Måned: august 2024

Chums Vinbar

Chums Vinbar

Chums Vinbar ligger ret tæt på Nørreport Station, og derfor var den et oplagt mål, da jeg skulle finde at mødes med gemalen efter endt arbejdsdag (eller rettere arbejdsuge, eftersom det var en fredag). Det var kort tid efter, at jeg havde besøgt Villa Vino 

Morgenmads-bao

Morgenmads-bao

Denne morgenmads-bao er selvfølgelig et eksperiment fra mit bao-benspænd. Jeg bruger ikke kun månedens benspænd til at blive klogere på et emne men også på at udfordre det og skabe nye koncepter. Og morgenmads-bao er ikke lige noget, jeg ellers er stødt på. I denne 

Villa Vino

Villa Vino

I sidste uge var jeg på Villa Vino med en ven, som også kan lide et godt glas vin med lidt tapas til. Vinbaren ligger lige over for Grand Teatret i København, og da vejret var ganske lunt, sad vi udenfor og kunne nyde den danske sommer, mens vi nippede til vin. Det var slet ikke så ringe endda.

Villa Vino har et imponerende mange vine, man kunne få per glas – jeg tror, der var over 50, hvilket er ret usædvanligt for en vinbar. Der var så meget at vælge imellem, at det tog lidt tid at vælge. Vinbaren har nemlig været så brugervenlige at indsætte to-tre linjers beskrivelse ved hver vin. Der var dog flere steder, hvor teksten var lidt selvmodsigende, men man fik trods alt et bedre indtryk af vinene, når der stod en beskrivelse ved hver.

Vi havde tænkt os at bestille et stort tapasbræt samt en burrata til hver, men desværre havde Villa Vino ikke mere burrata på lager, så vi tog i første omgang blot tapasbrættet med skinke, to slags pølse, to slags ost, lidt paté, aioli og syltede grøntsager.

Jeg kunne ikke stå for en riesling, som heldigvis viste sig at passe til min smag.

Selve tapasbrættet var glimrende, men … desværre var brødet ret kedeligt. Det manglede både smag og saftighed og virkede nærmest som daggammelt brød fra supermarkedet.

Da vi havde delt tapasbrættet, var det tid til et glas mere, og igen blev vinkortet nærstuderet. Jeg tog et mere modigt valg og endte med en sangiovese. Den var desværre en tand mere skarp i smagen, end jeg havde forventet, men den var ok uden helt at være på højde med den forrige vin.

villa vino, vinbar, vinbar i København, restauranter i København, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Min ven foreslog, at vi bestilte lidt mere mad, så vi endte med at dele en ostetallerken med fem forskellige oste samt en tallerken med sortfodsskinke og ristede mandler. Nu elsker jeg ost, så jeg var glad for at se, at udvalget var så varieret med både milde og halvkraftige oste.

Servicen var virkelig god hos Villa Vino. Smilende, venlig og hjælpsom – her var tjenere, der sørgede for en god og hyggelig stemning.

Jeg ender på fire stjerner med pil op til Villa Vino. Jeg kommer helt sikkert gerne forbi til et glas vin en anden god gang. Til gengæld vil jeg så springe brødet over. 

Bao med svampe

Bao med svampe

Der kom bao med svampe på bordet tidligere på ugen, for selvfølgelig skulle jeg lave bao med vegetarfyld i forbindelse med mit bao-benspænd. Og her er der naturligvis mange muligheder, men jeg synes, at det er oplagt at lave en bao med svampe – ikke 

Bao med rejer

Bao med rejer

Bao med rejer er typisk med friturestegte rejer eller pandestegte rejer, men jeg havde lyst til at lave en version med en mere frisk smag. Jeg bruger naturligvis mit bao-benspænd som en god undskyldning for at prøve alle mulige bao-varianter, og her er også mulighed 

Grovbirkes

Grovbirkes

Disse grovbirkes har stået på min to-do-liste i laaang tid, men nu fik jeg endelig tid til at bage dem. Og de var heldigvis værd at vente på!

Jeg så dem oprindeligt hos Tante Sød, men jeg justerede lidt på sammensætningen og brugte fuldkornshvedemel i stedet for durummel – samt mindre mel i det hele taget – og udskiftede hørfrø med birkes.

Vær opmærksom på, at disse grovbirkes ikke har remoncefyld (i modsætning til klassiske tebirkes) og er på en måde en lidt grovere version af smørbirkes. De er ikke specielt søde og minder derfor mere om grove boller end wienerbrød.

Grovbirkes

10-14 stk.

25 gram gær
2½ dl håndvarmt vand
1 æg
50 gram smeltet smør
1 spsk rørsukker
1 tsk salt
1 dl fuldkornshvedemel
4-4½ dl hvedemel
1 spsk af hver: sesamfrø, solsikkefrø, birkes

Derudover:
180 g koldt smør i meget tynde skiver – eller meget blødt smør
3 dl kerner og frø (en blanding af sesamfrø, solsikkefrø, birkes og/eller hørfrø)
1 pisket æg

Hæld vandet i en skål og rør gæren ud i det. Pisk derefter æg, smør, sukker, salt, fuldkornsmel samt frø og birkes i. Rør hvedemelet i lidt efter lidt og sørg derefter for at ælte den i 5-10 minutter, indtil den er blød og elastisk.

Drys mel på køkkenbordet og rul dejen ud, så du får et rektangel på ca. 30 x 50 cm. Fordel en tredjedel af smørret ud på dejen. Jeg prøvede med tynde skiver, men jeg vil nok foretrække at bruge meget blødt smør, som er lettere at fordele ud over dejen. Fold siderne på den lange led ind mod midten, så smørret er dækket. Rul dejen ud igen til ca. samme mål (måske lidt mindre denne gang). Fordel næste tredjedel af smørret ud over dejen, fold den igen og rul ud. Fordel nu den sidste tredjedel af smørret ud over dejen og fold igen siderne ind mod midten.

Skær dejen i 10-14 stykker og sæt dine grovbirkes på en bagepapirbeklædt bageplade. Dæk den med et rent viskestykke og lad dem hæve en times tid.

Pensl dine grovbirkes med pisket æg og drys frø og birkes på dem. Bag dem i ovnen ved 220 grader i ca. 15 minutter, indtil de er gyldne.

Servér gerne dine grovbirkes lune med lidt smør og ost – eller hvad du nu har lyst til.

Note: Jeg var godt tilfreds med disse grovbirkes. De er som sagt ikke særlig søde, men derfor vil de også være gode at have i fryseren til en hverdagsmorgen, hvor man hurtigt kan tø en eller to op og kombinere med lidt ost eller smør.

Bao med svinekød

Bao med svinekød

Bao med svinekød er første udgave af bao, som jeg laver i forbindelse med månedens bao-benspænd. Den findes selvfølgelig i utallige varianter, og min udgave er med stegte og krydrede svinekødsstrimler, der er glaseret i soyasauce. Jeg brugte to tsk cayennepeber til kødet, for jeg 

Hjemmelavede bao-boller

Hjemmelavede bao-boller

Der var hjemmelavede bao-boller på menuen denne weekend i anledning af månedens bao-benspænd. Du kan købe bao-boller hos asiatiske supermarkeder, men jeg blev selvfølgelig nødt til at bage dem selv. Er det svært at lave bao-boller selv? Det synes jeg egentlig ikke efter at have 

August: Bao

August: Bao

Her i august vil jeg eksperimentere med bao. Det er en blød lys bolle, som stammer fra det kinesiske køkken. Man tilbereder den typisk ved at dampe den i en lille fletkurv i en gryde og derefter fylde bollerne med kød og grøntsager.

månedens benspænd er ret smalt – især sammenlignet med det indiske, som jeg havde i juni og juli – men så må jeg se, om jeg kan eksperimentere lidt mere. Det lægger i hvert fald op til nogle sjove fusionsretter, hvor jeg kan lave bao med mange forskellige slags fyld.

Mixed sabzi

Mixed sabzi

Mixed sabzi er en grøntsagsret (sabzi betyder grøntsager på urdu), som blandt andet findes i det indiske køkken. Og den skulle jeg selvfølgelig lave i forbindelse med mit indiske benspænd. Jeg skelede først til kogebogen ‘Dhaba Walla’ og kiggede derefter også på flere opskrifter på