Nepali Bhancha
Det er ved at være nogle måneder siden, at vi sidst har spist ude, men i går smuttede vi forbi Nepali Bhancha tæt på Forum Station. Vi skulle til koncert senere på aftenen i Forum, så det var oplagt at finde et spisested tæt på. …
Nye sjove madoplevelser
Det er ved at være nogle måneder siden, at vi sidst har spist ude, men i går smuttede vi forbi Nepali Bhancha tæt på Forum Station. Vi skulle til koncert senere på aftenen i Forum, så det var oplagt at finde et spisested tæt på. …
Jeg lavede en portion proteinsalat tidligere på ugen, som jeg kunne tage med til frokost på arbejde. Det var et fint alternativ til den kulhydratholdige mad, der ofte er i kantinen, og så kan jeg godt lide kikærter. Og kulhydrater er som sagt det, jeg …
Da jeg lavede pulled duck sidste weekend, måtte jeg naturligvis også bage nogle burgerboller uden mel. I forbindelse med mit detox-benspænd forsøger jeg undgå blandt andet hvedemel i nogle uger, så jeg måtte finde på et alternativ.
Jeg tog udgangspunkt i opskriften på LCHF-brød bagt i mikroovn, men lavede nogle ændringer. Jeg tilføjede blandt andet lidt mandelmel for at undgå, at loppefrøskallerne kom til at dominere bollernes smag. Bagefter tænkte jeg, at bollerne egentlig kom til at være en lidt mere simpel udgave af de mikroovnsboller, jeg bagte sidste efterår.
2 stk.
2 æg
2 spsk olivenolie
1 spsk loppefrøskaller
7 spsk sesamfrø
½ dl fintmalet mandelmel
1 tsk bagepulver
½ tsk salt
Pisk æg og olivenolie sammen. Blend sesamfrøene til fint sesammel – jeg brugte blot en minihakker. Den lavede jeg også mandelmelet i bagefter. Rør sesammel og mandelmel i æggeblandingen sammen med bagepulver, loppefrøskaller samt salt. Lad dejen hvile et par minutter, så loppefrøskallerne kan suge væde til sig, og det bliver lettere at forme to flade burgerboller. Læg et stykke bagepapir på en stor tallerken og sæt burgerbollerne på det. Sæt derefter tallerkenen i mikroovnen og bag burgerbollerne i 1½-2 minutter ved 900 W. Tag dem ud og lad dem køle lidt af, inden du flækker dem og fylder dem.
Jeg fyldte dem med pulled duck og lidt forskellige grøntsager samt Hellmann’s mayonnaise, men du kan naturligvis fylde disse burgerboller uden mel med lige, hvad du har lyst til. Du kan få inspiration til fyldet ved at kigge i mine andre indlæg om burgere.
Note: Jeg synes, at burgerbollerne er et fint og hurtigt alternativ til boller lavet på hvedemel. De bliver aldrig helt så gode, men skal du bruge burgerboller uden mel – eller har du bare virkelig hurtigt brug for en bolle til morgenmad – så er dette en glimrende løsning.
Min januaroprydning i fryseren førte til, at vi fik pulled duck denne weekend! Lige efter jul er der ofte gode tilbud på andekød, fordi supermarkederne gerne vil af med restlageret fra julen, og der købte jeg et par øko-andelår. De skulle omsættes til mad her …
Jeg har bagt noget brød uden gluten i forbindelse med månedens benpænd, og så fik jeg lyst til at lave en portion bønnepostej. Det er vegetarisk pålæg, som du – hvis du fortynder den lidt – også kan bruge som dip til grøntsager og chips. …
Jeg har lavet krydret svinehjerte, for jeg udnytter denne måneds detox-benspænd til også at rydde op i fryseren. Og her var søreme et svinehjerte, der trængte til at blive brugt!
Indmad er en virkelig billig udskæring, der også indeholder mange vigtige vitaminer og mineraler. Skærer du indmad i tilpas små tern og/eller langtidstilbereder, så kan du lave retter, som selv de mest indmads-skeptiske mennesker kan overtales til at prøve.
Hvis du så også krydrer retten godt, så lægger man slet ikke mærke til, at den indeholder indmad.
2 personer
1 svinehjerte
smør til stegning
2 gulerødder, skåret i små tern – ca. samme mængde som svinehjertet
½ mellemstort løg, skåret i små tern
½-1 spsk gochujang (koreansk chilipasta)
1 dåse flåede tomater
evt. lidt rørsukker eller mørk sirup (det brugte jeg dog ikke)
salt og peber
Skær sener, vener og evt. fedt af svinehjertet, inden du skærer selve kødet i meget små tern. Smelt en klat smør i en kasserolle og svits kødet ved mediumvarme, indtil det er brunet. Tag kødet op. Smelt lidt mere smør og svits nu løgternene, indtil de bliver bløde. Tilsæt gulerødderne og lad dem stege med i et par minutter, inden du atter tilsætter kødet. Rør gochujang ud i retten sammen med tomater og læg låg på. Lad retten simre i 1½-2 timer. Tilsæt eventuelt lidt vand undervejs, hvis stuvningen er ved at koge tør.
Smag retten til med salt og peber. Du kan også tilsætte lidt sødme, hvis du synes, at det mangler. Det undlod jeg dog, da jeg undgår sukker i disse uger.
Krydret svinehjerte kan serveres sammen med kartoffelmos eller kogte ris. Da jeg generelt undgår hurtige kulhydrater lige nu, så blev stuvningen serveret sammen med blomkålsris (det vil sige revet blomkål). Et lille drys hård revet ost oven på gør heller ikke spor.
Note: Dette er en ganske fin måde at lave et sundt og nærende måltid på til en billig penge. Der er skruet godt op for smagen, så snart du bruger gochujang i maden. Hvis du er bange for, at det bliver for stærkt undervejs, kan du eventuelt servere lidt creme fraiche ved siden af.
Disse fiskevafler opstod meget spontant i går, da jeg bagte æggevafler. Det lyder måske lidt mærkeligt, men jeg havde kort tid inden købt fiskefars på tilbud (fra fiskehandler), og når nu vaffeljernet var varmt, så skulle man da være et skarn, hvis man ikke udnyttede …
Disse æggevafler er som udgangspunkt vegetariske og glutenfri, men jeg har valgt at servere dem sammen med røget laks. Du kan dog sagtens lave en vegetarudgave ved for eksempel at udskifte laksen med en svampestuvning. Du kan selvfølgelig også helt undvære at lægge noget på …
Tsukemono er en samlet betegnelse for syltede grøntsager, som er en vigtig del af den japanske madkultur. Det var derfor også meningen, at jeg skulle lave tsukemono under mit seneste japanske benspænd, men jeg nåede det ganske enkelt ikke. Heldigvis kan man jo sylte året rundt (afhængig af, hvad der er i sæson), og så passer det fint i denne måneds benspænd.
Tsukemono inddeles i en lang række kategorier afhængig af hvilken slags saltsyltning, der er tale om, og hvilke grøntsager der syltes. Du kan se en glimrende oversigt hos Just One Cookbook.
Jeg besluttede mig for at lave asazuke, der kan syltes på et par timer, samt shoyuzuke med gulerødder, der kræver to-tre dages syltning. Her skelede jeg til nogle tips fra No Recipes.
Asazuke – den hurtige kål- eller agurkesyltning
tilbehør til 2-3 personer
100 g fintsnittet spidskål eller hvidkål
3 g salt
0,25 tsk chiliflager
Asazuke er lynsyltede grøntsager, og her er det mest oplagt at bruge enten agurker eller fintsnittet kål. Lige nu er et af de værste tidspunkter at købe friske agurker på, så jeg gik selvfølgelig efter kål.
Du skal bruge meget fintsnittet kål, som du hælder i skål sammen med salt. Kram det grundigt, indtil kålen bliver blød og vend derefter lidt chiliflager i. Hæld det på et skoldet glas og stil det i køleskabet i 2-3 timer, indtil kålen får et lidt glasagtigt udseende. Nu kan du spise den syltede kål som tilbehør til andre retter.
Shoyuzuke – soyasyltede gulerødder
tilbehør til 4-6 personer
200 g gulerødder, skrællede og skåret i tern der er ca. 1×1,5 cm eller deromkring
2 dl soyasauce
1 dl vand
1 ark tørret tang, revet i mindre stykker
Rør soyasauce, vand og tang sammen. Hæld gulerodsstykkerne i et skoldet glas og hæld soyablandingen over, så den dækker gulerødderne (hvis den ikke gør, så lav lidt mere lage). Stil glasset i køleskabet i 2-3 dage, og så er din shoyuzuke klar til at blive spist. OBS – du kan også hælde blandingen i en lynlåspose og derefter lukke så meget som muligt af luften ud, inden du lukker posen. Så behøver du ikke nær så megen syltelage.
Jeg synes, det er sjovt at lave forskellige udgaver af vegetarfrikadeller, og nu er turen kommet til grønkålsfrikadeller. Disse frikadeller er en aldeles glimrende måde at snige flere grøntsager ind i madlavningen, for de saftige grønkålsfrikadeller kan naturligvis erstatte kødet i aftensmaden – eller du …