Måned: december 2015

Ginger Beer Margarita

Ginger Beer Margarita

Årets sidste opskrift her på bloggen bliver denne Ginger Beer Margarita, som jeg lavede i går. Så kunne jeg samtidig også skåle lidt med Klidmoster og Johan på Twitter 😉 Det slog mig nemlig for nylig, at månedens kanel- og ingefærbenspænd var en glimrende undskyldning 

Kalvekoteletter med gulerodssauce

Kalvekoteletter med gulerodssauce

Jeg lavede lidt enkel vintermad i weekenden, da jeg fiskede et par kalvekoteletter ud af fryseren og kombinerede dem med stegte champignons, rösti samt gulerodssauce. Umiddelbart skulle man tro, at jeg ville lave gulerodssauce på rå gulerødder, men jeg havde en flaske gulerodssaft stående i 

Varm kaneldrik til kolde aftener

Varm kaneldrik til kolde aftener

Nu vender jeg lige tilbage til månedens kanel- og ingefærbenspænd. Forleden lavede jeg nemlig denne varme kaneldrik, da jeg havde sødmælk til overs fra risengrødskogningen lillejuleaften. Det er en drik, du kan lave med eller uden alkohol – det er helt op til dig.

Varm kaneldrik

1 person

2½ dl sødmælk
en kanelstang, 5 cm lang
en smule vaniljepulver
1 spsk sirup eller evt. honning
evt. 2-4 cl mørk rom
lidt stødt kanel som pynt

Hæld mælk, kanelstang og vanilje i en lille kasserolle og varm det langsomt op. Husk at røre det undervejs. Når mælken er på grænsen til at koge, tager du kasserollen af komfuret. Lad mælken trække smag i ti minutter, inden du tager kanelstangen op af kasserollen og varmer mælken op igen. Når mælken er lige ved at komme i kog, tager du kasserollen af. Rør ahornsirup i og evt. mørk rom, hvis du ønsker alkoholversionen af denne drik. Hæld din kaneldrik over i en kop og drys lidt kanel ovenpå.

Nyd din varme kaneldrik i sofaen og lad aftenfreden sænke sig.

Note: Denne kaneldrik er en rigtig godnatdrik – en hyggelig, krydret varm mælkedrik, der egner sig godt til en kold aften med tændte stearinlys og en god bog i hånden.

Gaffelkager med ingefær og citron

Gaffelkager med ingefær og citron

Jeg fandt en opskrift på gaffelkager på den svenske hjemmeside ICA, da jeg søgte efter julesmåkager til sidste års julesmåkage-benspænd. Nu er gaffelkager er nødvendigvis julesmåkager, men hvis du – som i dette tilfælde – putter godt med ingefær i, så bliver de lidt julede. 

Ølbrød – saftigt brød lavet på øl

Ølbrød – saftigt brød lavet på øl

Ølbrød skal ikke forveksles med øllebrød – ølbrød er blot et lækkert, blødt og saftigt brød lavet på øl. Det er oplagt at lave her i juletiden, hvor man pludselig godt kan stå med ølrester efter en julefrokost. Det gjorde vi for eksempel i weekenden, 

Hjemmelavede Raffaello kugler

Hjemmelavede Raffaello kugler

I går bloggede jeg om den eiskonfekt, vi skal spise i morgen aften, og i dag får I opskriften på den anden type konfekt, jeg vil servere juleaften – nemlig hjemmelavede Raffaello kugler! Jeg fik inspirationen fra Det smager altid lidt af fugl, der bloggede om disse sidste år. Men hvad er Raffaello kugler? Det er populært sagt den lyse udgave af Ferrero Rocher kugler – nemlig chokoladekugler med kokos og fyld af hvid creme og mandler. I denne udgave er der ikke creme i, men selve kuglen er så mild og sød, at man ikke mangler cremen.

Jeg skruede lidt ned for kokosmængden i forhold til den oprindelige opskrift, og så brugte jeg mere hvid chokolade. Desuden brugte jeg mandler i stedet for hasselnødder, da der er mandler i den oprindelige udgave af Raffaello kugler.

Raffaello kugler

35-40 stk.

175 g fin kokosmel
150 g hvid chokolade
200 g kondenseret mælk
35-40 mandler

Pynt:
lidt ekstra kokosmel

Smelt den hvide chokolade over vandbad eller i mikroovn. Rør det sammen med den kondenserede mælk og tilsæt derefter kokosmelet. Rør det godt sammen og lad det hvile et kvarters tid. Rist imens mandlerne på en tør pande, så de får lidt farve. Form en kugle af kokosmassen omkring hver mandel og rul derefter hver kugle, så den bliver rund og pæn. Vend dine Raffaello kugler i kokosmel og sæt dem derefter i køleskabet. Tag dine Raffaello kugler ud af køleskabet en halv time inden, at de skal spises, så de ikke er iskolde.

Note: Søde og samtidig friske på grund af kokosmelet. De er lette at lave og kan sagtens spises året rundt, så lav dem når du har lyst. Prøv også at lave en portion og brug dem som værtindegave, næste gang du skal besøge nogle venner.

Hvis du vil have mere inspiration til hjemmelavet konfekt, der er let at lave, så tjek min konfekt-kategori.

Eiskonfekt – iskonfekt

Eiskonfekt – iskonfekt

Nu snupper vi en rigtig juleklassiker fra min barndom – nemlig iskonfekt. Eller – det hedder faktisk eiskonfekt. Du har helt sikkert smagt dem – små kvadratiske stykker fed lys ‘chokolade’, der smelter på tungen og smager sødt og godt. Det var det eneste lyse 

Pebersild til frokostbordet

Pebersild til frokostbordet

Da vi havde julefrokost i lørdags, serverede vi ikke blot en risalamande cheesecake til dessert – der var selvfølgelig også en masse kolde og lune retter inden da. En af dem var pebersild, som var mit forsøg på at lave endnu en spændende sildevariant til 

Risalamande cheesecake – lookalike

Risalamande cheesecake – lookalike

For et par år siden eksperimenterede jeg med at lave en risalamandetærte til en julefrokost. Samme jul så jeg, at Klidmoster også havde leget med nye måder at servere risalamande på, eftersom hun lavede en risalamande cheesecake – dog uden flødeost men med samme opbygning som en cheesecake. Den servering har siden spøgt i mit baghoved, og da vi holdt julefrokost i går, tænkte jeg, at det var på tide at få ideen testet.

Bunden blev lavet ud fra samme ‘skabelon’ som almindelig cheesecake – se for eksempel min citron-cheesecake. Dog blev en del af kiksene erstattet af hakkede mandler, da det jo sig hør og bør i en risalamande. I opskriften herunder har jeg skruet lidt mere op for mandelmængden end i den version, jeg lavede i går, da denne risalamande cheesecake sagtens kan bære det. Resten var sådan set blot at koge risengrød, vende det i rigeligt med flødeskum og vanilje, smage til med flormelis og stive det af med husblas, inden det blev toppet med kirsebærsauce stivet af med husblas. Hvis du er rigtig kæk, kan du evt. snige en smuttet mandel ind i risalamandemassen, når du skal til at opbygge din risalamande cheesecake.

Jeg valgte at bruge en mild og rimelig sødmefuld kirsebærsauce til min risalamande cheesecake, så jeg var sikker på, at alle gæsterne kunne spise et stykke. Du kan dog også sagtens vælge at bruge en mere syrlig kirsebærsauce eller de kraftige Amarena-kirsebær.

Lav gerne din risalamande cheesecake dagen før, at du vil servere den, da den har brug for at sætte sig.

Risalamande cheesecake

ca. 12 personer

Bund:
125 g knuste Digestive kiks
125 g finthakkede mandler
125 g meget blødt smør
1 tsk vaniljepulver

Fyld:
600 g risengrød, afkølet
2 tsk vaniljepulver
2 spsk flormelis
4½ dl fløde
3 blade husblas

Topping:
1 stort glas kirsebærsauce, stuetemperatur – jeg brugte et fra Den Gamle Fabrik
2 dl kirsebærsaft, stuetemperatur
6 blade husblas

Rør kiks, mandler og vaniljepulver sammen og ælt derefter smørret i. Du kan lave din risalamande cheesecake i en almindelig springform, men hvis du vil være ekstra snedig, kan du sætte springformsringen direkte på et serveringsfad, så du bruger fadet som bund. På den måde er desserten let at anrette, og du skal ikke bøvle med at få lirket din risalamande cheeesecake ud af springformen og over på et fad. Jeg havde desværre ikke plads i køleskabet til at lave denne finte denne gang, men det er et ret godt tip. Uanset hvad – tag kiksemassen og tryk den ud i bunden af springformen (eller i bunden af springformens ring, der står på et fad). Jeg brugte en springform på ca. 26 cm. Sørg for at fordele det jævnt og komme helt ud til kanten, så kiksemassen slutter helt tæt til springformens ring.

Læg husblassen i blød i koldt vand i ti minutter. Pisk 4 dl fløde til skum. Vend halvdelen af den i risengrøden sammen med vaniljepulver og flormelis. Vend derefter resten af flødeskummet i risengrødsmassen med let hånd. Knug husblassen fri for vand og smelt det ved lav temperatur i en mikroovn eller over vandbad. Lun også gerne den sidste ½ dl fløde, så den er håndvarm. Rør den sammen med husblassen og vend det derefter hurtigt – og grundigt – i risalamandemassen. Fordel det i springformen. Sørg for at komme helt ud til kanten samt glat overfladen, så den er så jævn som muligt.

Eftersom jeg både brugte kirsebærsaft og kirsebærsauce, valgte jeg at lave et lag med kirsebærsaften først, hvor jeg tog to blade husblas lægges i blød i koldt vand i ti minutter, vandet hældes fra, husblassen smeltet og røres i kirsebærsaften, der derefter blev hældt ud over risalamanden, inden den røg i køleskabet en times tid. Dernæst blev de sidste husblas lagt i blød i koldt vand, og da de var bløde, blev vandet hældt fra, og de blev smeltet, inden de hurtigt blev rørt i kirsebærsaucen, der blev fordelt ud over min risalamande cheesecake, inden den røg i køleskabet igen. Du kan evt. lave et lidt tykkere lag kirsebær-topping, hvis du elsker kirsebær og kirsebærsauce, men denne mængde fungerede ganske godt.

Tag din risalamande cheesecake ud af køleskabet lidt før og husk at servere den med en god kirsebærvin.

Note: Jeg synes, en risalamande cheesecake er en virkelig smuk udgave af risalamande. Den rækker til mange, da ris, fløde og mandler mætter temmelig godt.

Pasta med ingefær og grønkål

Pasta med ingefær og grønkål

Da jeg annoncerede mit kanel- og ingefær-benspænd for december måned, foreslog en af mine venner, at jeg skulle prøve pasta med ingefær. Den kombination kendte jeg ikke, og hun havde nok også forestillet sig en mere simpel udgave end den, jeg lavede, men jeg lod