Hjemmelavet yoghurt
Jeg har endelig fået eksperimenteret med hjemmelavet yoghurt! Når jeg skriver endelig, så skyldes det, at jeg oprindeligt havde planlagt det i forbindelse med mit hjemmelavede færdigprodukter-benspænd. Det nåede jeg desværre ikke, men så havde jeg jo chancen måneden efter, hvor jeg eksperimenterede med gæring og fermentering. Meeeen… der nåede jeg heller ikke at prøve hjemmelavet yoghurt.
For nylig prøvede jeg så igen. Jeg blev inspireret af Madbanditten, der på et tidspunkt testede et komplet sæt, man køber til at producere hjemmelavet yoghurt. Der følger glas og flamingokasse med den yoghurtkultur, man skal bruge, men jeg tænkte, at jeg burde kunne udregne en måde at lave det på uden at skulle investere i et lignende sæt.
Første gang lykkedes det desværre ikke, men da jeg ændrede lidt på temperaturen og processen, lykkedes det anden gang, og resultatet blev ganske vellykket. Jeg valgte nemlig at stille glassene i ovnen ved den laveste varme den anden gang (i stedet for at prøve at efterligne flamingokassen i første forsøg). Ovnen kunne præstere (50 grader), og så håbede jeg på, at det ikke ville blive for varmt for yoghurtkulturen.
Jeg købte i øvrigt en pose yoghurtkultur via Hjemmeproduktion, og så fandt jeg nogle sylteglas frem, som jeg skoldede. Dernæst var det blot at købe fløde og sødmælk.
Hjemmelavet yoghurt
2½ dl fløde
5 dl sødmælk
½ tsk yoghurtkultur
Rør fløde og sødmælk sammen i en kasserolle og varm det langsomt op. Når det når op på 85 grader, tager du kasserollen af og lader det køle af. Når blandingen er nået ned på 45 grader, pisker du yoghurtkulturen i og hælder væsken på sylteglas. Stil glassene i et vandbad og stil det så ind i ovnen ved 50 grader i 9½-10 timer. Jeg brugte sylteglas med glaslåg (men selvfølgelig uden gummikanten). Sluk dernæst ovnen og lad glassene stå i ovnen i 1-1½ time, inden du tager dem ud og sætter dem i køleskabet. Lad yoghurten sætte sig i 4-6 timer, og så er der hjemmelavet yoghurt! Du kan vælge at dræne den for at gøre den mere kompakt, men jeg kunne nu godt lide den bløde konsistens.
Note: Det er faktisk let at producere hjemmelavet yoghurt. Det er selvfølgelig stadig lettest blot at købe en yoghurt i supermarkedet, men det er nu også hyggeligt at lave den selv. Denne version er en ret fed version – i hvert fald til mine smagsløg – så jeg spiser den i små portioner og gerne med nogle letsyrlige bær oven på. Yoghurten er derfor også velegnet til desserter eller som base for en dressing.