Måned: juli 2014

Spinat-smoothie og spinat-kartoffelsalat

Spinat-smoothie og spinat-kartoffelsalat

Da jeg valgte månedens lege-benspænd, vidste jeg med det samme, at jeg skulle lave en smoothie på grøntsager. Det er som sådan ikke noget nyt og revolutionerende – det er der mange andre, der har gjort før mig – men selvom jeg elsker smoothies, så 

Sommersild med dild og agurk

Sommersild med dild og agurk

Sild forbinder jeg mest med jul og påske, men det er synd, for et stykke rugbrød med sild er nu en dejlig frokostret, så hvorfor ikke lave en portion sommersild? Jeg så på et tidspunkt en sildesalat i et gammelt nummer af Spis Bedre, hvor 

Tomattærte med basilikum-hvidløgscreme

Tomattærte med basilikum-hvidløgscreme

Jeg har lige været på forlænget weekend i sommerhus med svigerfamilien, og kunne man ønske sig bedre vejr til det, end det skønne sommervejr vi har lige nu?

Til frokosten den første dag medbragte vi en række retter – blandt andet denne tomattærte med friske tomater og basilikum-hvidløgscreme. Denne tomattærte er nærmest en krydsning mellem en tærte og en pizza, for bunden er helt flad og lægges ikke i et tærtefad men blot på en bradepande, når den bages. I modsætning til traditionelle madtærter bages fyldet til denne tomattærte ikke, men lægges oven på tærtebunden, når den er bagt og afkølet. Det gør tærten ekstra frisk og lækker her i sommervarmen.

Jeg fik inspirationen til denne tomattærte fra en opskrift i et gammelt nummer af Spis Bedre. Jeg ændrede dog lidt på dejen, ligesom jeg lavede en helt anden creme til tærten.

Tomattærte med basilikum-hvidløgstærte

6-8 personer

Tærtedej:
5 dl hvedemel
150 g koldt smør
100 g friskrevet ost – gerne cheddar
½ tsk salt
2 æg

Basilikum-hvidløgscreme:
200 g flødeost naturel
1 dl creme fraiche
2 fed hvidløg, pressede
2 spsk friskhakkede basilikumblade

Topping:
500-600 g friske tomater – gerne i forskellige farver
friske basilikumblade
lidt salt

Rør mel, salt og revet ost sammen i en skål. Skær det kolde smør i tern og vend det i melet, inden du gnider smørret ind i melet, indtil du har en grynet masse. Tilsæt æggene og saml hurtigt dejen. Sæt den i køleskabet en halv times tid. Drys mel på et bord og rul dejen ud. Læg den på en bagepapirbeklædt bageplade og bag den midt i ovnen ved 175 grade ri ca. 25 minutter. Lad tærtebunden afkøle helt.

Rør cremen sammen og fordel den ud over tærtebunden. Skær tomaterne i skiver og pynt din tomattærte med dem. Drys friske basilikumblade over og evt. lidt salt.

Note: Denne tomattærte er en frisk og dejlig madtærte, hvor du rigtig kan smage de saftige, skønne tomater, som kan købes netop nu (eller fanges i haven/drivhuset, hvis du selv dyrker tomater).

tomattærte, madtærte, tærte, tomater, hvedemel, ost, cheddar, æg, smør, flødeost, creme fraiche, basilikum, hvidløg
Restaurant Upstairs

Restaurant Upstairs

Et af mine mål for denne sommer er at få afprøvet en række af de nye spisesteder, der er kommet i Roskilde i løbet af de seneste år – i dette tilfælde Restaurant Upstairs. Når gemalen og jeg gerne vil spise ude, ender vi nemlig 

Mælkechokoladeis

Mælkechokoladeis

Kan I klare en is-opskrift mere? Det håber jeg, for her kommer fjerde og sidste is, vi havde med til vennekomsammen sidste weekend! Denne syndige sag af en mælkechokoladeis fandt jeg inspiration til hos Chocolat. Den oprindelige udgave er med mørk chokolade, men jeg havde 

Ananassorbet

Ananassorbet

Jeg fortsætter kavalkaden af desserter, jeg havde med til vennekomsammen sidste weekend. Udover vandmelonskålen, blåbærisen og hindbærisen medbragte vi også denne læskende ananassorbet. I må klare jer med et hurtigt mobilbillede, da jeg ikke nåede at tage et billede af denne is, inden vi skulle af sted.

Denne ananassorbet bygger igen en supersimpel opskrift. Jeg har tilføjet lidt mere sirup i nedenstående udgave i forhold til den version, jeg lavede, da det vil gøre konsistensen endnu bedre.

Ananassorbet

en stor meget moden ananas
1 æggehvide
2½-3 dl sukkersirup – se fremgangsmåde

Skær toppen af ananassen og skær derefter den tykke skræl af frugten. Sørg for at få alt med. Skær ananassen helt igennem og fjern den hårde stok i midten. Put frugtkødet i en blender sammen med æggehvide og sirup og blend det til en ensartet masse. Lad det køle helt ned i køleskabet, inden du hælder ananasmassen i en ismaskine og kører den, indtil det bliver en silkeblød ananassorbet. Spis med det samme eller put det i fryseren.

Note: Ananassorbet er en frisk og sød sorbet med en dejlig ananassmag. Perfekt i det varme sommervejr.

Blåbæris og hindbæris

Blåbæris og hindbæris

I søndags var vi til vennekomsammen, og her medbragte gemalen og jeg en vandmelonskål samt fire forskellige hjemmelavede is. Her kommer de første to slags is – blåbæris og hindbæris – der begge lavet på sommerbær (både fra egen have og fra frost). De er 

Sådan laver du en vandmelonskål

Sådan laver du en vandmelonskål

Hvis du ligesom jeg spiser en masse frugt i løbet af sommeren – og måske også bruger det som dessert eller snack, når du har gæster – så kan det være, at du også har lyst til at anrette på en ny og spændende måde. 

Bærgelé med hyldeblomst

Bærgelé med hyldeblomst

De kommende dage vil jeg vise en kavalkade af forskellige desserter, som de seneste ugers gæster er blevet udsat for, og jeg lægger ud med en bærgelé med hyldeblomst.

Da jeg for nylig havde en lille håndfuld venner på besøg, som blev udsat for både jordbærsalat og avokadosuppe, diskede jeg op med denne lille bærgelé om eftermiddagen. Jeg kan jo ikke have et legestue-benspænd og så ikke lave noget med gelé! Retter, der blævrer, er helt klart noget af det mest fjollede jeg kender – og derfor også noget, der altid har fascineret mig.

Inspirationen til denne dessert fik jeg fra et gammelt nummer af Magasinet Mad, men jeg justerede dog på mængderne og udskiftede den mousserende vin med hjemmelavet hyldeblomstsaft.

Bærgelé med hyldeblomst

5 personer

4 dl blandede bær (f.eks. hindbær, blåbær, ribs og jordbær)
25-35 g rørsukker
3 dl blandet hyldeblomstsaft
4 blade husblas
2 spsk friskpresset citronsaft

Pynt: friske bær og mynte

Læg husblassen i koldt vand i ti minutter. Rens bærrene, skyl dem og lad dem dryppe af. Tag fem forme frem, der kan rumme 1 dl hver – jeg brugte en silikoneform, der egentlig er beregnet til muffins. Fordel bærrene i formene.

Varm sukker og og ½ dl af hyldeblomstsaften op i en lille gryde. Tag den udblødte husblas op af vandet og pres dem fri for vand. Smelt husblassen i det varme sukkervand og tilsæt derefter ½ dl af hyldeblomstsaften. Rør rundt. Når husblassen er smeltet, tager du gryden af komfuret og tilsætter resten af hyldeblomstsaften samt citronsaften.

Fordel den lune geléblanding over bærrene. Hvis du bruger høje forme, kan du evt. nøjes med at hælde halvdelen af bærrene samt så megen geléblanding over, at det lige akkurat dækker bærrene, inden du stiller formene i køleskabet og lader geleen stivne. Når din bærgelé er stivnet, hælder du resten af bærrene i formene og tilsætter derefter resten af geléblandingen (som du sandsynligvis bliver nødt til at genopvarme for at gøre geleen flydende igen).

Fylder du formene i ét hug, skal din bærgelé i køleskabet og hvile der i minimum 3-4 timer, før den er klar til servering. Inden serveringen skærer du forsigtigt langs kanten af formene med en kniv for at løsne geleen. Stil derefter formene i et dybt fad med meget varmt vand i ca. 30 sekunder, så desserterne også kan løsne sig i bunden. Vend forsigtigt din bærgelé ud på serveringstallerknerne og servér dem med lidt vaniljecreme samt friske bær og mynte.

Note: Bærgelé er en frisk og sødmefuld sommerdessert, som du kan variere alt afhængig hvilke bær, du har til rådighed.

Grillet cuvette med kold bearnaisesauce

Grillet cuvette med kold bearnaisesauce

Det var ikke kun røget laks, der blev fremtryllet på grillen i sidste uge, da vi havde gæster – en lille cuvette fik også en halv times tid på grillen, inden den blev serveret sammen med kold bearnaisesauce, kogte bønner og nye kartofler. Kold bearnaisesauce