Måned: september 2014

Kopkage – chokoladekage med kaffe og nødder

Kopkage – chokoladekage med kaffe og nødder

Jeg fik afprøvet konceptet ‘kopkage i mikroovn’ ikke bare én men TO gange sidste weekend! Udover en dadelkage med karamelsauce bagte jeg også denne kopkage aka chokoladekage med kaffe og nødder, og igen fik gemalen lov til at agere testperson. Jeg havde egentlig planer om 

Karl Johan remoulade

Karl Johan remoulade

Svampeturen for nylig bød ikke kun på tragtkantareller og rørhatte – vi fandt søreme også et par Karl Johan svampe. Sammen med de gule kantareller er Karl Johan svampene blandt de mest eftertragtede spisesvampe i de danske skove, så vi var glade for, at det 

Kopkage – dadelkage med karamelsauce

Kopkage – dadelkage med karamelsauce

Intet mikroovnsbenspænd uden en kopkage! Eller en kage i en kop. Kopkage er en let og hurtig måde at lave en lille portion kage på, og metoden er blevet ret populær de seneste år, så jeg tænkte, at det var oplagt at prøve konceptet, nu hvor jeg laver retter i mikroovnen i denne måned.

I dette tilfælde blev min kopkage til en kage i et krus. Portionen er derfor også så stor, at du med fordel kan dele med en, du holder af – med mindre du da er lidt af slikmund 🙂

Inspirationen til denne kopkage fik jeg fra Best Home Chef, men jeg skar ned på sukkeret og justerede også flere andre ting, da jeg mente, at dadlerne var søde nok i sig selv – især hvis du kombinerer din kopkage med karamelsauce.

Kopkage – dadelkage

1 krus

7-8 store bløde dadler
2 spsk vand
1 spsk smør
2 spsk hvedemel
en kvart tsk bagepulver
1 æg
2-3 valnødder, hakkede

Fjern stenene fra dadlerne og hak dadlerne groft. Put dem i et højt krus sammen med vandet og zap dem ved 900 W i mikroovnen i ca. 50 sekunder. Lad koppen stå i et halvt minuts tid, inden du putter smørret i og derefter moser dadlerne og smørret til en jævn masse.

Bland hvedemel og bagepulver. Rør ægget ud i de moste dadler og tilsæt derefter melblandingen. Rør det til en jævn masse og glat overfladen af dejen. Drys hakkede valnødder på toppen og bag derefter din kopkage ved 900 W i 60-80 sekunder. Hold øje med kagen – det kan være, den har lyst til at blive meget høj og måske prøve at undslippe kruset!

Så er din kopkage i princippet færdig… meeen skal den ikke lige have et skud karamelsauce? Jo!

Karamelsauce

1 spsk ahornsukker – kan erstattes med mørk farin
½ spsk smør
½ spsk fløde
evt. et lille knips salt

Rør ingredienserne sammen i en ramekin og varm det ved 600 W i ca. 25 sekunder. Rør rundt i det og giv det 25 sekunder mere. Rør igen i karamelsaucen. Hvis den ikke er helt klar, så giv den yderligere 20-25 sekunder.

Stil din kopkage på en tallerken og prik overfladen af kopkagen med en gaffel. Hæld noget af karamelsaucen ud over toppen på kagen og servér den med det samme!

Note: Denne kopkage er en sød, saftig og virkelig dejlig kage, men den mætter også temmelig godt. Det havde jeg heldigvis luret, så efter at have prøvesmagt den, overlod jeg resten af portionen til gemalen, der guffede den i sig.

Kagen kan selvfølgelig serveres uden karamelsauce. I så fald kan du overveje at røre lidt ahornsukker eller mørk farin i dejen (men kun lidt – dadlerne er som sagt ret søde).

karamelsauce, ahornsukker, smør, fløde, sauce, kopkage, kage, dessert, dadelkage, dadler, æg, hvedemel, smør, bagepulver, valnødder, nødder

Boghvedegrød med kokos og hindbær

Boghvedegrød med kokos og hindbær

Morgenstund har grød i mund… ok, dårligt ordspil, jeg indrømmer det! Men altså – grød er en glimrende morgenmadsspise. Det er (desværre) primært noget, jeg husker at spise i vinterhalvåret, men i anledningen af månedens mikroovnsbenspænd ville jeg lige prøve, om mikroovnen egner sig til 

Syltede rørhatte

Syltede rørhatte

Hvad gør du, når du har fundet rigtig mange gode spisesvampe på turen i skoven? Altså udover at lave svampestuvning – enten kombineret med hjemmelavet pasta eller LCHF-brød? Jamen du sylter dem da! Jeg skelede til opskriften på syltede champignons og rettede den lidt til, 

Hjemmelavet pappardelle med timian og Indigo-Rørhatte

Hjemmelavet pappardelle med timian og Indigo-Rørhatte

Vi har spist masser af svampe de sidste dage, eftersom vi fandt over 2 kg spisesvampe, da vi var på svampetur i weekenden. Det blev blandt andet til denne pastaret med hjemmelavet timianpasta, der blev kombineret med en dejlig svampestuvning.

Hjemmelavet pappardelle

Det er let at lave. Følg min opskrift på hjemmelavet pasta og tilsæt blot en spsk frisk timian, når du går i gang med at blande dejen (du kan selvfølgelig også lave pappardelle uden timian, men timianen går rigtig godt sammen med svampene). Læg mærke til, at den pastaopskrift er til tre personer – jeg gemte det sidste pasta til dagen efter, hvor det blev brugt til en resteret.

Du kan enten bruge en pastamaskine eller en kagerulle til at rulle pastadejen ud. Selvom vi har førstnævnte, så brugte jeg faktisk en kagerulle denne gang, og det var ikke så besværligt, som jeg troede – men det kræver selvfølgelig lidt armkræfter 🙂

Hjemmelavet pappardelle skal – når den er udrullet – skæres i strimler, der har en bredde på 2-3 cm, og derefter koges i letsaltet vand i ca. 3 minutter. Skyl pastaen i håndvarmt vand, så kogningen stopper med det samme, og pastaen ikke bliver for blød.

Svampestuvningen laver du af følgende ingredienser:

  • 300 g Indigo-Rørhatte (Karl Johan svampe eller evt. portobellosvampe kan også bruges)
  • en god klat smør
  • 1½ dl fløde
  • salt og peber
  • timian

Rens svampene og skær dem i mundrette stykker. Smelt smørret på en pande og steg svampene ved mediumvarme, indtil de er møre. Tilsæt fløde og lidt timian og lad det koge ind til halv mængde. Smag til med salt og peber og fordel svampestuvningen ud over den friske pasta. Drys med lidt frisk timian og servér med det samme.

Note: Hjemmelavet pasta smager skønt, og hjemmelavet pappardelle er ingen undtagelse – prøv det prøv det! Gerne sammen med en svampestuvning. Vær dog opmærksom på, at det er en temmelig mættende ret – især hvis du som jeg ikke er så vant til at spise pasta. Men godt smager det 🙂

LCHF-brød bagt i mikroovn

LCHF-brød bagt i mikroovn

Da vi var på svampetur i weekenden, fik vi samlet en del tragt-kantareller, så de skulle selvfølgelig indgå i madlavningen. Her var det meget fristende at lave en simpel svampestuvning, men så skulle jeg også have fat i noget brød… og så fik jeg lyst 

Kyllingefarsbrød og lun græskar-blomkålssalat

Kyllingefarsbrød og lun græskar-blomkålssalat

Jeg har tidligere skrevet om, hvor god mikroovnen er til at tilberede grøntsager, men hvad med kød? Kan mikroovnen overhovedet bruges til kødretter? Ja, det kan den godt, men der er en del kødretter, jeg ikke vil tilberede i mikroovn. Oksekødsudskæringer (i hvert fald dem, 

Græskar-gnocchi med kejserhatte og salvie

Græskar-gnocchi med kejserhatte og salvie

Efteråret byder på mange dejlige grøntsager, frugter og bær, og to af mine yndlingsafgrøder på denne årstid er græskar og svampe. Det er bare om at spise løs af dem, mens det er muligt at købe de danske udgaver.

Jeg faldt for nylig over en opskrift i mine gemmer på en italiensk klassiker – gnocchi – lavet på hokkaido græskar! Jeg tænkte straks, at det måtte jeg prøve, og min græskar-gnocchi skulle naturligvis kombineres med svampe. Da jeg fandt friske danske kejserhatte i Torvehallerne i sidste uge, var det tid til at lege i køkkenet.

Græskar-gnocchi
3 personer

500 g hokkaido græskar uden kerner
4½ dl hvedemel
1 æg
salt
krydderier – f.eks. salvie eller timian

ekstra mel til udrulningen af gnocchierne

Skyl græskarret og skær det ud i tern. Vej 500 g græskartern af (og gem resten af græskarret – frys det evt. ned). Græskarret skal IKKE skrælles. Kog græskarternene, indtil de er møre, og hæld vandet fra. Blend græskarternene og tilsæt ægget. Rør ægget ud i mosen sammen med lidt salt samt krydderier (vælg selv et). Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Stil skålen med dej i køleskabet en times tid.

græskar-gnocchi, gnocchi, græskar, hokkaidogræskar, hokkaido græskar, hvedemel, æg, kejserhatte, svampe, salvie, hvidvin, smør

Rul dejen ud til lange tynde pølser og skær den i 2 cm lange stykker. Kog dejkuglerne i en stor gryde med vand i 2-3 minutter, indtil de stiger op til overfladen, hvor du kan fiske dem op med en hulsi.

Mens din græskar-gnocchi koger, hælder du rapsolie på en lille pande – det skal være ca. ½ cm dyb. Varm olien godt op. Tag 15-20 friske salvieblade (de skal være helt tørre) og giv dem ca. 10 sekunder i den brandvarme olie, inden du fisker dem op og lægger dem på et stykke køkkenrulle.

Så er det svampenes tid. Følgende er til to personer. Tag 2-3 store kejserhatte, rens dem og skær dem i skiver.

Smelt en god klat smør på en pande og steg svampene ved mediumvarme. Når de begynder at tage farve, hælder du ½ dl hvidvin i og lader det koge ind til ca. halv mængde. Tilsæt derefter 25 g smør og lad det smelte, inden du smager til med salt og peber.

Servér dine græskar-gnocchi med kejserhattene oven på og top retten med sprøde salvieblade.

Note: Græskar-gnocchi er en smuk og lidt anderledes ret. Gnocchierne drillede mig lidt undervejs, men jeg tror, du kan afhjælpe det ved at putte dejen i køleskabet undervejs, så det har jeg tilføjet i selve opskriften. Græskar-gnocchi har en meget mild smag, så det er vigtigt, at du enten sørger for at tilføje krydderier til dejen eller laver en godt krydret sauce til retten.

Bagte kartofler i mikroovn

Bagte kartofler i mikroovn

Kan man lave bagte kartofler i mikroovn? Ja, det kan man – og det virker overraskende godt! Jeg ved ikke, om jeg er total last mover på dette område, men jeg havde ikke overvejet at lave bagte kartofler i mikroovn, før jeg faldt over det,