Molekylær gastronomi – basissæt

Molekylær gastronomi – basissæt

Har du fulgt med i april måneds molekylær gastronomi-benspænd, så har du måske bemærket, at jeg flere gange har refereret til et molekylær gastronomi-sæt, som jeg har brugt undervejs – og det kan du nu se på ovenstående billede. Jeg fik det af gemalen sidste år og har gemt det til en særlig lejlighed – nemlig benspændet. Ok, det passer ikke helt – vi afprøvede en enkelt ting sidste år, som desværre gik galt, men mere om det senere i dette blogindlæg.

Sættet består af fem forskellige slags pulvere, en dvd med opskrifter, en engangssprøjte, små plastikpipetter, tre korte gummislanger, et sæt små måleskeer samt en lille ske med huller i (perfekt til at tage sfærer og kaviar op af vandbad).

Opskrifterne er overraskende enkle og lette at gå til. Jeg skelede lidt til dem i forbindelse med blandingsforhold, men lavede mine egne fortolkninger. På et eller andet tidspunkt må jeg dog prøve et par stykker af opskrifterne.

Pulverne er pakket i små poser, så mængden passer med de opskrifter, der er nævnt i hæftet. Det er ret praktisk, for i molekylær gastronomi er det vigtigt at være meget præcis, når man bruger de forskellige typer pulvere, og der er derfor mange, der anbefaler en vægt, der kan for eksempel kan afveje ½ g.

sprøjteHvad er let at lave?
Hvis du vil kaste dig ud i molekylær gastronomi, vil jeg anbefale dig at lave kaviar. Jeg prøvede både at lave en lakridskaviar og en portvinskaviar, og det var ret let. Det kræver en smule tålmodighed og forsigtighed, når man former selve kaviaren, men det kræver ikke alle mulige sære redskaber og sjældne ingredienser. Du skal bruge agar agar – det kan ind imellem købes i de store supermarkeder, og ellers kan du altid finde det hos en helsekost, og så skal du bruge en engangssprøjte – den kan du købe på apoteket. En anden ting, der er let at lave, er skum. Her har jeg kun lavet blæksprutte med korianderskum, men jeg var positivt overrasket over den lidt mere fast konsistens på skummet, hvilket gør det lettere at bruge til anretning.

Var der noget, der drillede?
Jep. Sfærer. Manner, de er drilske. Det var faktisk sfærer, vi prøvede at lave sidste år, og hvor det gik galt. Det skyldtes, vi brugte postevand, og det skal man ikke i Danmark, hvor der er meget kalk i vandet. Vi lavede et par forsøg i starten af måneden, der også gik galt, men heldigvis gik vores forsøg med ærte-sfærer rimelig godt. Jeg har ikke opgivet sfærer – dem vender jeg tilbage til igen en dag – men lige nu holder jeg en pause fra dem…

Er det et godt begyndersæt?
Jeg var positiv overrasket over sættet. Jeg var bange for, at opskrifterne ville være for komplicerede og krævede for mange specialvarer, men det var ikke tilfældet. Gummislangerne var jeg ikke så begejstret for – de var lidt bøvlede at bruge og svære at gøre rene bagefter – men ellers var det et glimrende basissæt, hvor jeg fik afprøvet stort set alt.2 thoughts on “Molekylær gastronomi – basissæt”

    • Jeg fik mit sæt i gave fra min ægtefælle, så jeg er ikke 100% sikker, men jeg mener, han fandt det på Amazon.uk. Det er desværre nogle år siden, jeg skrev dette indlæg, så sættet er brugt op, og jeg har derfor ikke længere navnet på det :-/

      Men søg evt. efter molekylære sæt på Amazon – der burde være forhandlere der, der sælger dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *