Sauerbraten – marineret oksesteg
Nu er sommeren stærkt på vej, så det virker måske lidt voldsomt med en så tung ret på bloggen, men jeg syntes ikke, at jeg kunne have tysk-benspænd uden også at lave sauerbraten.
Sauerbraten er en kraftigt marineret steg, som ofte bliver lavet på oksekød, men også kan laves på andre typer kød. Stegen bliver marineret i rødvin, eddike og krydderier i flere dage, inden den langtidssteges, og sammensætningen af marinaden kan variere en del fra egn til egn.
Jeg ville oprindeligt have købt en tyksteg eller måske et klassisk stykke simrekød såsom okseklump, men udvalget i supermarkedet var ikke så stort den dag, jeg handlede, så jeg endte med en oksesteg lavet på tykkam
Sauerbraten
3-4 personer
1 kg oksesteg
Marinade:
½ l rødvin
3 dl rødvinseddike (eller æblecidereddike)
1 løg, skåret i både
2 gulerødder, skåret i skiver
½ spsk frisk rosmarin
½ spsk frisk timian
Derudover:
2 løg
3 gulerødder
kogte kartofler
Put ingredienserne til marinaden i en gryde og varm det op, til det koger. Tag derefter gryden af varmen. Smelt lidt smør på en pande og brun stegen på alle sider. Put den i en frysepose og hæld marinaden i (når den ikke længere er brændende varm). Luk posen til og læg den i et fad, du stiller i køleskabet. Lad kødet marinere i 2-3 dage – husk at vende posen flere gange om dagen.
Tag kødet ud af køleskabet en halv time inden, at du putter det i ovnen. Si marinaden (og gem væsken). Pil inden da løgene og skær dem i halve, inden du lægger dem på bunden af en stegeso. Skræl gulerødderne, skær dem i skiver og læg dem også i bunden af stegesoen, inden du lægger kødet oven på. Smelt smør i en gryde og pisk melet ud i det. Hæld lidt af marinaden i, rør rundt og tilsæt mere af marinaden. Fortsæt indtil al marinaden er rørt ud i smørblandingen. Hæld dernæst saucen ud over kødet, læg låg på stegesoen og sæt den i ovnen ved 160 grader i ca. 2 timer.
Tag stegen op af stegesoen og skær den i skiver. Smag saucen til med salt og peber og servér den sammen med stegen og kogte kartofler. Hvis det ikke er grønt nok, så tilføj også gerne lidt kogte grønne bønner til din sauerbraten.
Hvor ser det lækkert ud! En fin gæsteret i de kolde måneder. Det må jeg prøve 🙂
Ja, jeg må klart også huske at lave det igen til efteråret 🙂