Måned: juni 2017

Copenhell 2017

Copenhell 2017

I sidste uge var jeg tre dage i helvede – aka Copenhell 2017. Ligesom sidste år var det tre hyggelige dage med masser af rock, heavy og glade mennesker i sorte t-shirts! Vi var der først og fremmest for musikkens skyld, meeen vi indtog dog 

Bánh mì med svinekød

Bánh mì med svinekød

Bánh mì med svinekød er er en vietnamesisk sandwich, der opstod, da franskmændene kom til Vietnam tilbage i kolonitiden. Bánh mì er et baguette-lignende brød, som er flækket og fyldt med kød, syltede grøntsager og friske krydderurter. Jeg har lavet en udgave med svinekød, og 

Vietnamesisk iskaffe

Vietnamesisk iskaffe

Da jeg faldt over konceptet vietnamesisk iskaffe, vidste jeg, at det måtte jeg prøve. Jeg er ellers ikke den store kaffedrikker, men iskaffe kan jeg nu godt lide, så jeg måtte selvfølgelig prøve den vietnamesisk udgave.

Vietnamesisk iskaffe består af stærk kaffe, kondenseret mælk samt isterninger. Ganske enkelt og ligetil. Den er en fyldig sag, for den indeholder en del sukker, og så er der skruet godt op for både kaffesmag og sødme.

Til ét stort glas med vietnamesisk iskaffe skal du bruge følgende:

1½ dl kraftig kaffe (jeg brugte 1½ tsk kaffepulver til 1½ dl kogende vand)
1½-2 spsk kondenseret mælk
en stor håndfuld isterninger

Start med at lave kaffen og rør derefter den kondenserede mælk i. Lad det køle af et par minutter. Hæld isterningerne i et tykt, højt glas og hæld derefter kaffen over isterningerne. Servér iskaffen med det samme.

Note: Denne iskaffe er stærkere end den almindelige iskaffe, men den er ikke desto mindre ganske god (og det er jo noget af et kompliment fra en ikke-kaffedrikker). Ganske opfriskende – og noget jeg godt kunne finde på at lave flere gange i løbet af sommeren.

Bánh xèo – vietnamesisk pandekage med fyld

Bánh xèo – vietnamesisk pandekage med fyld

I forbindelse med mit vietnamesiske benspænd skal jeg naturligvis også prøve at lave bánh xèo – en slags vietnamesisk pandekage, der ofte er fyldt af rejer, svinekød og grøntsager. Det sjove er i øvrigt, at da jeg så billeder af bánh xèo første gang, troede 

Ølbrygning: Her er vores første øl!

Ølbrygning: Her er vores første øl!

Halløjsa! Hvad har vi her? Det er såmænd gemalens og min første hjemmebryggede øl! Som jeg tidligere har fortalt, så har vi taget vores første spæde skridt inden for ølbrygningens verden. Tilbage i Kristi Himmelfartsferien bryggede vi vores første øl, og i denne uge var 

Cà ri gà – vietnamesisk karrykylling

Cà ri gà – vietnamesisk karrykylling

Nu har jeg blogget en del om vietnamesiske retter sprængfyldt med friske grøntsager, men nu er det tid til en af de mere fyldige retter – nemlig vietnamesisk karrykylling. En cremet og pænt syndig kyllingeret, som mætter godt.

Jeg skelede til en opskrift på karrykylling hos Danang Cuisine men justerede en række af målene. Jeg brugte blandt andet noget mere karry, og så udelod jeg yams og kyllingefond.

Vietnamesisk karrykylling

2-3 personer

250-300 g kyllingekød, skåret i tern
½ tsk salt
½ tsk rørsukker
1 spsk god karry

200 g søde kartofler
200 g kartofler
½ l rapsolie

2 fed hvidløg, pressede
et stykke frisk ingefær på størrelse med en valnød, skrællet og finthakket
1 spsk kokosolie
½ stængel citrongræs, finthakket
½ dåse kokosmælk
3 dl vand

Tilbehør:
Kogte ris
frisk koriander

Hæld kyllingekød, salt, sukker og karry i en skål og ælt kødet let med fingerspidserne, så det bliver dækket af krydderierne. Stil det i køleskabet i en halv time.

Skræl kartoflerne og skær dem i tern på ca. 2×1 cm. Dup dem tørre med lidt køkkenrulle. Varm olien op i en lille kasserolle. Når olien er klar (test den ved at stikke træ-enden af en tændstik i – hvis det bobler omkring træet, er olien klar), putter du en håndfuld kartoffeltern i – gerne med en grydeske, så du ikke risikerer at blive ramt af den varme olie. Steg kartoffelternene, indtil de bliver let gyldne – fisk dem derefter op med en hulske og læg dem på et par stykker køkkenrulle. Fortsæt denne procedure, indtil alle kartoffelternene er stegt letgyldne.

Smelt kokosolien i en dyb pande ved mediumvarme og svits hvidløg og ingefær et minuts tid. Vip den marinerede kylling ned på panden og steg kyllingestykkerne, indtil de er brunede på alle sider. Tilsæt citrongræs, kokosmælk og vand. Vend kartoflerne i og lad den vietnamesiske karrykylling simre i 20-30 minutter. Hvis retten begynder at tørre ud undervejs, tilsætter du blot lidt mere vand.

Servér din karrykylling sammen med kogte ris og frisk koriander.

Note: Uha, det er en dejlig ret! Vietnamesisk karrykylling er – i modsætning til mange andre vietnamesiske retter – rig på kalorier, så det er nok ikke en ret, man bør spise hver dag, men som pleasure food er den absolut i top!

Stegt fisk med spelt og citronsmør

Stegt fisk med spelt og citronsmør

Halløjsa – så kom der stegt fisk på tallerkenen igen! Denne hverdagsret blev pimpet op med tallerkensmækkere – både bladene og en enkelt blomst, for maden må jo også gerne være præsentabel, selvom det ‘bare’ er en almindelig hverdagsaften 🙂 Stegt fisk med tallerkensmækkere og 

YO Burger

YO Burger

Der er kommet mange nye burgerbarer i København gennem de sidste par år – heriblandt YO Burger, som jeg besøgte for nylig sammen med HomeMadeHeaven. For et par måneder siden testede vi Jagger, så vi var spændte på, om YO Burger kunne levere en lige 

Grøn papayasalat

Grøn papayasalat

En grøn papayasalat stod på min liste over retter, jeg ville nå i løbet af mit vietnamesiske benspænd, så for nylig kiggede jeg forbi det asiatiske supermarked i byen for at købe en grøn papaya. Det er lidt svære at skaffe her i Danmark – man skal typisk forbi en asiatisk specialbutik, men det kan være, at de mellemøstlige grønthandlere ind imellem også har den.

Jeg skelede til en opskrift på grøn papayasalat, jeg havde fundet hos RasaMalaysia, men jeg justerede dog på nogle af målene, og så ‘knuste’ jeg ikke salaten på samme måde som i originalen. Her skal man nemlig slå/knuse råvarerne undervejs, og her var jeg ganske enkelt bange for at mase det for meget 🙂

Denne papayasalat er næsten vegetarisk – der er nemlig lidt rejepasta i saucen, så hvis du er fisketar, er den også noget for dig. Men som sagt – desværre ikke for vegetarer. Rejepasta kan i øvrigt købes i asiatiske specialbutikker.

Jeg serverede salaten i forretsstørrelse, men du kan selvfølgelig lave en større portion og bruge den som frokostret eller middagsret.

Grøn papayasalat

forret til fire personer

1 mellemstor grøn papaya
100-150 g grønne bønner, kogte og skåret i mindre stykker
100 g små tomater – jeg brugte marzano-tomater
1 fed hvidløg, presset
2 tsk sambal oelek
1 tsk rejepasta
lidt palmesukker eller rørsukker
1 dl saltede peanuts, grofthakkede
limesaft

Skræl papayaen og skær den i tynde, aflange stykker. Vend dem sammen med bønnestykkerne og tomaterne. Rør hvidløg, sambal oelek, rejepasta og lidt limesaft sammen. Smag til med sukker. Vend det sammen med grøntsagerne – kram grøntsagerne let med fingrene, så saucen trænger bedre ind i grøntsagerne. Fordel din papayasalat i små skåle og drys peanuts over. Servér med det samme.

Note: Dejlig frisk og letkrydret papayasalat. Den grønne papaya var ret sprød, og det fungerede godt sammen med de lækre krydderier og de saltede peanuts. Rigtig fin ret.

Hasselnøddeis med karamelliserede nødder

Hasselnøddeis med karamelliserede nødder

Det er ved at være et stykke tid siden, men jeg forkælede faktisk nogle gæster med en dejlig hasselnøddeis tilbage i maj måned. Det var de samme gæster, der blev udsat for mild fiskerilette, honningglaserede revelsben samt fyldte snackpebre. Inspirationen hentede jeg hos Louises Madblog.