Restaurant Shiori i Berlin
Jeg holdt ferie i ugen efter påske, hvor vi tog til Berlin og blandt andet spiste hos Shiori. Det er en japansk restaurant, som gemalens kollega havde fremhævet som den bedste japanske restaurant, han nogensinde havde besøgt – og det gjorde os naturligvis nysgerrige.
Shiori er et sted, hvor du skal huske at bestille bord, for her er kun ti pladser. Man sidder på række ved en lang skranke og kan dermed følge med i alt, hvad personalet foretager sig, når de anretter maden. Det betyder også, at det er let at falde i snak med tjenerne, og selvom japaneske tjenere ikke nødvendigvis er de mest snakkende, så oplevede vi stor imødekommenhed og lyst til at svare på vores spørgsmål.
Menuen ligger fast på forhånd og koster 150 euro. Den består af en lang række små og meget små serveringer, og man kan tilmed bestille en sake-pairing med (dvs. det samme som vinmenu men med den japanske risvin sake i stedet). Det kunne vi ikke stå for, så det bestilte vi – og det kostede 100 euro per person.
Normalt fravælger vi velkomstdrink, for det plejer ikke at være pengene værd, men i dette tilfælde gjorde vi en undtagelse, da vi blev tilbudt sake lavet på champagne-metoden. Det lød virkelig spændende – og det var det heldigvis også! Meget lækker konsistens og med en frisk smag.
Vi fik en lille hapser og så var det tid til menuen.
Til de første par serveringer fik vi serveret sake med guldflager i – og i en lille tallerken! Det måtte jeg simpelthen tage et billede af.
Vi fik et lille bitte bæger med chawanmushi i. Det er en slags japansk æggestand, der her var toppet med trøfler. Cremet, delikat og en lidt fed smag uden at det tog overhånd.
Den næste ret var nærmest anrettet som et lille tårn. Her var en spinat-æggekage toppet med forskellige slags skaldyr samt lidt kaviar. Igen en ret mild og afdæmpet ret, hvor man kunne smage de enkelte elementer.
Den næste ret blev ganske enkelt præsenteret som dagens suppe! Der var et stykke hvid fisk i sammen med lidt svampe. Gemalen drillede mig lidt med, at det ikke var misosuppe (som jeg nåede at blive ret træt af, da vi var i Japan for mange år siden), men denne milde suppe var et fint indslag i menuen. Den gjorde ikke meget væsen af sig, men fiskestykkerne gav den tilpas megen smag og struktur.
Og apropos fisk så kom der nu to sashimi-anretninger. Først et langt smalt fad med fire små rå stykker af den samme slags fisk men med forskellig slags syltet topping. Jeg sagde til vores ene tjener, at det var min favoritret indtil videre.
Jeg skiftede dog hurtigt mening, da næste sashimi-anretning kom på bordet, for den var endnu bedre! Her var fire forskellige slags rå fisk, som vi kunne dyppe i to forskellige saucer. Konsistensen og smagen var helt perfekt – virkelig delikat!
Det var dog ikke fisk det hele. Næste lille servering bestod af grillet oksekød på et leje af to forskellige slags svampe og med en lille smule wasabi på toppen. Kødet var naturligvis perfekt tilberedt og smeltede nærmest på tungen sammen med svampene.
Perlerækken af små serveringer fortsatte. Her fik vi et lille dybt bæger med skaldyr med kimizu (det er en æggebaseret japansk sauce). Igen en spændende ret, men den blegnede lidt i forhold til de skønne sashimi-anretninger.
Det var atter tid til en vegetarisk ret – denne gang en slags tofu lavet på sesam, som efterfølgende var stegt og lagt i en sauce, inden den var toppet med… virkelig mange forskellige råvarer 🙂 Ja, mange af retterne var så komplekse, at vi dårligt kunne nå at høre alle ingredienserne, når de blev remset op. Men denne ret var der heller intet at udsætte på.
Nu kom vi til det, jeg opfattede som en slags hovedret. Det var hassun, der består af en masse forskellige japanske delikatesser, som både lå fremme eller puttede sig i skålene på billedet. Og nej bare rolig – tulipanen var blot til pynt (men til gengæld ret pudsigt at lægge en ikke-spiselig blomst oven på maden…). Det var sjovt at gå på opdagelse på tallerkenen og i de små krukker, men jeg må indrømme, at det blev også en anelse overvældende, når vi i forvejen fik en del små retter. Og selvom portionerne var små, så begyndte mætheden også at komme snigende.
Der var heldigvis en lille pause inden næste ret, så vi kunne samle appetit. Denne muffin-lignende servering viste sig at bestå af dampet aubergine, der var toppet med tynde skiver af skaldyr. En ret anderledes og spændende ret.
Den efterfølgende ret stod i ret stor kontrast til den usædvanlige ‘muffin’, for her fik vi en helt enkel hjemmelavet soba. Dejlig ukompliceret og vellavet.
Vi fik som sagt forskellige slags sake i løbet af menuen men også denne citrusagtige limonadesag, som var dejlig forfriskende og bestemt noget, jeg gerne vil nyde en varm sommerdag.
Vi var nu noget til desserterne. Den første servering bestod af en boks med mini-udgaver af forskellige japanske desserter – blandt andet moshi (med bærfyld mener jeg), frugtgelé i forskellige udgaver, en kiks fyldt med bønnecreme og en sandkage med syltede bær. Jeg var ret begejstret for, at de havde lavet mini-udgaver af mange af klassikerne, så man kunne smage en masse forskelligt. Jeg var især vild med moshiens konsistens – den var så skøn at bide i!
Og så kom den allersidste servering, som naturligvis var… matcha is med hvid chokolade! Jo, det ville da være underligt, hvis der ikke var en ret med grøn te. Jeg syntes, at Shiori havde valgt en ret fin balance med hensyn til smagen, for matcha-smagen var ikke så kraftig, og isen havde en god cremet konsistens.
Besøget hos Shiori var simpelthen så hyggeligt. Maden var spændende, nuanceret og vellavet, og gang på gang blev jeg betaget af alle de fine små detaljer, der var ved de enkelte retter. Jeg synes også, at sake-menuen passede til, og så var det interessant at smage så forskellige slags sake. Det er ikke lige noget, man har mulighed for så tit (underforstået i Danmark :-)).
Servicen var fremragende. Venlig, imødekommende og lyst til at fortælle mere, når man spurgte ind til detaljer ved retterne. Jeg savnede nok lidt mere forklaring i papirudgaven af menuen (for jeg syntes, det var uhøfligt at sidde og skrive noter, når man hele tiden havde front til personalet). Selvom de mange retter var spændende, så havde det heller ikke gjort noget, hvis der havde været lidt færre men større portioner, så man lettere fik et indtryk af de enkelte serveringer.
Shiori var bestemt anbefalingen værd, og jeg ender på fem stjerner med pil op til stedet.