Måned: december 2022

Hjemmelavet Daim

Hjemmelavet Daim

Jeg nærmer mig slutningen af slik-benspændet, men jeg skal naturligvis nå at blogge om hjemmelavet Daim! Og her må jeg være fair og komme med en advarsel – det er stærkt vanedannende! Hjemmelavet Daim minder en del om karamelknas, som jeg tidligere har blogget om. 

Rødbedeterrine

Rødbedeterrine

Her får du opskriften på en smuk rødbedeterrine, du kan servere som forret – for eksempel nytårsaften. På billedet har jeg blot vist et lille stykke af terrinen, og så er det op til dig at bestemme, hvad den skal pyntes eller anrettes med. Det 

Get Spirits i Roskilde

Get Spirits i Roskilde

Jeg har skrevet en række indlæg om danske vingårde her i 2022, men jeg har også lyst til at nævne det lille lokale destilleri, Get Spirits, der ligger i Roskilde (og nej, de har ikke sponsoreret dette indlæg :)). Her har jeg nemlig været forbi flere gange – første gang til en rom- og ginsmagning sidste år. Ikke alene lød konceptet hyggeligt, men jeg tænkte, at det også var en fremragende måde at få smagt en række af deres produkter, inden jeg besluttede mig for, om jeg skulle købe noget.

Get Spirits startede tilbage i 2016, og destilleriet producerer i dag en række forskellige rom og gin, men har ind imellem også andre produkter såsom snaps. De destillerer gerne for andre, hvilket Tusen Vin blandt andet har benyttet sig af.

Når du deltager i en smagning, får du samtidig et yderst underholdende foredrag af de veloplagte ejere, som fortæller råt for usødet om alle de udfordringer, der er ved at starte et destilleri op i Danmark. Det er virkelig interessant at høre om, og det er selvfølgelig også spændende at se hele produktionsområdet.

Selve smagningen var bygget op, så man både smagte en række af produkterne rent samt kunne få nogle små drinks lavet på Get Spirits’ ginner. Og især det sidste var godt tænkt, for det gav os deltagere nogle ideer til, hvad de enkelte ginner kunne kombineres med. Min favorit den aften var dog en fyldig rom til trods for, at det normalt ikke er noget, jeg vil drikke rent. Men denne her var så lækker, at den sagtens kan nydes på linje med en god årgangs-whisky eller cognac.

Hjemmelavede æblebolsjer

Hjemmelavede æblebolsjer

Så er der skønne, grønne og letsyrlige æblebolsjer! Ja, selvfølgelig skal jeg lave bolsjer i forbindelse med mit slik-benspænd, og her i juledagene kan de tilmed bruges som værtindegave eller som supplement til slikudvalget til brætspilstimerne eller når du binger tv-serier. Det er faktisk over 

Hjemmelavet Toffifee

Hjemmelavet Toffifee

Månedens slik-benspænd er naturligvis også en god undskyldning for at prøve kræfter med hjemmelavet Toffifee! Jeg har set en del varianter på nettet, og mange laver karamellen ved at smelte vaniljefudge købt i supermarkedet. Jeg foretrækker dog at lave så meget som muligt fra bunden, 

Syrlige bånd

Syrlige bånd

Månedens slik-benspænd bør naturligvis også indeholde noget vingummi-agtigt, så jeg har lavet syrlige bånd! Ideen så jeg hos Dr. Oetker., og så legede jeg lidt videre med opskriften, hvor jeg udskiftede lime med citron samt skruede lidt op for mængden af citronsyre for at gøre slikket mere syrligt.

Syrlige bånd

10 blade husblas
1½ dl hvidt sukker
75 g glukosesirup
2 mellemstore øko-citroner
evt. ½ spsk citronsure
lidt grøn fondantfarve eller konditorfarve
lidt rapsolie

Derudover:
½ spsk citronsyre
1 dl hvidt sukker

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 minutter. Hæld sukker, glukosesirup samt saft og fintreven skal fra citronerne i en gryde. Tilsæt lidt farve og varm det op. Lad det simre i fem minutter. Tag gryden af komfuret. Hæld vandet fra husblassen og klem det sidste vand ud af det, inden du putter det i gryden og rører rundt.

Læg et stykke bagepapir på en bageplade og pensl den med smagsneutral olie såsom rapsolie. Bred den varme masse ud over det i et jævnt lag og lad det afkøle i 1-2 døgn, indtil massen er stivnet men stadig er lidt klistret.

Rør citronsyre og sukker sammen i en bred dyb skål. Klip gelémassen i strimler (og klip dem evt. over på midten, så de ikke bliver alt for lange). Træk en af dem af bagepapiret og vend den i sukkerblandingen. Vær forsigtig – de syrlige bånd vil virkelig gerne klistre fast til alt, de kan komme i nærheden af, så det gælder om at få dem vendt grundigt i sukker, inden de får chancen til at klistre fast til andet!

Put de syrlige bånd i en lufttæt beholder, indtil de skal spises.

Note: Jeg synes, at de syrlige bånd er ret festlige, og de er lette at lave – lige bortset fra til allersidst, når de gerne vil klistre fast til andre ting. Den originale opskrift var ikke helt så syrlig, som jeg havde forventet, så i ovenstående opskrift har jeg skruet lidt op for syrligheden.

Små rødbedetærter

Små rødbedetærter

Jeg holder lige en kort pause fra månedens slik-benspænd for at fortælle om disse små rødbedetærter, som jeg bagte i sidste uge. Jeg så dem for længe siden på Arlas hjemmeside og fik lyst til at bage dem. Jeg lavede dog nogle justeringer – blandt 

Polske julesmåkager med birkes

Polske julesmåkager med birkes

Jeg faldt over disse polske julesmåkager for flere år siden, da jeg ledte efter juleopskrifter fra andre lande. Og jeg blev lidt fascineret af, at man åbenbart ikke kan holde jul i Polen uden at spise retter med birkes i! Birkes i maden skal nemlig 

Kaffefudge

Kaffefudge

Jeg elsker at lave fudge (og det er heldigvis en af gemalens yndlingsformer for slik), så i anledning af månedens slik-benspænd har jeg lavet kaffefudge. Når jeg laver fudge, så bruger jeg som regel en hel dåse kondenseret mælk (for det er ikke så tit, at jeg skal bruge kondenseret mælk til et andet projekt de følgende dage), og så laver jeg to forskellige smagsvarianter. Så den anden halvdel af dåsen gik til en portion vaniljefudge.

Kaffefudge

½ dåse kondenseret mælk
1 dl fløde
200 g rørsukker
60 g smør
ca. 3 tsk instant kaffepulver, knust til pulver
et lille knips salt

Hæld den kondenserede mælk, fløde, rørsukker og smør i en tykbundet gryde og skru op, så varmepladen står på mediumvarme. Rør rundt, og når det begynder at koge, skruer du lidt ned for varmen, så den simrer uden at bulderkoge. Den kan nemlig let brænde på. Af samme grund skal du også røre i den næsten konstant i ca. 15 minutter, indtil massen bliver lidt mørkere og lidt sejere at røre i.

Hæld den varme fudgemasse over i en skål sammen med kaffepulveret og et knips salt. Pisk massen med en elpisker i 8-10 minutter.

Beklæd en lille form (ca. 8 x 18 cm eller lidt større) med bagepapir og hæld din kaffefudge i den. Stil formen i køleskabet og lad den stå til næste dag. Skær din kaffefudge i små firkanter, som du kan putte i enten små slikposer eller skoldede glas og give som julegave eller værtindegave i forbindelse med julebesøg. Nåja eller spise selv selvfølgelig. Kaffefudge skal opbevares i køleskab og kan holde sig i en uge – og måske også lidt længere.

OBS – hvis du ikke er tilfreds med konsistensen, så kan du skære fudgen i mindre stykker og varme nænsomt op igen. Lad det småsimre i nogle minutter (under omrøring), hæld det tilbage i formen, søt den i køleskabet og lad det stivne igen.

Note: Denne kaffefudge er nok en af mine yndlings – ligesom min citronfudge. Jeg kan godt mærke, at jeg bliver nødt til at give dette videre hurtigst muligt, så jeg ikke kommer til at gnaske det hele selv. Det er pææænt vanedannende!

Bag boller på risengrød

Bag boller på risengrød

Vidste du, at du kan bage boller på risengrød? Har du en rest risengrød og gerne vil prøve kræfter med andet end klatkager og friteret risengrød, så kan du blande den i en bolle- eller brøddej. Jeg valgte at bage boller, men du kan sagtens