Isfestival i Firenze
Blev vi glade, da vi opdagede, at der var isfestival, mens vi var i Firenze? Oh yeah! Gelato Festival afholdes ikke kun i Firenze men er faktisk et roadshow, som også kan opleves i andre italienske byer og slutter af med tre dage i Rom. Her konkurrerer landets bedste ismagere om at lave den bedste is, og køber du et turpas til festivalen, har du også mulighed for at stemme på din favorit.
Som jeg tidligere har nævnt, så er isen som dessert opfundet i Firenze, og derfor er det jo helt naturligt, at festivalen startede her. Du kan købe et ‘turpas’ til 10 euro, hvor du får fem kuponer til smagsprøver på is samt en enkelt kupon til en is-cocktail.
Nu tænker du måske, at 10 euro er dyrt for fem smagsprøver, men det er ikke den slags små skaldede smagsprøver, du kan få i supermarkedet lørdag formiddag. Næ, her blev isbægret helt fyldt, og ofte var en smagsprøve på størrelse med 1-1½ normal iskugle!
Gemalen og jeg købte et turpas hver, og jeg valgte den første is, som bestod af ricotta og smagt til med honning og pinjekerner. En frisk og dejlig is, der fungerede overraskende godt. Det er ret nyt for mig, at ricotta fungerer i is, men det gør det altså. Jeg ville gerne have haft lidt flere pinjekerner i denne portion, men ellers var den ganske fin.
Gemalen valgte den næste is, som bestod af mascarpone, der var smagt til med syltede pærer og chokolade. Det kom der en ret fyldig is ud af, men den var jeg ikke så imponeret af.
… og han valgte såmænd også den tredje is, hvor uddeleren var i sit meget gavmilde hjørne og toppede bægret så meget, han kunne! Det var en heftig chokoladeis med sukkersyltede appelsinstykker, og den var lige så tung og fyldig, som den ser ud. Smagen var der ikke noget i vejen med, men den blev lidt for tung til min smag – især når temperaturen lå på 17-20 grader. Som vinteris ville den til gengæld være glimrende.
Så var jeg lidt mere til den spændende is, som jeg valgte – en frisk og lækker is med citron, timian og ingefær! Det var helt klart den mest interessante is, vi smagte på festivalen, men det var også den bedste. Den var cremet og lækker men også frisk og nuanceret – helt perfekt!
Jeg tog chancen, da jeg valgte den næste is, og fik en mascarponeis med karamelliserede hasselnødder og chokoladecreme. Den var udmærket, men ikke så fængende og syndig som jeg havde forventet. Eller – syndig var den bestemt, men ikke på den der måde, der får dig til at blive ved med at spise, selvom du bør lade være. Måske det egentlig er meget godt…
Gemalen stod for dagens sidste isvalg – en meget enkel pinjekerneis. Den havde en rigtig fin smag, men det er en is, jeg skal have i små mængder, for jeg kunne godt mærke, at jeg hurtigt ville blive træt smagen, selvom den var ret spændende.
Vi snuppede en is-cocktail hver. Venneparret tog en Bailey-cocktail, som viste sig at være ret sprittet, mens gemalen tog en mint-cocktail, der smagte alt, alt for meget af mint (men det ville jeg nok mene uanset hvad, for jeg bryder mig ikke om mint).
Jeg valgte en jordbær-cocktail, som viste sig at være utrolig sød og sukret. Det føltes nærmest som at blive glaseret indvendig – bvedrgh!
Som I måske har regnet jer frem til, så havde vi fire iskuponer tilbage på dette tidspunkt, men vi var ret mætte, så vi valgte at gemme dem til dagen efter, så vi kunne bruge dem, inden vi skulle af sted til lufthavnen. Det viste sig dog at være et dårligt valg, for da vi dukkede op næste dag, var alle boder lukkede! Festivalen havde ellers annonceret med at have åbent denne dag, men af ukendte årsager havde de ikke, så vi brændte inde med fire kuponer. Øv. Heldigvis havde vi smagt de is, vi allerhelst ville, men det var selvfølgelig ret ærgerligt, at vi blev snydt for resten.
Jeg havde nok forventet, at der var endnu flere revolutionære/eksperimenterende is i stil med den citron-timian-ingefær-is, vi nåede at smage, men generelt var det jo bare en fornøjelse at trisse rundt mellem boderne og smovse i italiensk is. What’s not to like? 😉
Jeg er da bare overhovedet slet ikke spor misundelig! Overhovedet! 😉 Det ser skønt ud, også selvom det måske ikke var super revolutionerende 🙂
Konceptet isfestival holder også max 🙂
Opfindsomheden fejlede i hvert fald ikke noget hos dem, der laver is – det lyder utrolig lækkert med med is med citron, timian og ingefær 🙂
Den var også ret spændende – får lyst til at lave et lignende eksperiment på et tidspunkt 🙂
Elsker simpelthen dit udtryk ‘føltes som at blive glaseret indvendig’. Blev helt glad da jeg læste det,og sidder stadig og griner. Lyder fantastisk ubehageligt… altså at blive glaseret indvendig, haha.
Ja, den cocktail var jeg vitterlig ikke særlig glad for – puha, hvor var den sød 😀