Måned: juni 2014

Nektarinsorbet

Nektarinsorbet

Hvad gør du, hvis du har nogle meget modne frugter (… hm, det her minder mig om en reklame fra 90’erne…) og ikke kan nå at spise dem? Du bruger dem i en nektarinsorbet! Vi havde nogle nektariner i frugtskålen, som var ved at være 

Estragon-aioli og reje-tapas med kapers og rødløg

Estragon-aioli og reje-tapas med kapers og rødløg

Tapas-benspændet har været en rigtig god undskyldning anledning til at lave aioli flere gange, og for nylig fik jeg lyst til at lave en lidt anderledes variant. Jeg tog udgangspunkt i min basisopskrift på aioli, men tilføjede estragon, og det gav et fint resultat. Der 

Cock’s & Cows

Cock’s & Cows

Cock's & Cows, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnBedstevennen og jeg var på burgerbar tidligere på ugen – nærmere betegnet Cock’s & Cows ved Gammel Strand. Det er et af de steder, der ofte nævnes, når folk opremser deres yndlings-burgerbarer, så jeg mente, det var på tide, at vi kiggede forbi.

Vi startede begge med en drink – Bedstevennen med en ‘Old School’, der viste sig at være en knaldrød drink med en intens smag af hindbær, og den mindede lidt om en voksenudgave af de skub-up-is, man kunne købe, da jeg var barn. Selv fik jeg en passionsfrugt-drink, hvor jeg havde bedt tjeneren om at skrue lidt ned for mynte-indholdet i drinken. Den havde stadigvæk en tydelig smag af mynte – kombineret med en dejlig sød passionsfrugt – men der var en fin balance i smagen.

twisted friesEn af mine kolleger havde anbefalet mig at vælge twister fries hos Cock’s & Cows, og det kom jeg ikke til at fortryde. De havde en fin tykkelse og var ret saftige med en fin overflade. Portionen var ret stor, og det viste sig at være et gennemgående træk for deres side orders.

Cock's & Cows, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnMin ven var ret sulten, så vi havde valgt at bestille tre side orders, så vi kunne prøve noget forskelligt. Det endte jeg dog med at fortryde – dels var portionerne som sagt ret store, og dels var de to andre side orders – chili fries og salt & vinegar fries – ret dårlige. I begge portioner var fritterne meget små og slanke og dermed fuldstændig kogt sønder og sammen, så de var tørre og kedelige. Tjeneren tilbød os en ny portion af salt & vinegar fritterne, da hun så, at vi sad og stak lidt til dem, og min ven kommenterede, at de var lige lovlig salte, men det sprang vi over – de var ikke blevet meget bedre af at komme i en mindre salt version, for det var ganske enkelt pommes frites-størrelsen, den var helt galt med.

Cock's & Cows, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnTil fritterne havde vi valgt tre forskellige dip – en med chili, en med aioli og en med blåskimmelost. Min personlige favorit var aiolien, der var fed, cremet og med et strejf af hvidløg. Den måtte gerne have været lidt stærkere, men som udgangspunkt en fin aioli. Chili dippen skuffede mig lidt, mens blåskimmel-dippen var ret interessant men også en dip, jeg ikke skulle have for meget af, da den smagsmæssigt fyldte ret meget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOg sidst men ikke mindst det vigtigste – nemlig burgeren! Der var flere spændende burgere på menukortet hos Cock’s & Cows, men jeg valgte for en gangs skyld en mere traditionel burger – en Cheese ‘n’ Smoke, hvor der var bacon og cheddar i. Man kunne vælge imellem tre forskellige slags boller, og jeg tog en klassisk sesambolle. Jeg var ikke blevet spurgt til, hvordan bøffen skulle steges, men heldigvis viste det sig, at den var stegt lige tilpas. Den var saftig og havde en fin rosa midte. Der var en tilpas mængde dressing i burgeren, og grøntsagerne var friske og sprøde – alt i alt en glimrende og vellavet burger.

Tjenerne var søde og serviceminded, men vi fortrød lidt, at vi sagde ja til at sidde i restaurantens gårdhave. Der sad varmelamper over det hele, der udsendte så megen varme, at vi nærmest gispede af varme, og samtidig gav hele området et småsuspekt rødt skær (som det også ses på flere af billederne).

Alt i alt er Cock’s & Cows et udmærket burgersted. Det overgik ikke mine oplevelser hos Haché Gourmet Burgers, men burgeren hos Cock’s & Cows var god, og holder du dig til twister fries, får du et ganske godt burgermåltid. Men drop de andre fritter, for de er virkelig elendige. 4 stjerner herfra.

Upside down tomattærte

Upside down tomattærte

For et par måneder siden stødte jeg på konceptet ‘upside down tomato pie’, da jeg surfede på nettet, og jeg forelskede mig straks i den smukke tomattærte. Nu hvor tomatsæsonen er startet, tænkte jeg, at det var en god måde at bruge de friske tomater 

Jordbærkoldskål med kokoskammerjunkere

Jordbærkoldskål med kokoskammerjunkere

Hvad sker der, hvis man kombinerer de to bedste danske sommerdesserter – jordbær og koldskål? Man får en skøn pink jordbærkoldskål, som Barbie ville elske! Jeg foretrækker normalt koldskål uden så mange dikkedarer – gerne med masser af citronskal i – men da jeg pludselig 

Grillede skaftkoteletter og blomkålssalat med jordbær og mynte

Grillede skaftkoteletter og blomkålssalat med jordbær og mynte

I går faldt jeg over danske frilands-jordbær til 5 kr bakken hos den lokale Irma, da de havde sidste salgsdato. Selvom enkelte bær havde set bedre dage, så var jordbærrene generelt ganske pæne, og da de ikke skulle gå til spilde – jeg går nemlig ind for Stop Spild af Mad – så købte vi en del bakker med hjem, så de kunne omdannes til alskens gode sager.

Samme aften røg en lille håndfuld af dem i en blomkålssalat, da vi skulle grille. Jordbær giver en dejlig sødme til salater, og så er de jo smukke at se på, så det blev til en god, sprød blomkålssalat med jordbær og friskplukkede mynteblade. Salaten fik følgeskab af nogle tykke frilands-koteletter, som jeg også fandt på tilbud i Irma (hm, måske jeg bare skal handle i den butik om søndagen fremover…).

Grillede skaftkoteletter med balsamico-glasering

2 personer

2 tykke skaftkoteletter
balsamico-eddike
lidt rapsolie
salt

Tag koteletterne ud af køleskabet en halv time før, at du skal bruge dem. Smør dem med balsamico-eddike og lad dem hvile på en tallerken. Lige inden, at de skal på grillen, smører du dem med lidt rapsolie og krydrer med salt. Grill koteletterne 1½ minut på den ene side, 1½ minut på den anden side og tag dem derefter af grillen. Lad dem hvile i 3 minutter, inden de igen får 1½ minut på den ene side og 1½ minut på den anden side. Lad dem hvile i 3 minutter. Lav et lille snit i midten af den ene kotelet for at tjekke, om den skal have mere (kødsaften skal være klar). Hvis den ikke er klar, får koteletterne atter 1½ minut på den ene side og 1½ minut på den anden side, inden de tjekkes igen.

Note: Gode, saftige koteletter, der fik en fin sødme fra balsamicoen og samtidig også tilpas med grillsmag.

blomkålssalat, kål, blomkål, salat, jordbær, mynte

Blomkålssalat med jordbær og mynte

2 personer

ca. 3 høje tekrus fyldt med blomkål, finthakket eller revet på et rivejern
3-4 friske jordbær, skåret i meget små tern
5 friske mynteblade
lidt rapsolie
lidt balsamico-eddike

Vend blomkål med mynteblade og rapsolie. Vend derefter jordbærrene forsigtigt i din blomkålssalat (ikke for meget, da jordbærsaften så farver blomkålen). Hæld lidt balsamico-eddike over salaten lige inden servering.

Note: Frisk, sødmefuld og sprød blomkålssalat, som mætter godt og smager af sommer.

Flaveur

Flaveur

I starten af juni var vi i Nice, og inden vi tog af sted, sørgede jeg for at booke en enkelt restaurant – Flaveur. Jeg havde ikke hørt om den inden, men jeg kiggede på udvalget af Michelin-restauranter i byen og faldt over dette spisested, 

Alcachofas de azafrán – artiskokhjerter i safransauce

Alcachofas de azafrán – artiskokhjerter i safransauce

Jeg kendte ikke på forhånd denne tapasret, som jeg fandt i kogebogen ‘Tapas & snacks’. Den lød dog meget indbydende, og da serrano-skinke og artiskokhjerter er hyppige ingredienser i tapas, syntes jeg, at den var meget velvalgt til månedens tapas-tema. Jeg brugte lidt mere hvidløg 

Albóndigas con salsa de tomate og papas con mojo

Albóndigas con salsa de tomate og papas con mojo

Her kommer et par traditionelle tapas-retter, som vi spiste i weekend. Den ene – albóndigas – er jo egentlig bare den spanske version af kødboller i tomatsauce, en ret som mange kulturer har i en eller anden udgave. Jeg har set mange forskellige versioner på nettet af albóndigas og har her freestylet mig frem til en version. Det er ret forskelligt, hvor meget eller lidt sauce, folk foreslår, man skal bruge i retten. Jeg vil gerne have en del tomatsauce til disse albóndigas, så jeg vil næsten foreslå dig, at du laver en endnu større portion tomatsauce, end jeg har lavet herunder – men det er jo en smagssag. Det er også forskelligt, om folk koger, steger eller bager kødbollerne. Jeg foretrak at stege dem.

Albóndigas – kødboller i tomatsauce

25-30 stk.

Kødboller:

400 g hakket kalve- eller oksekød
1 løg, revet eller finthakket
2 fed hvidløg, pressede
1 æg
salt og peber
2-3 spsk hvedemel

Tomatsauce:
1 kg meget modne tomater, hakkede
gavmild mængde af olivenolie
2 store løg, finthakket
4-6 fed hvidløg, pressede
lidt vand
salt og peber

Start med tomatsaucen. Hæld lidt olie på en pande og sæt temperaturen på mediumvarme. Hæld de hakkede løg på panden sammen med lidt salt. Lad det simre i ca. 10 minutter, hvor du sørger for at røre i det med jævne mellemrum, så løgene ikke tager farve.

Her kan du samtidig starte på dine albóndigas – se længere nede.

Herefter tilsætter du de pressede hvidløg, lader dem stege med i et minuts tid, inden du hælder de hakkede tomater på panden. Tilsæt lidt salt – det skal være med til at trække væden ud af tomaterne – og skru ned for varmen. Lad tomaterne simre i 15-20 minutter og rør ind imellem i retten. Tilsæt lidt olivenolie undervejs. Hvis retten er ved at tørre ud, kan du tilsætte lidt vand, ligesom du spæder tomatsaucen op med vand til sidst, indtil den får den konsistens, du gerne vil have.

Når du vil lave kødbollerne, rører du farsen sammen. Rul boller af farsen – brug evt. en teske til at måle farsen af med, så de ikke bliver for store. Steg dem på en pande i lidt olie eller vent, indtil saucen er klar, og hæld derefter kødsaucen i et stort ildfast fad. Læg kødbollerne i saucen og bag dem i ovnen ved 180-200 grader, indtil de er møre.

Servér dine albóndigas i små skåle.

Note: Albóndigas er en lækker lille servering, som tiltaler de fleste – og så er den meget børnevenlig.

papas con mojo, kartofler, mojo-dip, dip, dressing, brød, tomater, hvidløg, vegetar

Denne ret fandt jeg inspirationen til i den lille kogebog ‘Tapas & snacks’. Jeg ændrede dog lidt på mojoen, da jeg endte med at bruge mere brød (for at få en bedre konsistens), brugte mere hvidløg og udskiftede rødvinseddike med æblecidereddike.

Papas con mojo – saltede kartofler med mojo-dip

2 personer

6 små nye kartofler
1½ spsk salt
vand

Mojo-dip:
2 meget modne tomater
3 spsk smuldret hvidt brød
2-2½ fed hvidløg, presset
1 spsk olivenolie
1 spsk æblecidereddike
salt og peber
evt. lidt sukker

Vask kartoflerne, men undgå at skrubbe skrællen af. Læg kartoflerne i en lille kasserolle og hæld så meget vand i, at det lige akkurat dækker kartoflerne. Bring vandet i kog og tilsæt saltet. Kog kartoflerne møre og hæld derefter vandet fra. Lad derefter kartoflerne køle af, indtil de er lune eller helt afkølede.

Læg de to tomater i en dyb skål og overhæld dem med kogende vand. Vent et minuts tid og hæld derefter vandet fra. Flå forsigtigt skindet af tomaterne og put derefter tomaterne i en blender sammen med brød, hvidløg, olivenolie og eddike. Blend det til en ensartet masse og smag det til med salt, peber og sukker.

Note: Nye kartofler er jo altid skønne, men dippen blev nu meget god – og der var rigeligt af den! Jeg vil anbefale, at du kun laver en halv portion i forhold til ovenstående, med mindre du gerne vil have noget ekstra dip, du kan bruge til andre retter. Jeg brugte den resterende dip til et par sandwiches et par dage efter.

Vi sluttede af med traditionel tapas – serrano-skinke, manchego ost, oliven og chorizo-pølse, der blev kombineret med friskbagt flute.

Grillet krondyrsteak med aspargescreme

Grillet krondyrsteak med aspargescreme

Vi har haft ret travlt de seneste uger, da vi både har været i Nice samt haft en masse aftaler, men i weekenden blev det atter tid til at grille. Jeg købte for et stykke tid siden et par krondyrsteaks i Irma, og dem ville