Måned: maj 2024

Frisk purløgscreme

Frisk purløgscreme

Purløgscreme er fantastisk til at pifte forårs- og sommerretter op med! Du kan bruge den til en kartoffelmad, som dressing til salater eller som tilbehør til fiske- eller kyllingeretter. Ja, du kan også sagtens bruge den sammen med en aspargestærte eller forårstærte – eller som 

Syrlig forårsløgsalat

Syrlig forårsløgsalat

Denne syrlige forårsløgsalat faldt jeg over, da jeg bladrede i kogebogen ‘Vegetarisk hverdagsmad’. Kombinationen med forårsløg og syltede drueagurker lød så anderledes, at jeg blev nødt til at prøve den. Jeg lavede lidt justeringer under tilberedelsen, og jeg har efterfølgende justeret yderligere i sammensætningen, da 

Forårswok med asparges

Forårswok med asparges

Denne forårswok fik jeg ideen til, da jeg skrev om månedens wok-benspænd tidligere i maj. Det måtte simpelthen være muligt at lave en lækker wokret med asparges.

Jeg havde også en potte med ærteskud, der kunne indgå, så jeg valgte at lave en meget mild ret, som jeg kombinerede med en creme, der kunne udgøre saucen i retten.

Forårswok med asparges

2 personer

250-350 g grønne asparges
½ bundt ærteskud
lidt rapsolie
lidt sesamolie
salt og peber

120-150 g brede risnudler

Creme:
2-3 spsk creme fraiche 18%
2-3 tsk acaciehonning
lidt citronsaft
salt og peber

Sæt en stor gryde vand over, som du koger risnudlerne i, mens du tilbereder wokretten.

Skyl de grønne asparges og knæk foden af dem. Lad dem dryppe af og skær dem i mundrette stykker. Hæld lidt rapsolie og sesamolie i en wok og varm den op. Tilsæt asparges og steg dem i nogle minutter. Når de er ved at være møre – de må gerne være lidt faste i det – tager du et par ærteskud fra til pynt og hakker resten groft, inden du vender det i de grønne asparges. Tilsæt eventuelt lidt mere sesamolie og smag til med salt og peber.

Rør cremen sammen – det er helt op til dig hvor syrlig eller sød du ønsker den.

Anret din forårswok i en skål sammen med kogte risnudler, stegte asparges og en klat creme på toppen. Pynt med grønne ærteskud.

Note: Dette er en meget enkel ret, hvor de grønne asparges virkelig får lov til at smage igennem. Jeg synes, de passer godt sammen med denne type risnudler, og så var eksperimentet med den lidt utraditionelle creme ganske vellykket.

Dette er selvfølgelig en vegetarret, men hvis du ønsker at tilføje kød, vil jeg anbefale kylling, da det har en ret mild smag, som ikke vil overdøve de grønne asparges.

Nudler med rabarber

Nudler med rabarber

Nudler med rabarber lyder måske som en ret funky kombination, men det var ikke desto mindre en ret, jeg så i en gammel opskrift fra Karolines Køkken, da jeg ledte efter inspiration til mit wok-benspænd. Og da jeg under annonceringen af benspændet nævnte, at jeg 

Oluf Bagers Gård

Oluf Bagers Gård

For halvanden uge siden spiste vi frokost hos Oluf Bagers Gård i Odense. Vi brugte nemlig en af dagene i Kristi Himmelfarts-ferien på at tage forbi den fynske hovedstad og gå en tur i de smukke grønne områder. Odense har en fin række af frokostrestauranter 

Stegte nudler med grønne bønner

Stegte nudler med grønne bønner

Stegte nudler er ret oplagt at lave i forbindelse med mit wok-benspænd. Måske især fordi det ikke er noget, jeg normalt laver og derfor gerne ville eksperimentere med.

Jeg har ellers altid ment, at det var lidt overflødigt at stege nudler, og det er derfor heller ikke en ret, jeg normalt vælger, når vi spiser på asiatisk restaurant. Men det er samtidig en så populær ret, at jeg følte, at jeg måtte give den en chance.

Nu skal det selvfølgelig siges, at stegte nudler kommer i virkelig mange varianter, og du kan både lave retten med kød, fisk, skaldyr eller rent vegetarisk udgave. Jeg valgte det sidste i denne ombæring.

Stegte nudler med grønne bønner

2 personer

180-200 g æggenudler, tørrede
vand til kogning
lidt salt
2-3 forårsløg

Sauce:
2 spsk rapsolie
1 lille løg, skåret i tynde både
2 fed hvidløg, finthakkede
1 tsk skrællet og finthakket frisk ingefær
0.75 dl soyasauce
1 spsk hoisinsauce eller 1 spsk mørk farin
evt. ½ tsk chiliflager
lidt vand
200 g frosne grønne bønner
evt. salt

Derudover:
lidt fintsnittet forårsløg til pynt

Sæt to gryder vand over – en til nudler og en til de frosne bønner. Når de kommer i kog, smider du nudler i den ene (sammen med lidt salt) og bønner i den anden. Bønnerne skal kun have et par minutter, inden de er møre. Derefter hælder du vandet fra og skyller bønnerne kort i vand, der er lidt koldere end spidsen af din lillefinger (så stopper du kogningen i bønnerne, og de bliver ikke for bløde). Lad dem dryppe af. Kog nudlerne efter anvisningen på pakken og lad dem dryppe af.

Sideløbende med dette (!) hælder du rapsolie i en wok og varmer det op. Svits løg, hvidløg og ingefær i olien et minuts tid, inden du hælder soyasauce og hoisinsauce eller farin i. Du kan også tilsætte chiliflager, hvis du ønsker en lidt stærkere ret, men det undlod jeg denne gang. Tilsæt også gerne et par spsk vand. Lad det simre i nogle minutter, inden du tilsætter de kogte nudler og vender dem grundigt i saucen. Du kan eventuelt tilsætte lidt mere vand, hvis du ikke synes, at der er sauce nok. Steg nudlerne i fire til fem minutter, og vend så de grønne bønner i de stegte nudler. Smag til med salt, hvis der er brug for det – det afhænger af hvor salt din soyasauce er.

Servér de stegte nudler som de er – gerne pyntet med lidt fintsnittet forårsløg.

Note: Jeg er faktisk positivt overrasket! Nu lavede jeg en ret enkel udgave af stegte nudler – normalt ville jeg putte flere grøntsager i maden. Men det var en ret lækker ret! Et rigtig fint alternativ til hurtig aftensmad og som sagt en ret, som man kan lave virkelig mange varianter af.

Wokret med peanutsauce

Wokret med peanutsauce

Jeg blev nødt til at lave en wokret med peanutsauce, da jeg faldt over konceptet hos Lodge Cast Iron. Jeg har selvfølgelig før lavet wokretter, der efterfølgende har fået et drys hakkede peanuts inden servering, men ikke en decideret wokret med peanutsauce. Det skulle da 

Friterede skumfidusruller

Friterede skumfidusruller

Friterede skumfidusruller lyder en kende syndigt, og det er de også! De har stået på min todo-liste i umindelige tider, men her i weekenden var det endelig tid til at få prøvet konceptet. Jeg så ideen for et par år siden, hvor de blev lavet 

Rejer i wok

Rejer i wok

Rejer i wok er nok den type wokret, jeg har lavet flest gange gennem tiden. En kombination af hurtigt-stegte rejer med karrypasta, kokosmælk og grøntsager har været et sikkert hit her, når jeg har fundet wokpanden frem. Men jeg har nok lavet den så mange gange i mine yngre dage (aka før jeg begyndte at blogge om mad), at disse retter ikke har fyldt særlig meget her på bloggen. Det må jeg gøre noget ved.

Jeg kom selvfølgelig til at tænke på retten i forbindelse med månedens wok-benspænd. Det er ikke så tit, at vi får rejer, men det er næsten altid som en klassisk rejemad eller i dette tilfælde som en del af en asiatisk-inspireret ret.

Rejer i wok kan naturligvis varieres i forhold til hvilke grøntsager, du putter i – og hvor stærk du laver retten. Og så er det også helt op til dig, om retten skal serveres med kogte ris eller nudler.

Rejer i wok

2 personer

150-200 g store rejer, pillede og optøede (MSC-mærkede)
1 mellemstort løg, skåret i tynde både
rapsolie til stegning
1 spsk karrypasta – enten grøn eller rød
1 peberfrugt, skåret i strimler
1-2 tsk sambal oelek
½ dåse kokosmælk
evt. lidt vand
2-3 kaffir limeblade
salt og peber
evt. limesaft

Derudover:
frisk koriander (hvis du er til det)

Hæld olie i en wok og varm det op. Svits karrypastaen kort, inden du tilsætter løg og steger dem, indtil de bliver bløde. Tilsæt rejerne. Hvis de er rå, skal du stege dem, indtil de skifter farve. Er de forkogte, skal de blot lige vendes i karrypastaen, inden du tilsætter peberfrugt og sambal oelek. Steg det et minuts tid, inden du tilsætter kokosmælk og limeblade. Varm det op, så kokosmælken begynder at boble. Det skal ikke koge i længere tid, for så bliver peberfrugten blød og kedelig. Smag dine rejer i wok til med salt og peber og eventuelt lidt limesaft.

Rejer i wok kan serveres sammen med kogte risnudler eller kogte ris. Pynt gerne med frisk koriander.

Note: Dette er en supersimpel ret, som kan tilberedes ret hurtigt. Jeg laver nogle gange en variant med squash, men du kan for eksempel også bruge sukkerærter.

Sød kartoffel i wok

Sød kartoffel i wok

Jeg fandt en ret med sød kartoffel i wok i sidste uge, som jeg selvfølgelig blev nødt til at lave i forbindelse med mit wok-benspænd. Jeg er nemlig ikke stødt på wokretter før, som indeholder søde kartofler. Det var samtidig en fin anledning til at