Måned: november 2017

Stegte ris med grøntsager

Stegte ris med grøntsager

I forbindelse med mit ris-benspænd er det ret oplagt at lave en ret med stegte ris, så det har jeg naturligvis gjort. Det blev til en omgang stegte ris med grøntsager – dvs. en vegetarudgave, hvis du ikke tæller fiskesaucen med. Den kan du dog 

Saftig stikkelsbær-kokoskage

Saftig stikkelsbær-kokoskage

Tidligere på måneden blev jeg lokket til at medbringe kage på arbejdet, og valget faldt på en stikkelsbær-kokoskage, som jeg faldt over i sommers, da jeg ledte efter opskrifter med stikkelsbær. Vores stikkelsbærbuske var nemlig ganske gavmilde i år, og så er det jo bare 

Kyllingerisotto

Kyllingerisotto

Sidste weekend spiste vi kyllingerisotto til aftensmad, og det var bestemt en ret, der faldt i både gemalens og min smag. Jeg havde fundet et par kyllingeoverlår i fryseren og besluttede mig for, at jeg lige så godt kunne udnytte alt på kyllingen. Jeg valgte derfor at stege kyllingeskindet sprødt, så jeg kunne bruge det som pynt på min kyllingerisotto, og så blev kyllingebouillonen til selve risottoen naturligvis kogt på kyllingeoverlårene.

Kyllingerisotto

2 personer

2 kyllingeoverlår
en stor gulerod, skåret i store stykker
3-4 kviste timian
2 laurbærblade
7-8 dl vand

15-20 friske salvieblade
lidt smør til stegning
100 g svampe, skåret i skiver
1 lille løg, finthakket
1 fed hvidløg, presset
1½-2 dl risotto-ris (eller evt. grødris)
1 dl sød hvidvin
1½ dl fintrevet og friskrevet fast ost – helst parmesan
salt og peber

Start med at trække skindet forsigtigt af kyllingestykkerne. Smør en pande med lidt blødt smør og læg kyllingeskindet på panden. Læg et stykke bagepapir ovenpå og derefter en tallerken eller et låg, der kan trykke skindet fladt. Steg skindet ved mediumvarme, indtil det er sprødt (tjek løbende ved at lette forsigtigt på papiret). Mens kyllingeskindet steger, putter du resten af kyllingen i en lille gryde sammen med gulerodstykkerne, timian, laurbærblade og vand. Lad det simre i 30-40 minutter, indtil kyllingen er mør, og væden er reduceret lidt.

Tilbage til panden, hvor du selvfølgelig fjerner låg, papir og skindet, når kyllingeskindet er sprødt. Herefter smelter du en klat smør på panden og steger salviebladene et øjeblik. Tag dem af og læg dem på et stykke køkkenrulle. Svits dernæst svampene, indtil de er møre, og hæld dem over på en lille tallerken. Nu er det tid til selve risottoen. Smelt lidt mere smør på panden og svits løg og hvidløg i et halvt minuts tid, inden du tilsætter risottorisene. Hæld hvidvinen over og lad det simre ved mediumvarme, indtil risene har optaget vinen. Nu hælder du lidt af vandet fra kylingegryden i. Mens din kyllingerisotto simrer på panden, fisker du kyllingestykkerne op af gryden og lægger dem på et spækbræt. Når de er kølet lidt af, kan du pille kødet af knoglerne.

Når risottoen er ved at koge tør, tilsætter du blot mere af kyllingebouillonen. Fortsæt sådan, indtil al bouillonen er optaget af risene. Løber du tør for bouillon, kan du bruge lidt vand. Risene er klar, når de er møre, men stadig har lidt bid. Sluk for panden og vend den fintrevne ost i din kyllingerisotto. Smag til med salt og peber.

Fordel din kyllingerisotto i to skåle og pynt den med stegte svampe, den findelte kylling, de stegte salvieblade samt det sprøde kyllingeskind.

Note: Kyllingerisotto er en lækker risotto-variant. Det er en lækker efterårs- og vinterret, hvor svampene og salviebladene giver lidt kant til den fyldige ret.

Chokoladefudge og vaniljefudge

Chokoladefudge og vaniljefudge

Jeg fik lyst til at eksperimentere med chokoladefudge og vaniljefudge sidste weekend, hvor jeg ville medbringe hjemmelavede værtindegaver til et par vennebesøg. Jeg har før eksperimenteret med hjemmelavet fudge, og det er altså meget bedre end det, du kan købe. Og så er der naturligvis 

Tigerrejesalat

Tigerrejesalat

Hvis du trænger til lidt variation i madpakken eller på frokostbordet, så prøv denne tigerrejesalat, næste gang du skal smøre en sandwich. Til denne tigerrejesalat vil jeg anbefale, at du køber de store MSC-mærkede rejer, som blandt andet Irma og Føtex sælger. Jeg mener, at 

Pizza med oksekød og grillet peberfrugt

Pizza med oksekød og grillet peberfrugt

Jeg fik lyst til at lave et nyt pizza-eksperiment for nylig og endte med at smide en pizza med oksekød på grillen. Vi fik virkelig ikke grillet særlig meget i sommers, så jeg prøver at tage revanche her i de kolde måneder, når der ind imellem er en dag med tørvejr og ingen vind (dem er der ikke mange af for tiden…).

Jeg brugte samme opskrift på pizzadej som til morgenmadspizzaerne – husk at lave den i god tid inden, at du skal bage pizzaerne.

Pizza med oksekød

2 stk.

pizzadej

Fyld:
250 g oksekød
1 lille løg, hakket
olie til stegning
2 tsk oregano
1 tsk basilikum
1 dåse flåede tomater
1 dl rødvin
salt og peber
evt. lidt sukker

Topping:
2 almindelige mozzarellakugler, skåret i skiver
grillede stykker peberfrugt (købes på glas)

Varm lidt olie op i en gryde og svits løgstykkerne i det, uden at de tager farve. Tilsæt oregano og basilikum og rør godt rundt, inden du tilsætter oksekødet. Sørg for, at det er brunet på alle sider, inden du rører tomater og rødvin. Skru ned for varmen, så kødsaucen blot står og simrer i et par timer. Husk at røre i den undervejs og evt. tilsætte lidt vand, hvis den er ved at koge tør. Kødsaucen skal dog være rimelig kompakt til sidst. Smag den til med salt, peber og evt. lidt sukker.

Tag den hævede dej og del den i to lige store dele, der rulles ud på et meldrysset bord. Læg den ene af pizzaerne på et stykke bagepapir, som du bagefter klipper til, så det ikke stikker ud under pizzaens kant. Smør kødsauce på pizzadejen og top den med mozzarella og peberfrugt. Smid din pizza med oksekød på grillen på en bagesten og bag den, indtil bunden er sprød i kanten. Du kan naturligvis også bage din pizza med oksekød i ovnen ved 250 grader.

Note: Jeg har aldrig rigtig dyrket pizza med oksekød, men denne version var nu slet ikke så tosset endda. Den kunne jeg godt finde på at lave igen – mon ikke den også vil være et hit hos ungerne i vores omgangskreds?

Ølbrygning: Juleporter

Ølbrygning: Juleporter

Der har været travlt på ølbryggerfronten her på det sidste. Gemalen besluttede sig for, at vi skulle brygge en juleporter, og da jeg elsker mørke, bitre øl, så var jeg naturligvis frisk på ideen. Ingen af os er dog superglade for juleøl, da mange af 

Jule-tiramisu

Jule-tiramisu

Hvad siger du til en jule-tiramisu? Jeg har før leget med juleklassikerne og har blandt andet lavet en risalamande-cheesecake, risalamandebudding og en risalamandetærte, men da jeg for et stykke tid siden faldt over en kombination af risalamande og tiramisu, kunne jeg ikke stå for ideen. 

Grydesteg med pastinakfritter

Grydesteg med pastinakfritter

Jeg havde lyst til at forkæle gemalen – og mig selv – sidste weekend, så jeg fandt en lille grydesteg frem fra fryseren, som jeg fandt på tilbud for et stykke tid siden. Den var selvfølgelig økologisk, men det betød også, at der var en del fedt på den, så selvom det kan lyde af meget med 500 g grydesteg til to personer, så var der en vis mængde fedt, der blev skåret fra efter tilberedningen.

Der stod på pakken, at den lille grydesteg skulle simre i en gryde i en times tid. Personligt har jeg ikke noget imod rødt kød, så en anden gang kunne jeg godt finde på at eksperimentere med at sætte tilberedningstiden lidt ned, men denne gang holdt jeg mig til anbefalingen.

Vi får ikke så tit sauce – også selvom jeg lige har blogget om sauce i opskriften på vildand – men der blev også lavet en enkel sauce til den lille grydesteg, som blev serveret sammen med pastinakfritter.

Grydesteg med pastinakfritter

2 personer

500 g grydesteg
smør til stegning
1 gulerod, skåret i skiver
4 dl rødvin
2-3 dl vand
5 friske timiankviste
ca. 12 friske salvieblade
1 spsk maizena
salt og peber

Pastinakfritter:
olie
4 pastinakker
1 rødløg, skåret i både
timian
salt og peber

Smelt smør i en gryde og brun derefter stegen på alle sider. Tilsæt gulerod, 3 dl rødvin, vand, timian og salvieblade og læg et låg på gryden. Lad din grydesteg simre en times tid.

Når du har sat din grydesteg over, er det tid til at sætte pastinakfritterne over. Skræl pastinakkerne og skær dem i stave. Hæld dem i en frostpose sammen med rødløg og en god sjat olie, luk posen og ryst den godt, så olien fordeles ud over pastinakkerne og løgstykkerne. Spred grøntsagerne i bunden af et oliesmurt ildfast fad og strø timian, salt og peber over fritterne. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. en time.

Tag din grydesteg op af gryden og hæld 1½ dl væde over i en kasserolle sammen med den sidste dl rødvin. Varm det op. Hæld lidt af væden over i en lille skål, hvori du udrører maizenaen. Hæld derefter maizenablandingen i kasserollen og rør godt rundt. Lad det simre i nogle minutter og smag så til med salt og peber. Ønsker du en lidt sødere sauce, kan du tilsætte lidt mørk sirup eller sukker.

Servér din grydesteg sammen med pastinakfritterne, saucen og evt. lidt blancherede sukkerærter eller grønne bønner.

Note: Det er nu dejligt med en grydesteg med en lækker sauce til! Pastinakfritterne er et fint alternativ til kartofler, og så kunne jeg altså ikke undvære noget grønt på tallerkenen, så der kom lidt sukkerærter på. Du kan også sagtens bruge grønne bønner.

Vildand med blommer og vildris

Vildand med blommer og vildris

Jeg har fået fat i en vildand, og den skal naturligvis – i anledning af ris-benspændet – have følgeskab af vilde ris! Jojo, det må godt være sjovt at lave mad 😉 Vildtkød er ikke altid let at tilberede, og vildand er ingen undtagelse. Jeg