnaisen trække i en times tid, inden du bruger den, så den kan nå at trække smag og farve.

De to næste funky hotdogs blev smurt med stærk dijonsennep, inden der kom en økologisk wienerpølse i hver. Derefter toppede jeg hver hotdog med ramsløgspesto, stegte champignons samt lidt fintstrimlede ramsløg.

De funky hotdogs vakte lykke hos gemalen, der udpegede den øverste som vinder. Den nederste var nu også ret god, og jeg syntes, det var sjovt at bruge pesto i en hotdog – det har jeg aldrig prøvet før.

Hvad er de mest funky hotdogs, du har prøvet?

funky hotdogs, hotdogs, hotdog, hotdogbrød, pølse, pesto, ramsløgspesto, ramsløg, sennep, svampe, fastfood
Hjemmelavede hotdogbrød

Hjemmelavede hotdogbrød

Det er alt, alt for længe siden, at jeg har fået hjemmelavede hotdogs, og det skyldes nok, at jeg glemmer at bage hotdogbrød – og ja, de skal være hjemmebagte, for jeg er ikke særlig vild med de hotdogbrød, man kan købe i supermarkederne. Derudover