Flan – den spanske dessert
Jaja, så gik den ikke længere – jeg må selvfølgelig også lave en spansk dessert i forbindelse med mit spanske benspænd, og her er det ret oplagt at lave flan. Det er en dessert, der minder en del om creme caramel, og det er en meget simpel ret, hvor du kun har brug for fire forskellige ingredienser. Af samme grund blev jeg ret paf, da jeg søgte efter en god opskrift og faldt over udgaver, der havde over det dobbelte og blandt andet indeholdt kondenseret mælk…
Jeg endte med at skele til en opskrift på flan fra Also the Crumbs Please, hvor jeg justerede målene lidt, så de passede bedre til danske køkkener, og så tilføjede jeg lidt appelsin for at give den ekstra smag.
Spansk flan
3 personer
150 g rørsukker
2 æg
2½ dl sødmælk
½ tsk vaniljepulver
saft og fintreven skal fra ½ øko-appelsin
Varm ovnen op til 175 grader.
Hæld 100 g rørsukker i en lille gryde ved mediumvarme, så sukkeret langsomt smelter. Så snart det gør det, fordeler du siruppen i tre ramekiner (du kan evt. gnide dem indvendig med lidt rapsolie inden).
Pisk derefter æggene samt resten af sukkeret i et par minutter, så du får en luftig masse. Pisk mælk, vanilje, appelsinsaft + skal i. Hæld æggemassen gennem en si og fordel den i de tre ramekiner. Dæk hver ramekin med stanniol (så det slutter tæt om kanten) og stil de tre ramekiner i et ildfast fad. Hæld vand i, så det når op ca. halvvejs på ramekinernes kant.
Bag dine flan i 60-70 minutter. De skal duve/bølge på samme måde som gelé, når man skubber til dem, så de er faste men bevægelige på samme tid. Fjern dem fra vandbadet og lad dem køle af til stuetemperatur. Sæt dem til sidst i køleskabet i mindst fire timer.
Når du serverer dine flan, så kør først en kniv rundt langs kanten af hver ramekin. Vend dem derefter ud på hver deres tallerken og lad siruppen løbe ud på tallerkenen.
Note: Flan er en enkel men dejlig dessert. Denne udgave har som sagt fået et lille strejf af appelsin, men den helt klassiske flan er nu også god. Det er en mild dessert, der smelter på tungen.
Det lyder lækkert – minder om Crème Brûlée, som er en skøn, skøn dessert 🙂
Lige præcis, og så er den let at lave – ikke mindst fordi den laves lang tid inden, at gæsterne kommer 🙂
Det skal prøves
Pøjpøj med det 🙂