Måned: februar 2018

Grøntsagsrisotto med gulerødder og porre

Grøntsagsrisotto med gulerødder og porre

Denne grøntsagsrisotto opstod, da jeg både havde risotto-ris (fra mit ris-benspænd) og nogle krydderier (som passer til mit nuværende krydderi-benspænd), jeg ville have brugt. Jeg har efterhånden lavet mange risotto-retter, men ikke så mange har dem har været grøntsagsbaserede, så det var også en fin 

Restaurant Silo

Restaurant Silo

Tidligere på måneden var gemalen og jeg på Restaurant Silo i Nordhavn sammen med et vennepar. Optakten til restaurantbesøget var dog noget bizart. Vi havde bestilt bord over en måned i forvejen og fik – som mange restauranter gør nu – en sms i god 

Spicy & Stormy

Spicy & Stormy

Spicy & Stormy er min fortolkning af den klassiske drink, Dark & Stormy. Det er selvfølgelig i forbindelse med mit krydderi-benspænd, at jeg har piftet drinken op med krydderier, så den varmer lidt ekstra.

Jeg brugte rosenpeber, almindelig peber samt lakridspulver.

Spicy & Stormy

2 drinks

8 cl mørk rom
1 tsk rosenpeber
½ tsk lakridspulver fra Johan Bülow
en kvart tsk friskkværnet sort peber
saften fra 1 lime
12 cl ginger beer
isterninger

Knus rosenpeber, peber og lakridspulver sammen i en morter. Hæld dem derefter i en shaker sammen med rommen. Lad det trække i fem minutters tid, inden du hælder en håndfuld isterninger i shakeren sammen med limesaft. Ryst det grundigt. Hæld ginger beer i to cocktailglas og hæld den krydrede rom oveni. Pynt din drink med limeskal.

Note: Jeg synes, det er spændende med et twist til den klassiske drink. Spicy & Stormy er ikke en meget stærk drink, men den har dog et dejligt pift fra de to slags peber og lidt rund, dyb smag fra lakridsen.

Marokkansk kylling med abrikoser og oliven

Marokkansk kylling med abrikoser og oliven

Denne opskrift på marokkansk kylling med abrikoser og oliven opstod naturligvis, da jeg kiggede i vores krydderiskuffe for at finde ud af hvilke eksotiske krydderier, jeg skulle bruge i anledning af krydderi-benspændet. Her opdagede jeg en dåse ras el hanout, jeg har haft stående et 

Lamb bhuna – indisk lammeret

Lamb bhuna – indisk lammeret

Lamb bhuna er en indisk lammeret, som jeg stødte på, da jeg researchede retter til månedens krydderi-benspænd. Her får man nemlig virkelig mulighed for at give den gas med krydderierne, og da både gemalen og jeg elsker indisk mad, så var det en perfekt lejlighed 

Krydret and med savoykål og nudler

Krydret and med savoykål og nudler

I forbindelse med mit krydderi-benspænd faldt jeg over en rest anisfrø i min krydderiskuffe, og de skulle naturligvis indgå i denne salat med krydret and, savoykål og nudler. Faktisk er det kun to andebryster, der blev krydret – det passede lidt bedre, når vi kun er to personer.

Jeg synes, at sådan en salat egner sig fortrinligt som frokostret, men den kan selvfølgelig også sagtens spises som aftensmad.

Krydret and med savoykål og nudler

2 personer

2 andebryster
1 tsk anisfrø
6 enebær
½ tsk sorte peberkorn
1 tsk salt
smør til stegning
3-4 blade savoykål
100 g thainudler, der koges møre og skylles i lunkent vand
sesamolie
evt. nigellafrø

Rids skindet på andebrysterne med en skarp kniv. Hæld anisfrø, enebær, peberkorn og salt i en morter og knus krydderierne godt. Har du ikke en morter, kan du også bruge en minihakker (… alternativt hæld anisfrø, enebær og peberkorn i en frostpose, læg den på et spækbræt og tæv posen grundigt med en kødhammer…!). Gnid andekødet grundigt med alle krydderierne.

Smelt en god klat smør på en pande og steg andebrysterne på begge sider ved mediumvarme, indtil skindet er meget sprødt og kødet har fået en god, brun farve. Er du i tvivl, om kødet har fået nok, kan du stikke i kødet med en tynd, skarp kniv. Pibler der rød kødsaft ud, skal det have lidt mere. Andekødet må dog gerne være rosa som på billedet.

Tag andekødet af panden og læg dem på et spækbræt. Mens de hviler et øjeblik, snittes kålen i tynde strimler. Vend kål, nudler og lidt sesamolie i en skål. Skær andebrysterne i skiver og vend dem i salaten. Pynt din andesalat med nigellafrø og servér den med det samme.

Note: Jeg synes, det er en frisk og lækker måde at få krydret and på. Anisfrøene går godt sammen med andekødet, ligesom enebærrene giver lidt vildtsmag uden at dominere smagen. OBS – dette er ikke en salat, der ‘driver’ af dressing, så du er velkommen til at kombinere den med en god dressing, hvis du gerne vil have en mere ‘våd’ servering.

Krydrede flødekartofler med pastinakker

Krydrede flødekartofler med pastinakker

Da vi havde gæster sidste weekend, serverede vi disse krydrede flødekartofler, hvor jeg også havde blandet kartoflerne med pastinakker. I anledning af mit krydderi-benspænd havde jeg nemlig piftet disse flødekartofler op med lidt forskellige krydderier for at give lidt mere smag til retten. De krydrede 

Guldbars med citrongræs

Guldbars med citrongræs

I min krydderioprydning faldt jeg over en dåse med tørret citrongræs. Det bruger jeg aldrig, for når jeg en sjælden gang har citrongræs med i madlavningen, plejer jeg at bruge dem, man kan få på glas. Men jeg tænkte, at sådan en gang citrongræs ville 

Semlor – svenske fastelavnsboller med marcipan og flødeskum

Semlor – svenske fastelavnsboller med marcipan og flødeskum

Svenske fastelavnsboller – aka semlor – er blevet ret populære i Danmark gennem de senere år, og det forstår jeg godt, for de er ret lækre. Det er luftige boller, der er fyldt med marcipan og flødeskum, og det er jo ikke til at stå for.

Jeg ledte efter en opskrift på svenske fastelavnsboller og endte meget naturligt hos Frøken Kræsen. Jeg valgte at justere lidt på opskriften og udskiftede det normale flødeskumsfyld med en lidt sødere hindbærudgave, for jeg synes, at den syrlige hindbærsmag passer godt sammen med den søde marcipan. Nåja, og så er det jo også lidt festligere med hindbærflødeskum.

Jeg valgte i øvrigt at lave små fastelavnsboller (svarende til en mediumstor bolle), da jeg synes, at de store fastelavnsboller, som bagerne og supermarkederne ofte sælger, er lidt for store.

Semlor – svenske fastelavnsboller

9 små fastelavnsboller

50 g smør
1 dl sødmælk
25 g gær
1½ spsk rørsukker
1 tsk kardemomme
1 æg
4 dl hvedemel
1 tsk bagepulver

Fyld:
50 g fintrevet marcipan
lidt mælk
1 dl fløde
1 dl frosne hindbær, optøede
½ tsk vaniljepulver
1-2 spsk flormelis

Pynt:
flormelis

Smelt smørret i en kasserolle ved mediumvarme og tag den af komfuret, så snart smørret er smeltet. Hæld mælken og tjek, om det er håndvarmt. Når det er det, smuldrer du gæren ud i væsken og rører dernæst sukker, æg, kardemomme, og 3½ dl hvedemel i. Ælt dejen kortvarigt og sæt den så til at hæve under et fugtigt klæde. Efter en halv time rører du den sidste ½ dl hvedemel sammen med bagepulveret og ælter det ind i dejen. Del den i 9 små stykker og rul dem til boller, som du sætter på en bageplade, der er beklædt med bagepapir. Dæk dem med det fugtige klæde og lad dem hæve i et kvarter mere. Sæt dem i en forvarmet ovn (225 grader) og bag dem i 6-8 minutter, indtil de begynder at få farve.

Tag de svenske fastelavnsboller ud af ovnen og lad dem køle af. Skær derefter toppen af hver bolle – det er ca. en tredjedel af bollen. Brug en gaffel til at lirke det bløde indre af den nederste bolle ud. Hæld brødkrummerne i en skål sammen med marcipan og lidt mælk og rør rundt, indtil du får en tyktflydende creme. Justér konsistensen med mælk. Fordel marcipancremen i udhulningen i hver bolle.

Pisk fløden til flødeskum (obs – ikke for blødt skum) og vend derefter hindbær og vanilje i skummet. Smag til med flormelis. Fordel dit hindbærskum i bollerne og sæt derefter toppen på hver bolle.

Pynt dine svenske fastelavnsboller med flormelis og servér dem med det samme.

Note: De svenske fastelavnsboller kan sagtens konkurrere med de danske fastelavnsboller. Det søde marcipanfyld og det friske, flotte hindbærskum er virkelig lækkert i de luftige boller.

Gulerodssuppe med karry og kokosmælk

Gulerodssuppe med karry og kokosmælk

Der kom gulerodssuppe med karry på bordet i sidste uge, da det er alt for længe siden, at vi har fået suppe – i hvert fald efter min mening. Jeg lavede en ekstra stor portion, så der også var lidt til fryseren, som jeg kan