Jeg kan jo ikke have et belgisk mad-benspænd og så ikke eksperimentere med pommes frites! Belgierne elsker fritter, og de belgiske fritter har da også et særdeles godt ry. Men hvad er der ved de belgiske fritter, der gør dem særligt gode? Min belgiske ven røbede, at det skyldes to ting – at belgierne dobbeltsteger deres fritter, og at de steger fritterne i svinefedt!
Dobbeltstegning af pommes frites har jeg prøvet før med succes, men jeg har aldrig før stegt fritter i svinefedt, så det måtte jeg prøve. Det viste sig dog at være noget af en udfordring, eftersom det er noget nær umuligt at få fat i svinefedt i Danmark uden for julesæsonen! Heldigvis havde jeg gemt en pakke svinefedt fra julemånedens småkage-udskejelser, så det lykkedes mig at lave de belgiske fritter ved at stege små portioner ad gangen.
Belgiske fritter
tilbehør til to personer
3-4 store bagekartofler
1-2 pakker svinefedt
salt
Start med at skrælle kartoflerne og skære dem ud i kartoffelstave. Pas på de ikke bliver for tykke – så er de sværere at få sprøde (fandt jeg desværre ud af). Skyl dem i koldt vand og læg dem derefter i en skål med iskoldt vand og en håndfuld terninger i et par timer. Vend kartoffelstavene i vandet flere gange og skift vandet ud flere gange, indtil vandet er helt klart. Lad derefter kartoffelstavene dryppe af, inden du dupper dem tørre.
Jeg har før prøvet – med held – at lave pommes frites uden at skulle koge kartoffelstavene i 5-10 minutter først på dette stadie, men det ved jeg, at andre foretrækker, så det tip er hermed givet videre.
Smelt svinefedtet i en gryde ved medium eller middelhøj varme. Test om fedtet er varmt nok ved at stikke spidsen af en kartoffelstav i det varme fedt. Hvis det bobler omkring kartoffelstaven, er fedtet parat.
Steg en lille håndfuld kartoffelstave ad gangen. De skal have nogle få minutter og må ikke tage for meget farve.
Lad dem tørre på et par stykker køkkenrulle, mens du steger resten af kartoffelstavene. Når alle kartoffelstavene er stegt, putter du dem i køleskabet en times tid. Jeg har også hørt om folk, der putter dem i fryseren i ½-1 time, men det har jeg ikke prøvet.
Når kartoffelstavene er kølet helt ned, varmer du fedtet op igen. Du får måske et endnu bedre resultat af en ny pakke svinefedt, men det havde jeg ikke mulighed for at teste, så jeg brugte det fedt, jeg allerede havde stegt dem i én gang før. Sørg for at skrue helt op for varmen, så fedtet bliver varmere end før. Giv kartoffelstavene en tur mere i svinefedtet – dog i kortere tid denne gang. Pas på, at de ikke får for længe.
Læg de belgiske fritter på køkkenrulle og drys dem med salt med det samme.
Dine fritter skal selvfølgelig også serveres sammen med noget dyppelse. Her kan belgiere godt finde på at slå sig løs med forskellige slags dip – jeg er faldet over en del forskellige forslag, og jeg kunne ikke stå for den andalusiske sauce, som jeg så hos Allrecipes. JeEg skruede lidt op og ned for en række af ingredienserne og udelod grøn peberfrugt.
Andalusisk sauce
2 personer
1 dl god mayonnaise – enten hjemmelavet eller Hellmann’s
2 tsk koncentreret tomatpuré
1½ tsk meget finthakket rød peberfrugt
1 spsk meget finthakket rødløg
lidt citronsaft
salt
Rør ingredienserne til saucen sammen og lad det trække i køleskabet en time, inden du serverer det sammen med dine belgiske fritter.
Note: Jeg ved ikke, om det skyldtes tykkelsen på fritterne eller måske svinefedtet, men jeg havde lidt sværere ved at få de belgiske fritter lige så sprøde, som når jeg bruger olie. Til gengæld smagte de aldeles skønt – især sammen med saucen, som jeg helt sikkert skal bruge i en sandwich på et tidspunkt.
Vi spiste en salat sammen med de belgiske fritter samt drak en Saison Dupont – en forholdsvis frisk og letbitter belgisk øl, som ikke havde nær så meget sødme som de andre belgiske øl, vi har smagt i denne måned.