Nordic Sea Winery
Da vi holdt sommerferie i Sydsverige i sidste uge, nåede vi blandt andet forbi Sveriges største vinproducent – Nordic Sea Winery, der producerer millioner af liter vin hvert år. Og inden du når at blive alt for imponeret, så må jeg hellere skynde mig at præcisere, at det IKKE er på druer dyrket i det svenske. Så – rigtig svensk vin er det ikke.
Nordic Sea Winery køber druer, der er dyrket i blandt andet Sydeuropa og Sydafrika. Saften presses lokalt og bliver – så vidt vi forstod – transporteret til Sverige (ved Simrishamn), hvor efterbehandlingen sker. Her har Nordic Sea Winery også et stort showroom, hvor vi havde bestilt tid til en vinsmagning + frokost.
Vi blev vist ind i det store og ret imponerende showroom, hvor mange af Nordic Sea Winerys flasker stod på hylderne, og hvor der samtidig var dækket op, så der var plads til mange besøgende. Vi var dog kun 12-15 personer til selve smagningen.
Der var udvalgt fem vine, vi skulle smage – to hvide, en rosé (på pap) samt to røde.
Vi fik først en kort præsentation af stedet og måden, de producerer på, inden vinene blev hældt op. Der lå også et smageskema på hvert bord, så man kunne tage sine egne noter undervejs, og så blev hver vin ellers gennemgået og kommenteret.
Sammen med vinene var der også lidt at nippe til – nemlig ovenstående bræt, som jeg delte med gemalen, samt lidt brød.
Det var interessant at høre om Nordic Sea Winery – ikke mindst fordi det trods alt er en stor producent. Men omvendt var vinene ikke noget særligt. Det var i høj grad supermarkedsvine. Og nej, det er ikke negativt ment men blot en konstatering af, at de smagsmæssigt ikke var synderlig nuancerede og kunne drikkes af de fleste, ligesom prisniveauet for mange af dem lå på mellem 50 og 100 kr.
Da vi havde smagt alle fem vine, var det tid til frokosten. Her kunne vi vælge at få et glas af en af de vine, vi havde smagt eller prøve noget helt sjette. Og jeg valgte naturligvis det sidste. Foredragsholderen, som bød på vin, foreslog mig først en rødvin, jeg pudsigt nok havde fået aftenen inden på Upp Eller Ner, så jeg spurgte, om ikke jeg kunne prøve en anden. Og den nye vin viste sig at være en ganske behagelig overraskelse – faktisk så god, at jeg overvejer at købe den på et tidspunkt herhjemme.
Frokosten var i øvrigt fremragende – godt tilberedt og fin balance i smagen.
Jeg synes, det var en spændende oplevelse, selvom et besøg her naturligvis ikke har samme charme, som når vi tager forbi små danske vingårde. Der mangler noget sjæl (og økologi?), og det virker lidt pudseløjerligt, at de transporterer saften til Sverige for at færdiggøre vinene. Men bestemt imponerende og smukt sted.