Blåbær-ostekage
Ud på eftermiddagen var det tid til kaffe, te – og kage! Gæt hvem der havde lusket sig til at medbringe sidstnævnte?
For lang tid siden forelskede jeg mig i en opskrift på ostekage, som NYBH bloggede om, så på det seneste har jeg pønset på, hvornår jeg kunne snige mig til at lave den, og da jeg i forvejen har blogget en del opskrifter i denne uge, som jeg har fundet på andre blogs (jeg har så mange gode gemt under mine bookmarks efterhånden!), så kunne jeg lige sætte krølle på halen ved at lave denne.
200 g digestive kiks, let knuste
75 g hvid chokolade, hakket
75 g mandler med skal
100 g smør, smeltet og afkølet lidt
400 g mascarpone eller flødeost naturel
4½ dl creme fraiche 38%
145 g rørsukker
2 æg
1 stang vanilie af god kvalitet
Put kiksene i en frostpose og knus dem med hånden eller en kødhammer. De behøver ikke at være helt pulveriserede. Smid mandlerne i en foodprocessor og kør, til de er knuste. Jeg kan godt lide kager med lidt struktur, så jeg hakkede dem kun groft. Hæld det i en skål. Tilsæt hakket chokolade og det smeltede smør, rør det sammen, så smørret er ligeligt fordelt i kikse-massen. Hæld blandingen i en let smurt springform og pres det godt sammen. Kom mascarpone/flødeost, 2 æg, 85 g sukker og korn af ½ stang vanilie ned i en blender og kør til det er en glat masse. Hæld det over kiksebunden og sæt i en forvarmet ovn (ikke varmluft) ved 190 grader i ca. 20 minutter, eller til massen er stivnet.
Tag den ud af ovnen og lad den køle en anelse af. Lad ovnen være tændt. Bland creme fraiche med 60 g sukker og korn af ½ stang vanilie. Hæld det ud over kagen og stil den tilbage i ovnen i endnu 10 minutter. Lad kagen køle lidt af, inden den sættes i køleskab i ca. 6-8 timer eller natten over.
Blåbærkompot:
1½ ps. frosne blåbær
1 spsk vand
saft af ½ lime
lidt rørsukker efter smag
lidt majsstivelse rørt ud i lidt koldt vand til jævning
Kom blåbær, vand, limesaft og lidt rørsukker i en gryde. Lad det koge op, skru lidt ned og lad det simre i fem minutter. Smag til med sukker. Rør majsstivelse ud i lidt koldt vand, hæld i gryden til det bliver rimelig tykt. Kog igennem og lad det så køle til det er næsten helt afkølet. Kom ovenpå ostekagen og lad det gerne stå og trække ovenpå ostekagen i 3-4 timer inden servering, hvor den står i køleskab.
Note: Jeg brugte creme fraiche 18%, da supermarkedet ikke havde 38%, men fulgte ellers opskriften rimelig slavisk, og resultatet blev aldeles vellykket. Ikke alene er kagen meget smuk med den dybblå farve fra blåbærrene – den smager også himmelsk! Yummmm!!
Vi gik endnu en tur ved vandet, hvor yndlingsnevøen var meget kåd, og jeg fik fjollet lidt med ham. Det indebar blandt andet at løfte ham op i et par både og smide sten i vandet (hvor han hentede sten til os andre, som vi så kunne smide ud i vandet – vi kunne jo kaste lidt længere end ham :-)). Til aftensmad fik vi endnu et skønt måltid, så da vi skulle køre hjem, kunne vi næsten have trillet hele vejen – vel at mærke uden at bruge bilen!
En herlig dag med afslapning, hygge, godt selskab og god mad – kan man ønske sig mere?
Lyder som en dejlig dag!
Jeg er ikke så vild med cheesecake, men flot er den hvertfald!
Hej MissMuffin!
Det var en skøn dag – rigtig sommerferieidyl (til trods for, at vores ferie er brugt), og kagen pyntede fint på bordet 🙂
Uh, den kage lyder syndigt lækker! Jeg holder meget af cheesecake, men har kun smagt en god en af slagsen fra Irma.
Sikke en dag – ren genopladning ;O)
Den ser flot ud! Og blåbær er bare et hit!
Den SKAL prøves…..
Hej Madame!
Den er altså også god, så den skal du bestemt unde dig selv på et tidspunkt 🙂
Hej Hanne!
Det er nemlig rigtig – blåbærrene gør sig rigtig godt i kagen! Jeg er ved at blive lidt mere blåbær-fan, efter at supermarkederne de senere år faktisk har haft nogle af ok kvalitet. Tidligere har jeg fået nogle, som ikke smagte af noget som helst, og der kunne jeg ikke helt forstå pointen med dem… 🙂
Hej mrs Cakeaholic!
Jep, that's the spirit! 🙂
MUMS – det er den bedste ostekage, jeg nogensinde har smagt! Og at selv Mads (det ikke kan li' ostekage) og “yndlingsnevøen” beder om to gange – så er det den varmeste anbefaling man kan få!!!
Knus Sofie (svigerinde)
Hej Sofie!
Dejligt at den faldt i god jord! Og selvom der var gods i den, så fik vi da gjort et solidt indhug i den! 😀
Vi ses i morgen til fødselsdagen – jeg er i gang med at planlægge kager… 😉
Glæder mig over at I kunne lide den – og dejligt at vide at 18% kan bruges 🙂
Mange hilsner
Birthe
NYBH – jeg er SÅ glad for endelig at få afprøvet den! Jeg har savlet over den opskrift længe! 😀
Helt sikkert en opskrift, der skal gemmes – og prøves igen!
Kan den fryses??
Godt spørgsmål! Jeg har ikke prøvet, men jeg vil tro, at det godt kan lade sig gøre, hvis du undlader at putte blåbærkompotten på inden.