Måned: maj 2017

Mild fiskerilette

Mild fiskerilette

Denne fiskerilette blev serveret som forret her i weekenden, men den kan også sagtens bruges som pålæg til frokostbordet. Det kom på bordet, da vi havde gæster på besøg, og de skulle selvfølgelig trakteres med god mad. Jeg havde spurgt inden, om der var noget, 

Flamberet fisk med Pernod

Flamberet fisk med Pernod

Jeg synes ikke, jeg kan have et flamberings-tema uden også at servere flamberet fisk, for fisk kan vi sagtens spise mere af herhjemme, så her var en glimrende anledning til at få det på bordet. Jeg faldt over nogle rødfiske-fileter i køledisken, som kom med 

Restaurant Den Lille Fede

Restaurant Den Lille Fede

Den Lille Fede, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København Tidligere på måneden var gemalen og jeg på restaurant Den Lille Fede sammen med hans kolleger. Den Lille Fede ligger i det centrale København, og jeg har hørt meget godt om stedet gennem årene, så det var dejligt endelig at få mulighed for at spise der.

Restauranten kører med en fem retters menu og en syv retters menu. Vi fik den med fem retter plus vinmenu, og det kunne vi sagtens blive mætte af.

Den Lille Fede, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København Da vi havde bestilt, fik vi først en velkomstdrink, men derefter gik der desværre ret lang tid, før der atter skete noget. Så kom der til gengæld også brød og rørt smør på bordet, og det var af den syndige slags, hvor det næsten er som at spise kage. Det var lidt svært ikke at spise sig mæt og glad i det, men der skulle jo også være plads til ‘de rigtige retter’.

Den Lille Fede, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København Den første forret bestod af rejer, der lå på en sauce lavet på hvedeøl, glaskål og fløde, og det var toppet med stenbiderrogn, karse og en crumble lavet på mandler. En virkelig lækker start på måltidet, hvor den fuldfede sauce passede godt sammen med de milde rejer, den lidt skarpe karse og de sprøde mandler. God og gennemtænkt ret.

Den Lille Fede, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København Den næste lille servering var disse kammuslinger, der gemte sig under sprøde kyllingeskind. De lå på en sauce på blandt andet peberrod – og muligvis også agurk? – og pyntet med tynde maltflager. Igen en ret med en vis fedme, hvor maltflagerne gav lidt bitterhed. Kyllingeskindet kunne smagsmæssigt have løbet med hele opmærksomheden, men jeg syntes, at kammuslingerne også fik lov til at være tydelige i retten.

Den Lille Fede, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København Så kom vi til hovedretten. Det er lidt svært at se, hvad der gemmer sig bag de store flager, der ligner papir, men det var oksetyksteg, der lå på et lage af grønt samt en kraftig sauce lavet på bacon og cognac. Hertil kom også lidt syrnet fløde. Retten var smukt anrettet, men jeg ærgrede mig lidt over, at det hele var gemt bort bag de store flager, der også var lidt bøvlede at spise – det var lettest at lægge dem til side og derefter nippe lidt til dem i ny og næ. Men bortset fra det var der en god fylde i retten, og det smagte godt – dog uden at imponere lige så meget som den første ret.

Den Lille Fede, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København Så var det søreme tid til en lille osteservering. Jeg kan godt lide, når restauranter eksperimenterer lidt og ikke bare serverer 3-4 stykker ost med marmelade til, og her overraskede Den Lille Fede positivt. Vi fik en lille skål med briecreme, der var toppet med ristet havre, stikkelsbær samt revet ost, der i dette tilfælde var Havgus. En forholdsvis kraftig servering, men ikke desto mindre ganske spændende.

Den Lille Fede, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i København Aftenens sidste servering var denne interessante anretning, der bestod af karamelliseret vaniljeis, der lå på en creme – muligvis lavet på valle og citronverbena – samt tynde skiver af nashi-pærer, der var draperet over desserten. Det er yderst sjældent, jeg ser nashi-pærer brugt i desserter, så det var skønt at se, hvordan den var med til at pifte retten op både med hensyn til udseendet og den fine søde sprødhed, den gav til desserten.

Maden var rigtig lækker, og jeg syntes ikke, at der var nogen retter, der faldt igennem hos Den Lille Fede. Vinene var også gode og matchede fint til de enkelte retter. Når man så samtidig tænker på, at fem retter koster 350 kr, og det kun koster 235 kr ekstra at få vinmenu til (i modsætning til de fleste andre restauranter, hvor prisen på vinmenuen ofte matcher menuprisen), så synes jeg virkelig, at man får noget for pengene. Mit største kritikpunkt er faktisk betjeningen, der især i starten var ret fraværende. Der kom mere tempo undervejs, men der var flere episoder, hvor det ikke virkede, som om personalet fik koordineret internt. 

Jeg ender på fem stjerner til Den Lille Fede.

Flamberede pandekager med chokolade

Flamberede pandekager med chokolade

Vi får grillet en del for tiden, men det var nu stegepanden, der blev fundet frem, da jeg lavede flamberede pandekager i går. Jeg overvejede at lave de klassiske franske crepes suzette, men da det ikke er appelsinsæson, valgte jeg at lave en mere enkel 

Cicchetti på Nørrebro

Cicchetti på Nørrebro

På den første varme forårsaften spiste jeg på Cicchetti sammen med en af  mine venner. Cicchetti er en ret ny restaurant på Nørrebro, hvor fokus er på små lette italienske retter, og det er jo perfekt her i varmen.  Vejret kaldte jo på drinks, så 

Hindbærsnitte-is

Hindbærsnitte-is

Ideen til denne hindbærsnitte-is opstod, da jeg fjollede med en kollega, som er virkelig, VIRKELIG glad for hindbærsnitter! Selvom den opstod som en joke, så kunne jeg godt lide ideen, så jeg måtte selvfølgelig prøve at lave det. Denne hindbærsnitte-is er derfor dedikeret til min hindbærsnitte-glade kollega 🙂

Først overvejede jeg at lave en hindbæris og derefter røre kagestykker i – i bedste Ben & Jerry-stil – men da jeg talte med gemalen om ideen, foreslog han, at jeg lavede dem som iskager, og da jeg øjnene muligheden for at lave dem, så de lignede rigtige hindbærsnitter, så gjorde jeg straks det.

Til en hindbærsnitte-is skal du naturligvis bruge en god, hjemmelavet hindbæris samt sprøde dejstykker som i rigtige hindbærsnitter.

Du får 8-12 hindbærsnitte-is ud af følgende opskrift (afhængig af hvor store eller små du skærer dine iskager).

Hindbæris

3 dl hindbær, jeg brugte frosne pga. årstiden
1 dl rørsukker
1½-2 dl fløde

Hæld hindbær og rørsukker i en kasserolle og varm det op. Lad det simre i 5-10 minutter, inden du tager kasserollen af komfuret. Lad det køle lidt af, inden du blender det sammen med fløde. Stil blandingen i køleskabet, indtil den er kølet helt af og kør den derefter på en ismaskine. Sæt din hindbæris i fryseren, indtil du skal bruge den.

Hindbærsnitte-dej

1 tsk vaniljepulver
75 g flormelis
150 g blødt smør
250-300 g hvedemel
1 tsk bagepulver
2-3 spsk vand

Rør ingredienserne til dejen sammen og ælt den, til den er ensartet og fin. Stil den i køleskabet en halv times tid, inden du deler den i to lige store dele. Rul dem ud hver for sig til aflange stykker – prøv at undgå, at de bliver over 12 cm brede og sørg for, at de er ca. lige store. Læg derefter dejstykkerne på en bageplade, der er dækket med bagepapir. Bag dem i ovnen i 10-12 minutter ved 200 grader – de må gerne se lyse ud, for det er vigtigt, at de ikke får for meget. Lad dem køle helt af.

Tid til at samle din hindbærsnitte-is!
Du samle dine iskager på forskellige måder. Den mest enkle er at fordele ½-1 cm hindbæris ud over den ene kagebund (der vender med bagsiden opad) og derefter lægge den anden kagebund på (med bagsiden ned mod isen). Tryk dem sammen, så isen kommer helt ud til kanten. Pynt din hindbærsnitte-is med glasur og evt. lidt frysetørrede hindbær. Put din hindbærsnitte-is i fryseren en ½-1 times tid, inden du skærer den ud til iskager.

Du kan også – hvis du er mere forsigtig – forsigtigt skære kagebundene ud i lige store stykker (det kræver et godt øjemål eller at du bruger lineal) og smør et stykke med hindbæris, læg et andet stykke på, klem sammen og pynt med glasur. Put den gerne i fryseren, så din iskage er lettere at bide af, når du serverer den.

Note: Dette var i al ubeskedenhed en god idé! Hindbærsnitter i sig selv er en dejlig kage, og denne isudgave er bestemt originalen værdig. Denne hindbærsnitte-is har en lidt sødere og blødere smag end den traditionelle hindbærsnitte, men det gør absolut ikke noget. Vil du have den mere syrlig, kan du altid skære lidt ned på fløden og/eller sukkermængden.

Pastaret med aubergine, pesto og svampe

Pastaret med aubergine, pesto og svampe

Hverdagsretterne hos os består ofte af rester, vi tidligere har frosset ned, eller retter baseret på forskellige rester fra køleskabet. Nu er sommeren over os, og så dukker der også en pastaret eller to op, for vi spiser vegetarisk cirka halvdelen af tiden om sommeren, 

Lammeculotte med grøntsager

Lammeculotte med grøntsager

Det er ved at være lang tid siden, vi sidst fik lammekød, så i weekenden fandt jeg en lammeculotte frem og lavede en dejlig sommerret med masser af grøntsager. Jeg tilberedte min lammeculotte i ovnen, for så kunne jeg lægge den på et lag af 

Flammestegte bøffer på grill

Flammestegte bøffer på grill

Jeg bliver jo nødt til at lave flammestegte bøffer, nu jeg har ild-benspænd! Flammestegning på grill egner sig fortrinligt til oksekød, for her må midten af kødet godt være rødt (i modsætning til kylling). Du skal bruge en grill, der kan komme godt op i temperatur eller eventuelt lave et velvoksent lejrbål, hvor du sætter en rist over.

Sørg for at vælge noget godt oksekød, hvor der er tydelig fedtmarmorering i kødet. Så bliver det dejligt saftigt og mørt, når det bliver grillet. Jeg stegte bøffer, der vejede ca. 200 g hver, men du kan selvfølgelig også sagtens bruge tykkere bøffer – så bliver stegetiden dog anderledes.

Flammestegte bøffer

2 personer

2 oksekødsbøffer på ca. 200 g hver
salt og peber
balsamico-eddike, ølsirup eller æblesirup
friske krydderurter – for eksempel estragon

Tænd op for grillen og læg risten over. Grillen skal være meget varm, og der skal selvfølgelig være flammer (ikke meterhøje flammer men nok til, at de kan nå op til risten – se billedet nederst i indlægget). Drys bøfferne på begge sider med salt og peber og læg dem på den varme rist. Giv dem et minut på hver side og derefter et minut mere på hver side (dvs. så de får i alt to minutter på den ene side og to minutter på den anden side). Tag de flammestegte bøffer af grillen og smør dem med enten balsamico-eddike, ølsirup eller æblesirup. Personligt foretrækker jeg ølsirup, men de to andre varianter passer også godt til det saftige oksekød.

Så kan de flammestegte bøffer ellers serveres med en god salat og eventuelt nogle kartofler til.

Kyllingepizza med ricotta og bacon

Kyllingepizza med ricotta og bacon

Det er jo dejligt, at solen er kommet igen, så vi skulle naturligvis spise kyllingepizza på terrassen her i weekenden! Vi elsker at bage pizza på grill, og denne gang ville vi prøve en ny variant – nemlig føromtalte kyllingepizza. OBS – du kan selvfølgelig