Måned: oktober 2023

Flagermuskager

Flagermuskager

Så er der flagermuskager i anledning af Halloween! Ja, vanen tro blev jeg nødt til at bage nogle Halloween-småkager, og hvis jeg ikke er alt for søvnig i morgen tidlig, så tager jeg dem med til kollegerne. De skal jo også vide, at det er 

Silberbauer Bistro

Silberbauer Bistro

Silberbauer Bistro har længe stået på min ’ønskeliste’ over restauranter, jeg gerne vil besøge, og for nogle uger siden kunne jeg heldigvis lokke en ven til at prøve stedet sammen med mig. Restauranttypen er dog lidt udfordrende for en som mig, der elsker planlægning – 

Sort risotto med blæksprutte

Sort risotto med blæksprutte

Det er snart Halloween, så jeg bliver naturligvis nødt til at lave sort risotto! Og hvis man laver sort risotto, kan man jo lige så godt toppe den med en friteret blæksprutte!

Jeg havde noget blæksprutteblæk til overs fra mit Halloweenbrød med kranier, og jeg kom straks til at tænke på, da jeg lavede sort paella. Mon ikke jeg kunne lave en mere Halloween-agtig udgave af den ret?

Jeg købte et par tiarmede blæksprutter (de kan som regel findes til en fornuftig pris hos fiskehandlere). Selve kroppene har jeg gemt til at kunne lave blæksprutteringe af på et tidspunkt, men hovederne blev friterede og fik lov til at være ‘Cthulhu-agtig’ pynt.

Sort risotto med blæksprutte

2 personer

Risotto:
1 spsk smør
1 lille løg, finthakket
2 dl risottoris
1-1½ dl hvidvin med en vis sødme
1 tsk blæksprutteblæk (en lille pose)
4-5 dl skaldyrsbouillon eller grøntsagsbouillon
1 dl friskrevet og fintrevet hård ost – for eksempel Vesterhavsost
salt og peber
lidt citronsaft

2 blækspruttehoveder
2 spsk hvedemel
2 spsk sød paprika
½ tsk cayennepeber eller chili
½ l rapsolie

Smelt smør på en pande og svits løgstykkerne et minuts tid ved mediumvarme. Tilsæt risene og giv dem et minut. Rør blækket ud i hvidvinen og rør det i risene. Lad det simre, indtil risene har optaget vinen og tilsæt så lidt af bouillonen. Lad det simre videre – husk at røre i det ind imellem – og tilsæt så lidt mere af bouillonen, når det er ved at koge tør. Fortsæt sådan, indtil al bouillonen er optaget.

Mens risottoen simrer, kan du tilberede blæksprutterne.

Skyl blækspruttehovederne i vand. Rør hvedemel, paprika og cayennepeber sammen og vend blækspruttehovederne i dem. Varm rapsolie op i en lille kasserolle (eller gryde). Test om olien er varm nok ved at stikke enden af en tændstik (den uden svovl) i olien. Hvis det syder omkring tændstikken, er olien klar. Læg forsigtigt blækspruttehovederne i olien og steg dem i 1-2 minutter, indtil de har fået en gylden farve. Tag dem op af olien og læg dem på et par stykker køkkenrulle.

Hvis risottorisene ikke er møre, når al bouillonen er tilsat, kan du tilsætte lidt vand og fortsætte indkogningen, indtil risene er klar. Tag panden af varmen og vend den revne ost i risottoen. Smag den til med salt, peber og citronsaft og evt. en klat smør.

Tag en dyb tallerken og fordel sort risotto ud over bunden. Top den med en friturestegt blæksprutte. Du kan slutte af med at dryppe lidt stærk chilisauce ud over retten.

Note: Sådan en gang sort risotto toppet med friteret blæksprutte er en ret festlig servering – og så smager det skønt!

Halloweenbrød med kranier

Halloweenbrød med kranier

Jeg har lavet Halloweenbrød med kranier, for så slår jeg to fluer med ét smæk – jeg laver en benspændsret OG jeg får lavet noget sjov mad i anledning af Halloween. Jeg faldt over et sjovt Halloweenbrød med kranier hos Ghoul At Heart (elsker navnet!), 

Hørby Færgekro

Hørby Færgekro

Tidligere på måneden tog vi på udflugt til Holbæk-området sammen med et af de ældre familiemedlemmer, og her spiste vi frokost på Hørby Færgekro. Den ligger med en flot udsigt til fjorden, og denne dag var der også ekstra meget at se på, eftersom den 

Græskarformet brød

Græskarformet brød

Jeg fik lyst til at lave et græskarformet brød i anledning af, at det snart er Halloween. Det er helt klart en af de sjoveste anledninger at lave mad til!

Først tænkte jeg på det klassiske store orange græskar, som man skærer skræmmende ansigter eller uhyggelige motiver i. Men det er lidt besværligt at lave et så højt brød. Der er heldigvis også pyntegræskar, og her er der nogle sjove, lidt flade udgaver i flere farver. Sådan nogle ville jeg lave! Meeen… så ombestemte jeg mig IGEN og lavede et stort, for det var alligevel så praktisk 😀

Du kan naturligvis dele denne dej i ca. 6 lige store boller og ellers bruge samme fremgangsmåde som ved nedenstående brød. Bagetiden vil i så fald være kortere (jeg gætter på 15-20 minutter).

Du kan også overveje at lave et stort græskarformet brød men så pakke nogle små bagesten ind i bagepapir og lægge i midten af dejen (pas på, at pakken ikke bliver for tung). Så skulle brødet gerne få en fordybning, så det ligner mere de mellemstore græskar i grønne nuancer, som man finder i supermarkederne lige nu.

Græskarformet brød

1 stort brød

3 dl håndvarmt vand
25 gær
½ spsk salt
2 spsk rapsolie
½ tsk gurkemeje (til at give gylden farve)
ca. 7½ dl hvedemel

Derudover:
pisket æg til pensling
en lille pind/kanelstang, der kan ligne en græskarstilk

Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i det. Rør olie og salt i og tilsæt så 5 dl af melet. Rør gurkemejen ud i toppen af melet, inden du rører det sammen med resten af skålens indhold. Tilsæt nu resten af melet under omrøring/æltning. Sørg for at ælte dejen i mindst fem og helst ti minutter, indtil du har en god, smidig dej. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad det hæve til dobbelt størrelse – det tager en times tid.

Klip fire stykker bomuldssnor (længde ca. 25 cm) og bind dem sammen på midten. Bred dem ud på en bagepapirbeklædt bageplade, så de ligger nogenlunde symmetrisk. Ælt dejen og sørg for, at overfladen er helt glat, inden du placerer den på midten af snorene. Bind nu snorene sammen henover dejen to og to – så du tager de to snore, der ligger over for hinanden og binder dem sammen oven på dejkuglen. Klip bagefter de overskydende spidser af. Skær to-tre små snit i hver sektion af græskarbrødet – det sørger for, at dejen ikke sprækker. Dæk brødet med viskestykket og lad det efterhæve i 20-30 minutter. Pensl det med pisket æg lige inden, at du sætter det i midten af ovnen ved 200 grader. Det skal have ca. en halv time.

Lad brødet køle af, inden du skærer eller brækker stykkerne af.

Note: Jeg synes, at sådan et græskarformet brød er ret smukt. Næste gang må jeg hellere lave de små udgaver, selvom det er lidt mere besværligt. De vil dog helt sikkert være et hit hos gæster 🙂

Vil du prøve at bage brød, hvor der er græskar i? Så tjek min opskrift på bradepande-græskarbrød samt min opskrift på et sødt græskarbrød med kanel og kaffe.

Stegt lange med ærtecreme

Stegt lange med ærtecreme

Der kom stegt lange på bordet i går, for det var alt for længe siden, vi sidst havde fået fisk! Lange er en lys fisk, der er let at tilberede, og så hører den til de lidt billigere fisk. Den er lidt ‘løs’ i kødet, 

Restaurant Mangia

Restaurant Mangia

For ikke så længe siden havde jeg en aftale med et par tidligere kolleger, hvor vi valgte at spise på Restaurant Mangia på Vesterbro i København. Det er ikke bare en italiensk restaurant men en restaurant med fokus på pasta, så der skulle være god 

Brød med bageenzym

Brød med bageenzym

Har du prøvet at bage brød med bageenzym? Det måtte jeg naturligvis gøre i forbindelse med mit brød-benspænd.

Jeg fik en lille pose bageenzym fra min svigermor for nogle måneder siden, og nu var det altså tid til at prøve det. Bageenzym skulle give et lidt luftigere brød og en sprød skorpe. Der står også i beskrivelsen, at man kan bruge det i en brøddej, der kan/skal opbevares i køleskabet i op til to døgn, inden du bager brødet. Det havde jeg dog ikke lige tid til at teste denne weekend, så det blev luftighed og sprødhed, jeg ville efterprøve.

Brød med bageenzym

1 stort hvedebrød

25 g gær
4 dl håndvarmt vand
1 dl creme fraiche
½ spsk salt
1 dl fuldkornshvedemel
10-11 dl hvedemel
10-15 g bageenzym

Rør vand og creme fraiche sammen og rør gæren ud i det. Rør fuldkornsmelet i og lad det trække et minuts tid. Imens rører du salt, bageenzym og halvdelen af hvedemelet sammen. Rør det i gærblandingen og tilsæt derefter løbende hvedemel til blandingen under omrøring/æltning. Når dejen samler sig til en blød og smidig masser, ælter du den i mindst fem og gerne ti minutter, inden du lægger den i en skål og dækker den med et fugtigt klæde. Lad dejen hæve en times tid til dobbelt størrelse.

Drys hvedemel på køkkenbordet og ælt dejen igennem. Form et aflangt brød af det og læg det på en bagepapirbeklædt bageplade. Dæk det med viskestykket og lad det efterhæve en halv time.

Bag brødet ved 200 grader i 20-25 minutter, indtil det er letgyldent og lyder hult, når du banker på overfladen. Lad det køle af, inden du skærer skiver.

Note: Hvordan er brød med bageenzym så? Tjo. Skorpen er ret sprød, når man tager brødet ud, men jeg syntes dog ikke, at det holdt så længe. Jeg ved ikke, om jeg havde for høje forventninger (også kendt som brød, der er så sprødt, at man nærmest skærer ganen på det). Jeg syntes dog, at brødet føltes lidt mere sprødt, når jeg skar det i skiver. Det havde i hvert fald en ret lækker, sprød lyd. Luftigheden var den samme, som når jeg bager andre brød.

Jeg må prøve flere brød med bageenzym i fremtiden for at finde ud af, om det kan betale sig 🙂

Mikroovnsboller

Mikroovnsboller

Jeg bruger selvfølgelig mit brød-benspænd til at afprøve nogle forskellige måder at bage på, og derfor skulle jeg naturligvis også prøve at lave mikroovnsboller. Ideen så jeg hos Hjemme hos Xenia, og bollerne er glutenfri. Du kan dog godt erstatte mandler med hvedemel, hvis du