Måned: marts 2016

Kryddersild

Kryddersild

I går bloggede jeg om sennepssild, og i dag er turen kommet til de kryddersild, jeg havde med til påskefrokosten i søndags. Kryddersild er – i mine øjne – sild, der ligger i en krydret tomat-eddikesauce. Hvor krydret – og ikke mindst med hvilke krydderier 

Sennepssild

Sennepssild

Det har som bekendt lige været påske og dermed også påskefrokoster. Da vi var til påskefrokost med familien, medbragte jeg sildeanretninger – sennepssild og kryddersild. Sidstnævnte blogger jeg om i morgen. Sennepssild kan variere en del. Jeg valgte at lave en udgave med dild i 

Friturestegt marsbar

Friturestegt marsbar

Yes… så kom den… friturestegt marsbar… en af de mest fjollede desserter, der findes 🙂

Da jeg første gang hørte om friturestegt marsbar, var jeg helt sikker på, at desserten stammede fra Sydstaterne, som er notorisk kendt for at friturestege alt. Friturestegt marsbar stammer dog fra Scotland (hvor de åbenbart også er glade for at fritere maden) og består i al sin enkelhed af en marsbar, der er vendt i dej, inden den er stegt i olie. Den serveres typisk med vaniljeis eller flødeskum til.

Nu er det – som du nok kan regne ud – en ret sød og ret heftig dessert kaloriemæssigt, så jeg brugte mini-marsbarer, da jeg lavede denne dessert til vores gæster lige inden påske. Jeg prøvede både at lave en version med ét lag dej og en version med to lag dej, men jeg syntes ikke, det gjorde den store forskel.

Friturestegt marsbar

4 personer

4 eller 8 x mini-marsbar
1 dl øl
1 dl + 1 spsk hvedemel
et lille knips salt
ca. 0,75 dl rapsolie til fritering

Tilbehør: Vaniljeis

Pak dine mini-marsbarer ud. Rør øl, hvedemel og salt sammen. Vend en mini-marsbar i dejen og sæt den derefter på en bagepapirbeklædt tallerken. Gentag med de resterende marsbarer. Sæt de dejdyppede marsbarer i fryseren i et par timer.

Varm olien op i en lille kasserolle. Tjek om den er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien. Når det begynder at boble omkring træstumpen, er olien klar. Tag dine marsbarer ud af fryseren og frituresteg 2-3 stykker ad gangen. Når de bliver gyldne, er de klar og skal op af olien med det samme. Tag dem op med en hulske og servér dem med det samme med vaniljeis.

Note: Jeg har set flere opskrifter på friturestegt marsbar, hvor den ikke fryses ned, inden den steges i olie, men jeg gjorde det for en sikkerheds skyld, så jeg ikke risikerede, at den lille marsbar smeltede, mens den blev friturestegt, og det virkede da også ganske fint. Friturestegt marsbar er – også i miniudgave – en ret sød og forholdsvis tung dessert. Er du til det, skal du klart prøve det på et tidspunkt. Personligt er marsbar dog for sødt til min smag, men jeg syntes, det var et sjovt eksperiment.

Svinekæber i tomatsauce

Svinekæber i tomatsauce

Vinteren er ved at være ovre, men jeg nåede lige at lave en omgang simremad mere i form af langtidssimrede svinekæber i tomatsauce. Jeg elsker simremad men har lavet det overraskende få gange denne vinter, så det var med stor fornøjelse, at denne ret blev 

Sprøde ebirejer med chilisauce

Sprøde ebirejer med chilisauce

Da jeg planlagde månedens friteringsbenspænd, var ebirejer en af de retter, jeg helt sikkert ville nå at lave i løbet af måneden. Ebirejer er store rejer vendt i panko rasp, inden de frituresteges. Panko rasp er lavet på små brødstykker og bruges blandt andet i 

Gulerodskage-whoopies

Gulerodskage-whoopies

Påskeferien er startet for mit vedkommende, men lige inden nåede jeg at tage feriekage med til kollegerne, og det blev til disse gulerodskage-whoopies. En whoopie – eller whoopie pie – er to småkageformede kager, der er lagt sammen med fyld i midten. Jeg faldt over en opskrift hos Allrecipes, som jeg tog udgangspunkt i, men den havde fået en del kommentarer om, at kagerne ikke smagte af så meget, så jeg sørgede for at skrue godt op for krydderierne i min version, ligesom jeg tilføjede nødder i kagerne og citronskal i fyldet.

Gulerodskage-whoopies

50-60 halve, dvs. 25-30 fyldte whoopies

350 g groft revne gulerødder
300 g mørk farin
100 g smeltet smør
3 spsk rapsolie
2 æg
1 tsk vaniljepulver
350-375 g hvedemel
2 tsk bagepulver
4 tsk kanel
1 tsk salt
75 g hakkede hasselnødder

Flødeostefyld – til ca. 75% af ovenstående whoopies
200 g flødeost
25 g blødt smør
150 g flormelis
1 tsk vaniljepulver
fintrevet skal fra 1 øko-citron

Hæld de revne gulerødder i en skål og rør det sammen med 5 spsk mørk farin. Lad det stå i ti minutter. Imens rører du æg, smør og olie sammen til en ensartet masse. Tilsæt hvedemel, bagepulver, kanel, vaniljepulver, salt samt resten af farinen og rør det grundigt sammen. Når gulerødderne har stået i ti minutter, presser du gulerodsmassen sammen og hælder det overskydende vand fra. Rør derefter gulerødderne og nødderne i kagedejen.

Form små småkageformede kager på en bagepapirbeklædt bageplade. Brug ca. 1 tsk kagedej per kage – de vokser nemlig en del – og sørg for at holde et par cm afstand mellem hver kage. Sørg for ikke at glatte kagerne så meget ud, at de bliver meget flade. Bag dem i ovnen ved 175 grader i 12-14 minutter. Lad kagerne køle helt af.

Rør flødeostefyldet sammen.

Nu er det tid til at fylde dine whoopies. Tag to små gulerodskager og læg dem sammen om en klat flødeostefyld – så har du gulerodskage-whoopies!

Note: Håndholdt gulerodskage – what’s not to like? Disse whoopies er saftige, søde, krydrede, vanedannende – og lidt fedtede så husk servietter! Kan varmt anbefales.

Risvaffel med rejer i rød karry

Risvaffel med rejer i rød karry

SPONSORERET INDLÆG Den 25. marts er det vaffeldag – en tradition, der sjovt nok er skabt af svenskerne. I den forbindelse spurgte Tefal, om jeg havde lyst til at være med til at fejre dagen ved at kreere sjove vafler til dagen. Nu havde jeg 

Friteret bacon

Friteret bacon

Friteret bacon – hvad er det nu for noget pjat? Man behøver da ikke at friturestege bacon… eller hvad? Da jeg researchede til denne måneds friteringsbenspænd, skelede jeg selvfølgelig en del til Sydstaterne, for der friterer man alt – og jeg mener alt! Så jeg 

Fyldt kalveschnitzel med gorgonzola

Fyldt kalveschnitzel med gorgonzola

Da jeg lavede østrigsk wienerschnitzel for nylig, var jeg i den lykkelige situation, at der var fire stk. kalveschnitzel i den pakke, jeg tog ud i fryseren. Jeg skulle kun bruge to til wienerschnitzel-serveringen, så næste dag havde jeg mulighed for at lege med de to sidste kalveschnitzler.

Nu er det alt for længe siden, jeg sidst har brugt gorgonzola i madlavningen, og da jeg samtidig havde et glas med nogle enkelte soltørrede tomater i køleskabet, fik jeg lyst til at prøve det. Havde jeg været ekstra godt forberedt, havde jeg også husket at tage pesto ud af fryseren, så det kunne indgå i fyldet, men det blev ikke denne gang. Jeg skriver dog ideen i opskriften herunder.

Fyldt kalveschnitzel med gorgonzola

2 personer

2 x kalveschnitzel
1 dl hvedemel
salt og peber
80-100 g gorgonzola
6-8 soltørrede tomater i olie
evt. 2 spsk god pesto – for eksempel basilikumpesto
smør til stegning

Læg en kalveschnitzel på et spækbræt og læg et stykke bagepapir oven på, inden du banker schnitzlen lidt fladere.. Pas på du ikke banker hul på kødet – det skal være tyndere, men dog ikke så tyndt som en wienerschnitzel. Fokusér på, at din kalveschnitzel skal have samme tykkelse hele vejen rundt. Vær i øvrigt opmærksom på, at bagepapiret sikrer, at du ikke får kødsaft ud over hele køkkenet og dig selv, så husk det! Drys salt og peber på begge sider af kødet, når du er færdig med at slå det.

Vend den ene side af kødet i hvedemel. Den side udgør ydersiden i en fyldt kalveschnitzel. Har du pesto, så smør ‘indersiden’ af kødet med det. Læg gorgonzola og soltørrede tomater på den ene halvdel. Fold den anden halvdel af kødet over, så det ligner en trekant (se billedet øverst). Luk siderne af kødet sammen med et par tandstikker.

Smelt smørret på en pande og steg din kalveschnitzel 3-5 minutter på hver side ved mediumvarme. Du kan holde øje med kødets farve under stegningen – især hvis du ikke har brugt pest. Kødet skal være rosa, medmindre du foretrækker gennemstegt kød – så bliver det dog, efter min mening, ret kedeligt.

Servér din fyldte kalveschnitzel sammen med kålsalat – i dette tilfælde fintsnittet spidskål krammet med creme fraiche og sennep, inden den blev smagt til med salt, peber og citronsaft.

Note: Fyldt kalveschnitzel er helt sikkert en værdig konkurrent til den klassiske wienerschnitzel, når det drejer sig om, hvad man skal bruge kalveschnitzler til. Nu var det ikke en så kraftig gorgonzola, jeg havde fået fat i, men den gav alligevel et fint pift til kalvekødet og fungerede i øvrigt rigtig godt sammen med de saftige soltørrede tomater.

Steaksalat – lækker restemad

Steaksalat – lækker restemad

Nu spiser vi selvfølgelig også andet end friteret mad i denne måned – for eksempel denne steaksalat, som jeg lavede dagen efter, at vi fik T-bone steak med sellerifritter. Der var nemlig tre T-bone steaks i den pakke, jeg tog ud af fryseren, så da